RCA 2014: Nu-ţi asigura maşina oriunde, ASF a retras licenţa pentru cinci brokeri

RCA 2014: Cinci brokeri de asigurari nu mai pot incheia contracte de asigurari, in conditiile in care Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) le-a retras autorizatiile de functionare, se mentioneaza intr-o serie de documente publicate astazi in Monitorul Oficial. Acest lucru vine dupa ce in martie si februarie autoritatea a mai retras autorizatiile unor brokeri de asigurari.

09 apr. 2014, 11:39
RCA 2014: Nu-ţi asigura maşina oriunde, ASF a retras licenţa pentru cinci brokeri

RCA: Potrivit Deciziei ASF nr. 83/2014, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 256 din 9 aprilie, ASF a sanctionat societatea Eurorisk Broker de Asigurare cu interzicerea temporara a activitatii, din cauza unor nereguli descoperite in urma unui control efectuat in ianuarie.

Mai exact, autoritatea a constatat ca brokerul nu avea conducator executiv si nici nu detinea o polita de asigurare de raspundere civila profesionala.

De asemenea, ASF a interzis temporar activitatea societatilor Victoria Broker si Mold Expert Broker de Asigurare-Reasigurare (prin Decizia nr. 85/2014 si respectiv prin Decizia nr. 86/2014, publicate tot in Monitorul Oficial nr. 256, de astazi), pentru ca acestea nu au sediu social destinat desfasurarii activitatii pentru care au fost autorizate, la care sa fie prezent un angajat, in cadrul programului zilnic de lucru.

Nici societatea MBI MarketingBeratung and Insurance Broker nu mai poate incheia polite de asigurari, dupa ce ASF i-a interzis temporar activitatea prin Decizia nr. 89/2014, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 256 din 9 aprilie 2014.

ASF a luat aceasta decizie, pentru ca in urma controlului efectuat in decembrie 2013 a constatat ca brokerul nu a avut un conducator executiv intre 2 septembrie si 11 decembrie 2013

Conform ASF, pe toata perioada de interzicere temporara a exercitarii activitatii de intermediere, brokerii de asigurare nu pot:

  • desfasura activitati de negociere si incheiere de noi contracte de asigurare pentru persoanele fizice sau juridice,
  • acorda asistenta pe durata derularii contractelor in curs ori in legatura cu regularizarea daunelor,
  • desfasura oricare operatiuni specifice brokerilor de asigurare.

Brokerii au obligatia sa-si informeze clientii sai cu privire la interzicerea temporara a exercitarii activitatii de intermediere in asigurari, in termen de cel mult 5 zile lucratoare de la data primirii deciziei autoritatii, pentru efectuarea platii ratelor scadente la contractele in curs de derulare direct la asigurator, ramanand direct raspunzatori pentru indeplinirea obligatiilor asumate prin contractele in vigoare, scrie avocatnet.ro