Răzvan Cherecheș vine cu vești proaste: „Valul 4 va fi mai mare decât celelalte. Iar noi nu facem nimic”

Expertul în politici de sănătate publică Răzvan Cherecheş critică dur autorităţile pentru pasivitatea de care, spune el, au dat dovadă. Cherecheş anunţă vremuri grele şi spune că valul 4 de COVID-19 va fi mai mare decât celelalte.

24 sept. 2021, 14:03
Răzvan Cherecheș vine cu vești proaste: „Valul 4 va fi mai mare decât celelalte. Iar noi nu facem nimic”

În timp ce situația devine din ce în ce mai gravă și valul patru al pandemiei de COVID dă semne că va fi mai mare decât celelalte, autoritățile iau măsuri total nepotrivite, atrage atenția Răzvan Cherecheș, expert în politici de sănătate publică.

Răzvan Cherecheș e profesor universitar la Iowa University din SUA și director al Departamentului de Sănătate Publică din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai. El acuză autoritățile române de incompetență și delăsare, acestea fiind motivele pe care le consideră că au dus la eșecul campaniei de vaccinare.

„Ca număr de cazuri de COVID-19 încă nu suntem la vârf. Dar vom fi. Probabil că în luna octombrie se umplu secţiile ATI, cred că valul 4 va fi mai mare decât celelalte. Limita maximă este să ai toată populaţia din ţară infectată. Dacă noi nu facem nimic nu scade. Este ca incendiul. Ţi-a luat foc în două camere şi tu zici: „Când se stinge focul?” Păi, nu se stinge, că mai are material de ars în jur! Se stinge atunci când vin pompierii sau atunci când intervenim noi şi începem să aruncăm apă pe focul din jur.

Ori noi în momentul de faţă nu facem absolut nimic. În continuare sunt întruniri publice, se discută despre acces diferenţiat, dar pentru stimularea vaccinării nu se face nimic. Deci noi nu facem nimic în momentul ăsta. Stăm şi ne uităm cum arde o cameră. Nu există niciun motiv să considerăm că e aproape vârful valului 4″, a transmis Răzvan Cherecheș pentru Adevărul.

Întrebat cine e vinovat pentru această situație a creșterii infectărilor, Răzvan Cherecheș a arătat cu degetul către politicieni și interesele lor politice.

„La noi vedeţi că discursul a fost monopolizat de politicieni, dar în funcţie de interesele lor politice, nu în funcţie de interesul populaţiei. De aceea încrederea în guvern a scăzut la noi, de asta avem şi rata de vaccinare mică. Progresul de vaccinare a fost foarte lent. Putem spune că per ansamblu campania de informare şi educare privind vaccinarea a fost un mare eşec. Asta cu „vaccinul conţine fericire” e bună de studiat la şcolile de comunicare ca şi campanie eşuată. Nu se aplică deloc legislaţia, nu are cine să verifice, cine să dea amenzi. Nu se anunţă câte amenzi s-au luat pentru organizarea de evenimente fără verificarea actelor medicale”, a spus el.