Răzvan Nicolescu, ales preşedinte al Agenţiei pentru Cooperarea Autorităţilor de Reglementare în Energie

Consiliul de Administraţie al Agenţiei Europene pentru Cooperarea Autorităţilor de Reglementare în Energie (ACER) l-a desemnat preşedinte pe ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, potrivit unui comunicat al Agenţiei. Numirea în noua poziţie nu reprezintă o surpriză în contextul în care Nicolescu era deja vicepreşedinte al ACER şi se bucură de apreciere pe plan european.

19 mart. 2014, 13:03
Răzvan Nicolescu, ales preşedinte al Agenţiei pentru Cooperarea Autorităţilor de Reglementare în Energie

În 2009, Răzvan Nicolescu a fost numit în Consiliul de Administraţie al ACER, iar în perioada 2010 – 2014, acesta a ocupat funcţia de vicepreşedinte al Agenţiei. Miercuri, 19 martie 2014, la Ljubljana, în cadrul unei reuniuni a Consiliul de Administraţie, ministrul român a fost desemnat să ocupe funcţia de preşedinte, iar Piotr Wozniak pe cea de vicepreşedinte, se arată în comunicatul Agenţiei. Piotr Wozniak este un fost ministru al Economiei din Polonia.

Ştirea a fost confirmată printr-un comunicat şi de către Departamentul pentru Energie, unde Nicolescu a ţinut să mulţumească colegilor pentru încredere şi fostului preşedinte al Agenţiei pentru munca depusă. „ACER are un rol crucial în completarea pieţei interne. Instituţia europeană responsabilă, Comisia Europeană, Consiliul European şi Parlamentul European trebuie să se asigure că Agenţia are resursele necesare pentru a-şi îndeplini sarcinile”, a declarat ministrul Nicolescu.

Razvan Nicolescu a fost desemnat ministru delegat pentru Energie în cabinetul Ponta III. Acesta are 36 de ani şi se bucură de apreciere la nivel european. Cu studii de economie şi în domeniul energetic, Nicolescu are o vastă experienţă instituţională în plan internaţional, fiind, pe rând, ataşat pe probleme de energie al României la Uniunea Europeană; reprezentat al României în grupul de dialog UE-Rusia pe probleme energetice şi membru în Consiliul Consultativ al Agenţiei Europene Euratom Supply Agency.

Potrivit site-ului Europa.eu, ACER contribuie la garantarea bunei funcţionări a pieţei europene unice a gazului şi electricităţii. Agenţia sprijină autorităţile naţionale de reglementare în îndeplinirea funcţiei de reglementare la nivel european şi, dacă este cazul, coordonează activitatea acestora.