Războiul Rusia-Ucraina. Prima ţară europeană care a construit un zid de 200 de kilometri pentru a se apăra de ruşi

Războiul Rusia-Ucraina este departe de a se încheia, iar o ţară europeană a decis să construiască un zid de 200 de kilometri pentru a se apăra de o posibilă invazie a ruşilor.

30 iun. 2022, 22:42
Războiul Rusia-Ucraina. Prima ţară europeană care a construit un zid de 200 de kilometri pentru a se apăra de ruşi
Prima ţară europeană care a construit un zid de 200 de kilometri pentru a de apăra de ruşi

Războiul Rusia-Ucraina. Polonia este ţara din Europa care a construit un zid de frontieră de 200 de kilometri. Acesta este din oţel, are o înălţime de 5,5 metri şi face parte din lupta ţării împotriva Rusiei

Războiul Rusia-Ucraina. Decizia luată de o ţară europeană

Zidul a fost construit pentru a-i descuraja pe migranți să intre din Belarus. Acesta a fost inaugurat joi, de prim-ministrul Mateusz Morawiecki și înalți oficiali de securitate.

Citeşte şi Joe Biden, la finalul Summitului de la Madrid: „Nu ştiu cum se va termina acest război, dar sigur Rusia nu-şi va pune ambele picioare în Ucraina”

„Primul semn al războiului din Ucraina a fost atacul [președintelui Belarus] Alexander Lukașenko la granița poloneză”, a spus prim-ministrul într-o conferință de presă.

Autoritățile de la Varșovia acuză regimul Lukașenko că a folosit migranții ca instrument pentru a declanșa tensiuni începând cu 2021, atunci când zeci de mii de persoane, în mare parte din Kurdistanul irakian, au încercat să intre în Polonia, Lituania și Letonia din Belarus.

Cel puțin 20 de persoane au murit între Belarus și Polonia în condiții de îngheț în ultimul an.

Grupurile pentru drepturile omului au acuzat Polonia de dublu standard, primind milioane de ucraineni care fug de invazia Rusiei, blocând totodată intrarea majorității refugiaților asiatici prin Belarus.

„Dacă dai drumul unui refugiat la granița cu Ucraina, ești un erou. Dacă o faci la granița cu Belarus, ești un contrabandist și ai putea ajunge la închisoare pentru opt ani”, a declarat Natalia Gebert, fondatoare și CEO al Dom Otwarty, un ONG polonez care ajută refugiații, potrivit Antena 3. 

Un raport al Human Rights Watch arăta că Polonia „împinge în mod ilegal și uneori violent, migranții și solicitanții de azil înapoi în Belarus, unde se confruntă cu abuzuri grave, inclusiv bătăi și violuri de către polițiștii de frontieră și alte forțe de securitate”.

Amnesty International a detaliat, de asemenea, încălcări grave ale drepturilor omului.

Polonia urmează să ridice starea de urgență vineri, care a blocat intrarea jurnaliştilor și a lucrătorilor pentru drepturile omului în regiunea de frontieră.

Citeşte şi Lovitura decisivă împotriva lui Putin care ar putea opri războiul din Ucraina. Expert al Institutului Hudson: „Un jucător-cheie la Marea Neagră este România”