RCA 2016 se modifică radical: Transportatorii trag un semnal de alarmă

Sistemul compensării sau decontării directe nu reprezintă o opțiune fezabilă care să îmbunătățească sustenabil funcționarea pieței asigurărilor obligatorii RCA pe termen mediu și lung și în avantajul tuturor părților implicate, consideră reprezentanții Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR).
Alina Costache
18 ian. 2016, 14:25
RCA 2016 se modifică radical: Transportatorii trag un semnal de alarmă

Reprezentanții UNSAR susțin, într-un comunicat remis luni AGERPRES, că sistemul de decontare directă adresează daunele materiale și permite păgubiților să opteze între asigurătorul persoanei vinovate sau asigurătorul propriu (al păgubitului).

„Acest lucru va crea antiselecție și va pune presiune pe asigurătorii care plătesc riguros despăgubirile. Totodată, acești asigurători (care plătesc riguros) vor avea o presiune imensă asupra fluxului de numerar (pentru că vor plăti despăgubiri în contul unor terți, ca mandatari, pentru daune la care nu au polițe și nici prime). Luând în considerare modul în care se recuperează în prezent regresele, aceste companii ar avea probleme grave de lichiditate în câteva luni de zile”, se menționează în comunicat.

RCA se scumpeşte de la 1 ianuarie 2016. Cât costă POLIŢA

Potrivit UNSAR, sistemul compensării sau decontării directe ‘nu reprezintă o opțiune fezabilă care să îmbunătățească sustenabil funcționarea RCA pe termen mediu și lung și în avantajul tuturor părților implicate’.

‘Considerăm că această propunere contravine principiilor fundamentale ale răspunderii civile delictuale și, în consecință, ale asigurării de răspundere civilă’, se menționează în comunicat.

Răspunderea civilă este angajată față de o terță persoană păgubită, iar instrumentul asociat (asigurarea de răspundere civilă) este definit în consecință în Codul Civil, articolul 2.223. Practic, beneficiarul unei asigurări de răspundere civilă este întotdeauna terțul păgubit, asiguratul putând încasa despăgubirea doar dacă face dovada că a despăgubit persoana prejudiciată. ‘Dar, și în acest caz, este vorba de restituirea unei despăgubiri plătite ca urmare a unui prejudiciu suferit de terța persoană și nu de către asigurat’, se mai precizează în comunicat.

Reprezentanții UNSAR susțin că asigurătorii vor pierde controlul gestiunii daunelor RCA (gestiunea va fi făcută de alți asigurători mandatari), până la urmă obiectul principal de activitate al unei companii de asigurări, ceea va duce la creșterea daunei medii și implicit la creșterea prețului RCA.

‘Asigurații vor cumpăra RCA sau vor încerca să recupereze prejudiciile de la companiile cu servicii de calitate superioară, acesta fiind teoretic avantajul principal al sistemului. Însă, efectele introducerii unui sistem de decontare directă la RCA modifică fundamental mecanismele de funcționare RCA și vor genera costuri suplimentare atât pentru asigurați, cât și pentru asigurători’, se mai spune în comunicat.

Potrivit UNSAR, impactul instituirii acestei proceduri pe piața RCA va conduce la deschiderea unui număr mare de dosare de daună. ‘Deși toate companiile de asigurări vor fi afectate, jucătorii cu o reputație pozitivă și care își respectă obligațiile de plată a despăgubirilor vor fi în mod clar dezavantajați, percepția asupra lor având de suferit ca rezultat al alinierii costurilor de instrumentare și implicit a primelor (consecința directă fiind creșterea acestora), ca urmare a situației create de alți jucători, aflați fie în faliment sau situații de dificultate, prin politici de tarifare dezechilibrate’, se mai spune în comunicat.

Reprezentanții UNSAR consideră că este necesar ca jucătorii care nu respectă regulile în ceea ce privește obligațiile de despăgubire să suporte consecințele, prin conformarea cu sancțiunile aplicate de către autoritatea de reglementare în baza legislației existente în domeniu.

‘Gestionarea corespunzătoare a daunelor atât în interesul păgubiților, dar și al asigurătorilor emitenți, rămâne cea mai mare provocare într-o piață în tranziție cum este piața românească. În acest moment există diferențe semnificative între valorile medii ale daunelor materiale la nivelul asigurătorilor RCA. Acesta este unul dintre motivele principale în baza căruia sistemele de decontare directă funcționează mai ales pe principii voluntare și numai în piețe mature și stabile, unde linia de RCA este profitabilă’, potrivit UNSAR.

În aceste cazuri, asigurătorii participă voluntar în baza unor acorduri reciproce bazate și pe încredere, cu fonduri suficiente astfel încât decontarea să se facă zilnic, respectiv săptămânal. În măsura în care aceste fonduri sunt epuizate fără a fi completate, atunci asigurătorul respectiv iese din sistem. ‘Fără a fi menționate în mod clar și funcțional criteriile de implementare pentru acest mecanism al decontării directe, dezechilibrul financiar deja existent pe piața asigurărilor se va agrava, el fiind amplificat și de regresele cauzate de companiile falimentare sau în dificultate, ce pun presiune suplimentară asupra restului societăților active în segmentul RCA’, potrivit UNSAR.

Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR) a fost înființată în 1994 și reprezintă 24 de companii de profil. Acestea dețin o pondere de peste 90% din piața locală de asigurări.

DailyBusiness
Sprijin pentru familiile din România: 15.000 de lei. În ce condiții se oferă
Spynews
Bucurie imensă în familia lui Gabi Bădălău! Sora afaceristului, Sabina, e însărcinată / FOTO
Bzi.ro
Carmen Harra știe cine va fi noul președinte al României! ”Se încheie niște socoteli!”
Fanatik.ro
Orașul subteran în care populația s-a ascuns din cauza temperaturilor ridicate. Casele se află în mine vechi
Capital.ro
7.000 lei, plătiți la pensie. Casa de Pensii din România virează lunar banii. Cine îi va lua
Playtech.ro
Cum afli secţia de votare de care aparţii pentru turul al doilea al alegerilor prezidenţiale. Ghid complet
DailyBusiness
Lovitură pentru pensionari! Statul extinde lista cazurilor în care cere returnarea pensiilor
Adevarul
Un medic urolog explică de câte ori pe zi e normal să mergi la toaletă, în funcţie de vârstă
wowbiz.ro
Ultimele clipe din viața Cristinei Deleanu. Soțul Eugen Cristea, mărturii răvășitoare de la căpătâiul actriței
Spynews
Cu ce se ocupă Radu Mazăre în Madagascar. Fiul lui, Răducu, urmează să îl viziteze
Spynews
Imagini înduioșătoare cu Nasrin Ameri însărcinată. Prezentatoarea este mama unui băiețel de aproape doi ani / FOTO
Evz.ro
O nouă minivacanță pentru bugetarii din România, în curând
Ego.ro
Soțul m-a părăsit pentru amantă. După 10 ani, mă vrea înapoi și... iată ce mi-a spus!
Prosport.ro
FOTO. Gimnasta, în bikini, după ce s-a retras la 22 de ani
kanald.ro
Două femei au fost găsite moarte în Canalul Dunăre-Marea Neagră! Acestea au fost descoperite la Medgidia și Cernavodă
Cancan.ro
Mesajul pe care Giorgia Meloni i l-a transmis soției lui George Simion: 'Trebuie să vă ocupați de tot! Vestea bună e că...'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Doliu în lumea sportului. A murit prea tânăr. Vestea a șocat întreaga lume: A iubit jocul și a muncit extrem de mult
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Dată afară că e prea indecentă, a făcut avere cu pozele ei și acum a revenit
stirilekanald.ro
Tânăra de 18 ani care a dispărut în Thailanda, apariție șocantă în celălalt capăt al planetei. Spune că este însărcinată
Viperele au năpădit un sat din România. Locuitorii fac apel pentru achiziționarea de seruri antiviperin / video+foto
MediaFlux
Cele mai ieftine și folosite medicamente, retrase de pe piață. Explicațiile producătorilor
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Surpriza anului 2025. Țara europeană care cucerește turiștii cu prețuri mici și peisaje spectaculoase