RCA 2016 se modifică radical: Transportatorii trag un semnal de alarmă

Sistemul compensării sau decontării directe nu reprezintă o opțiune fezabilă care să îmbunătățească sustenabil funcționarea pieței asigurărilor obligatorii RCA pe termen mediu și lung și în avantajul tuturor părților implicate, consideră reprezentanții Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR).
Alina Costache
18 ian. 2016, 14:25
RCA 2016 se modifică radical: Transportatorii trag un semnal de alarmă

Reprezentanții UNSAR susțin, într-un comunicat remis luni AGERPRES, că sistemul de decontare directă adresează daunele materiale și permite păgubiților să opteze între asigurătorul persoanei vinovate sau asigurătorul propriu (al păgubitului).

„Acest lucru va crea antiselecție și va pune presiune pe asigurătorii care plătesc riguros despăgubirile. Totodată, acești asigurători (care plătesc riguros) vor avea o presiune imensă asupra fluxului de numerar (pentru că vor plăti despăgubiri în contul unor terți, ca mandatari, pentru daune la care nu au polițe și nici prime). Luând în considerare modul în care se recuperează în prezent regresele, aceste companii ar avea probleme grave de lichiditate în câteva luni de zile”, se menționează în comunicat.

RCA se scumpeşte de la 1 ianuarie 2016. Cât costă POLIŢA

Potrivit UNSAR, sistemul compensării sau decontării directe ‘nu reprezintă o opțiune fezabilă care să îmbunătățească sustenabil funcționarea RCA pe termen mediu și lung și în avantajul tuturor părților implicate’.

‘Considerăm că această propunere contravine principiilor fundamentale ale răspunderii civile delictuale și, în consecință, ale asigurării de răspundere civilă’, se menționează în comunicat.

Răspunderea civilă este angajată față de o terță persoană păgubită, iar instrumentul asociat (asigurarea de răspundere civilă) este definit în consecință în Codul Civil, articolul 2.223. Practic, beneficiarul unei asigurări de răspundere civilă este întotdeauna terțul păgubit, asiguratul putând încasa despăgubirea doar dacă face dovada că a despăgubit persoana prejudiciată. ‘Dar, și în acest caz, este vorba de restituirea unei despăgubiri plătite ca urmare a unui prejudiciu suferit de terța persoană și nu de către asigurat’, se mai precizează în comunicat.

Reprezentanții UNSAR susțin că asigurătorii vor pierde controlul gestiunii daunelor RCA (gestiunea va fi făcută de alți asigurători mandatari), până la urmă obiectul principal de activitate al unei companii de asigurări, ceea va duce la creșterea daunei medii și implicit la creșterea prețului RCA.

‘Asigurații vor cumpăra RCA sau vor încerca să recupereze prejudiciile de la companiile cu servicii de calitate superioară, acesta fiind teoretic avantajul principal al sistemului. Însă, efectele introducerii unui sistem de decontare directă la RCA modifică fundamental mecanismele de funcționare RCA și vor genera costuri suplimentare atât pentru asigurați, cât și pentru asigurători’, se mai spune în comunicat.

Potrivit UNSAR, impactul instituirii acestei proceduri pe piața RCA va conduce la deschiderea unui număr mare de dosare de daună. ‘Deși toate companiile de asigurări vor fi afectate, jucătorii cu o reputație pozitivă și care își respectă obligațiile de plată a despăgubirilor vor fi în mod clar dezavantajați, percepția asupra lor având de suferit ca rezultat al alinierii costurilor de instrumentare și implicit a primelor (consecința directă fiind creșterea acestora), ca urmare a situației create de alți jucători, aflați fie în faliment sau situații de dificultate, prin politici de tarifare dezechilibrate’, se mai spune în comunicat.

Reprezentanții UNSAR consideră că este necesar ca jucătorii care nu respectă regulile în ceea ce privește obligațiile de despăgubire să suporte consecințele, prin conformarea cu sancțiunile aplicate de către autoritatea de reglementare în baza legislației existente în domeniu.

‘Gestionarea corespunzătoare a daunelor atât în interesul păgubiților, dar și al asigurătorilor emitenți, rămâne cea mai mare provocare într-o piață în tranziție cum este piața românească. În acest moment există diferențe semnificative între valorile medii ale daunelor materiale la nivelul asigurătorilor RCA. Acesta este unul dintre motivele principale în baza căruia sistemele de decontare directă funcționează mai ales pe principii voluntare și numai în piețe mature și stabile, unde linia de RCA este profitabilă’, potrivit UNSAR.

În aceste cazuri, asigurătorii participă voluntar în baza unor acorduri reciproce bazate și pe încredere, cu fonduri suficiente astfel încât decontarea să se facă zilnic, respectiv săptămânal. În măsura în care aceste fonduri sunt epuizate fără a fi completate, atunci asigurătorul respectiv iese din sistem. ‘Fără a fi menționate în mod clar și funcțional criteriile de implementare pentru acest mecanism al decontării directe, dezechilibrul financiar deja existent pe piața asigurărilor se va agrava, el fiind amplificat și de regresele cauzate de companiile falimentare sau în dificultate, ce pun presiune suplimentară asupra restului societăților active în segmentul RCA’, potrivit UNSAR.

Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR) a fost înființată în 1994 și reprezintă 24 de companii de profil. Acestea dețin o pondere de peste 90% din piața locală de asigurări.

DailyBusiness
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
După ce a luat 3,5 la BAC, un elev din Bihor a făcut alegerea vieții. Care a fost rezultatul contestației
Capital.ro
Călin Georgescu nu mai scapă. Cum plănuia să pună mâna pe țară. Procurorii au aflat totul
Playtech.ro
Vară deşertică în România. Prognoza meteo pentru următoarele săptămâni îngrijorează meteorologii
DailyBusiness
Pensiile românilor în pericol. Angajații din casele de pensii au declanșat un protest în urma măsurilor fiscale luate de Ilie Bolojan
Adevarul
Dezvăluiri din dosarul generalilor Coldea și Dumbravǎ: acuzații de filaj la avocați, afaceriști si magistrați. Cine e Sorin Georgescu
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Casele, interzise românilor. Prețurile au explodat
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Imaginile durerii de la Hunedoara! Rămasă fără cuvinte, soția lui Mihai Leu a fost consolată de sute de oameni
kanald.ro
Cod portocaliu de caniculă în peste jumătate din România! Temperaturile maxime ating 40 de grade Celsius în următoarele zile
Cancan.ro
Nicușor Dan, mai bogat cu 12 milioane de euro! Banii urmează să îi fie virați pe card
Playsport.ro
O nouă meserie a apărut, iar firmele sunt disperate să-i angajeze: „Sunt plătit să repar toată ziua greșelile făcute de...
Capital.ro
Proprietar de teren în România. Taxa obligatorie prin lege. Dai minim 600 lei, altfel n-ai niciun drept
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
stirilekanald.ro
Șefa s-a urcat pe ea și a sufocat-o. Sfârșit tragic pentru angajata de 26 de ani dintr-un supermarket
Irina Columbeanu își schimbă viața! Fiica lui Irinel Columbeanu pleacă din Malibu și nu va mai locui cu Monica Gabor
MediaFlux
Se recalculează pensiile pentru 5 milioane de pensionari! Anunțul CNPP
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
România arde, iar în trei țări se moare de frig! Temperaturile extrem de scăzute au dus la moartea a zeci de persoane