Putin, avertisment după sancţiunile primite de Moscova: Seamănă cu o declaraţie de război

Vladimir Putin avertizează că sancţiunile Occidentului împotriva Rusiei seamănă cu o declaraţie de război. De asemenea, preşedintele rus mai declarat că decizia de a interveni militar în Ucraina a fost foarte "dificilă".

05 mart. 2022, 16:27
Putin, avertisment după sancţiunile primite de Moscova: Seamănă cu o declaraţie de război

Războiul Rusia-Ucraina. După ce Occidentul a impus sancţiuni dure Moscovei, Vladimir Putin avertizează că acestea seamănă cu o declaraţie de război la adresa Rusiei.

Războiul Rusia-Ucraina. Vladimir Putin, avertisment

Vladimir Putin a declarat sâmbătătă, la televiziunea de stat rusă, că Rusia vrea ca Ucraina să fie „demilitarizată” și a adăugat că țara ar trebui să aibă un statut neutru, informează Mediafax.

Citeşte şi Război în Ucraina. Oamenii se bat cu mâinile goale pentru fiecare palmă de pământ. Elicopter rus doborât VIDEO

Acesta a mai precizat că Rusia speră să scape Ucraina de nazism.

Vladimir Putin a mai declarat sâmbătă că decizia de a interveni militar în Ucraina a fost foarte ”dificilă”.

”Am spus acest lucru la începutul operaţiunii şi am spus-o înainte de a se lua această decizie. O decizie dificilă, fără îndoială”, a declarat Putin, într-o întâlnire cu însoţitoarele de zbor ale companiilor aeriene ruse, transmisă de televiziunea publică.

Preşedintele rus a mai spus că totul decurge conform planului în Ucraina şi că armata rusă îşi va îndeplini obiectivele în cadrul ”operaţiunii militare speciale”, aşa cum numeşte el invazia militară în Ucraina, consemnează şi Reuters.

De asemenea, Putin a infirmat zvonurile potrivit cărora Rusia ar vrea să introducă legea marţială, din cauza conflictului din Ucraina.

”Legea marţială este pusă în aplicare (…) în caz de agresiune, în special în regiunile în care au loc lupte. Noi nu avem o astfel de situaţie şi sper că nu va interveni”, a explicat preşedintele rus.

Citeşte şi Război în Ucraina: tren cu civili deraiat lângă Kiev. Proteste la Melitopol şi Herson în faţa trupelor ruseşti VIDEO

Putin: Rusia va considera cobeligerantă orice ţară care încearcă să impună o zonă de interdicţie aeriană deasupra Ucrainei

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a declarat sâmbătă că Rusia va considera drept cobeligerantă orice ţară care încearcă să impună o zonă de interdicţie aeriană deasupra Ucrainei, o revendicare a Kievului respinsă de NATO, relatează AFP.

”Vom considera orice astfel de evoluţie ca fiind o participare la conflictul armat a oricărei ţări de pe teritoriul căreia este creată o ameninţare la adresa armatei noastre”, a spus el despre o posibilă „zonă de interdicţie aeriană deasupra teritoriului Ucrainei”.

Putin s-a referit şi la posibilele consecinţe ale aderării Ucrainei la NATO.

”Începem să vorbim din ce în ce mai activ despre faptul că Ucraina va fi acceptată în NATO. Înţelegeţi la ce ar putea duce acest lucru, sau unde ar putea duce chiar acum?”, a întrebat liderul rus, citat de EFE.

El a repetat unele dintre justificările pe care le-a dat pentru ofensiva împotriva Ucrainei de când a fost lansată la 24 februarie, între care apărarea locuitorilor din regiunile pro-ruse din Donbas.

”Ascultaţi, oamenii din Donbas nu sunt câini vagabonzi. Între 13.000 şi 14.000 de persoane au murit de-a lungul anilor. Mai mult de 500 de copii au fost ucişi sau mutilaţi. Dar Occidentul a ales să nu observe acest lucru timp de opt ani. Ascultaţi, opt ani”, a spus Putin, referindu-se la războiul care a început în 2014, în urma schimbării regimului de la Kiev şi a anexării de către Rusia a teritoriului ucrainean Crimeea.

Preşedintele rus a făcut aceste declaraţii la o întâlnire cu însoţitoarele de zbor ale companiilor aeriene ruse, transmisă de televiziunea publică.