Războiul giganţilor: Mark Zuckerberg le-a comandat angajaţilor Facebook „să-i facă să sufere” pe cei de la Apple, în disputa legată de datele personale

Informaţii despre o dispută de lungă durată între CEO-ul Facebook, Mark Zuckerberg, şi cel al Apple, Tim Cook, au ieşit din nou la suprafaţă, după ce Wall Street Journal a scris despre nişte comentarii făcute de şeful Facebook în 2018, prin care îşi îndemna angajaţii să "îi facă să sufere" pe rivalii big-tech.

13 feb. 2021, 23:49
Războiul giganţilor: Mark Zuckerberg le-a comandat angajaţilor Facebook „să-i facă să sufere” pe cei de la Apple, în disputa legată de datele personale

Războiul giganţilor big-tech. În mijlocul unei tensiuni crescânde între cele două companii gigant, CEO-ul Apple, Tim Cook, a acordat un interviu unei televiziuni naţionale americane, în timpul căruia a susţinut că niciodată compania pe care o conduce nu s-ar fi aflat în poziţia în care se află Facebook.

Potrivit Wall Street Journal, persoane care cunosc speţa războiului dintre cei doi CEO au declarat că Mark Zuckerberg ar fi făcut comentarii mult mai dure la adresa lui Tim Cook decât cele publice, cum ar fi faptul că rivalul său este „un personaj extrem de alunecos”. Conform acestora, Zuckerberg le-ar fi spus angajaţilor că „trebuie să-i facem să sufere” pentru felul în care Apple tratează platforma de social-media.

Tensiunile dintre cei doi au apărut încă din anul 2014, când Cook a criticat modelul de business al Facebook. În anii ce au urmat, cei doi au continuat disputa, iar de curând Cook a ripostat atunci când Zuckerberg a acuzat Apple că îşi induce în eroare clienţii, referindu-se la politica de confidenţialitate a noilor sisteme de operare iOS.

Cook s-a declarat deranjat de modelele de business care pun mai presus de orice interacţiunea dintre utilizatori şi care adună datele personale pentru a targeta cât mai fin anunţurile publicitare. Deşi nu a numit în mod expres Facebook, comentariul a fost destul de transparent.

iOS 14.4 cere utilizatorilor să-şi dea acceptul pentru ca aplicaţiile să le poată urmări şi stoca obiceiorile de browsing şi de consum, astfel că Facebook nu mai poate urmări utilizatorii dintr-o aplicaţie în alta, motivând că astfel pot aduce mai aproape micile afaceri de consumatori.

Războiul giganţilor tech: Facebook acuză Apple că pune profitul înaintea intereselor consumatorilor

Facebook a publicat un anunţ de o pagină în care susţine că schimbările propuse de Apple sunt nocive, iar reţeaua socială apără micile afaceri de pretutindeni.

CEO-ul Apple, Tim Cook, a oferit un răspuns tranşant pe Twitter.

„Credem că utilizatorii ar trebui să poată să aleagă ce date le sunt stocate şi cum sunt ele folosite”, a scris acesta.

Cook nu a răspuns acuzaţiilor venite din partea Facebook, conform cărora propria platformă de anunţuri publicitare a producătorului iPhone este exceptată de la regula privind acordul utilizatorilor.

Astfel, utilizatorii noului sistem de operare iOS vor putea consfinţi sau declina stocarea şi folosirea datelor personale şi este de aşteptat ca majoritatea să nu fie de acord.

Deşi Apple nu a răspuns acuzaţiilor venite din partea Facebook, compania condusă de Mark Zuckerberg a emis un comunicat în care a menţionat că în urma politicilor introduse de producătorul iPhone au de pierdut atât afacerile care se promovează prin anunţuri, cât şi consumatorii.

„Aici nu este vorba despre două companii, ci despre viitorul internetului. Apple are două seturi de reguli: unele pentru ei şi unele pentru afacerile mici, dezvoltatorii de aplicaţii şi consumatori, care sunt cei care pierd. Apple pretinde că este vorba despre confidenţialitatea datelor, dar de fapt este vorba doar despre profit, astfel că ne unim altor companii care arată cu degetul spre politicile prin care se auto-favorizează şi care încalcă principiile concurenţiale”, se arată în comunicatul transmis către Business Insider.

Citeşte şi: Câte ore doarme pe noapte Elon Musk. Modalitatea prin care poate să facă față provocărilor


loading...