RCA 2017: Formula de calcul aflată pe masa Parlamentului. Calculează cât te va costa asigurare auto

Asociația Societăților de Service Auto Independente (ASSAI) a transmis către Parlamentul României propunerea sa pentru formula de calcul a prețului RCA, care include prima de risc (cheltuielile cu daunele), cheltuieli administrative care să reprezinte maximum 25% raportat la prima de risc și cheltuieli cu vânzarea poliței RCA (broker), de cel mult 50% din cheltuielile administrative.

14 mart. 2017, 09:17
RCA 2017: Formula de calcul aflată pe masa Parlamentului. Calculează cât te va costa asigurare auto

„Această formulă are în vedere acoperirea cheltuielilor cu daunele, limitarea cheltuielilor administrative ale societăților de asigurări, precum și includerea unui comision de vânzare a polițelor de asigurare (brokeri). Formula de calcul trebuie însoțită și de o altă măsură, de reducere drastică a taxelor plătite de către asigurători către ASF și care, în prezent, sunt uriașe și nejustificate”, se arată într-un comunicat al ASSAI, remis, marți, AGERPRES.

Potrivit sursei citate, taxele plătite de asigurători către ASF sunt în cuantum de aproximativ 7,2% din valoarea fiecărei polițe RCA, asigurătorii RCA din România plătind cele mai mari contribuții din UE (cu 60% mai mari). Contribuțiile totale ale asigurătorilor din UE, către omologul ASF, nu depășesc în medie, 4,5% din valoarea fiecărei polițe RCA, precizează ASSAI.

Mai mult, Asociația citează date din raportul Milliman care arată că, la fiecare 100 de lei încasați de către asigurătorii RCA, aceștia plătesc daune cuprinse în medie, între 38,64 lei, pentru persoane fizice, și 27,93 lei, pentru persoane juridice. Cheltuielile administrative ale asigurătorilor sunt de 61,36 lei (persoane fizice) și 72,07 lei (persoane jurdice), adică duble raportate la daunele achitate condiții în care profitul raportat de asigurători pentru produsul RCA este zero sau negativ (pierderi), menționează sursa citată. În tot acest timp, în Uniunea Europeană, cheltuielile administrative ale asigurătorilor sunt cuprinse între 25 — 35% din prețul unei polițe RCA, cheltuieli care includ și un mic profit.

„Așa cum ne-au lăsat să credem în toți acești ani, atât ASF cât și asigurătorii, piața RCA românească este una veșnic aflată ‘în pierdere’. Această pierdere declarată a pieței de asigurări este cel puțin ciudată, în condițiile în care trei noi societăți de asigurări din străinătate vor vinde din acest an polițe RCA în România. Readresez invitația ANAF — Direcția Mari Contribuabili să verifice eligibilitatea și legalitatea costurilor administrative ale acestor operatori economici, pentru că una dintre principalele cauze ale scăderii colectării taxelor și impozitelor acestei instituții sunt generate de către anumiți operatori economici care repatriază profitul prin ‘ mecanismele prețurilor de transfer”, a declarat Cristian Muntean, președintele ASSAI.

Reprezentanții service-urilor auto independente solicită, de asemenea, reforma internă a ASF, prin înjumătățirea numărului de angajați ai instituției și scoaterea la concurs a tuturor pozițiilor.

Tot la capitolul cheltuieli supradimensionate, ASSAI identifică contribuția la baza de date CEDAM, în condițiile în care costul de întreținere a acesteia a depășit 60 de milioane de euro, respectiv peste 5,5 milioane de euro/an.

„Reamintim faptul că baza de date CEDAM a prezentat multiple disfuncționalități (perioade în care nu a putut fi accesată sau a prezentat numeroase informații eronate). Soluție: organizarea unei licitații publice pentru aceste servicii”, subliniază comunicatul citat.

Documentul vorbește și despre salariile și primele supradimensionate în raport cu performanțele obținute, încasate de angajații ASF.

Autoritatea de Supraveghere Financiară a anunțat luni, într-un comunicat, că în pachetul de acțiuni pentru stabilizarea pieței RCA va fi introdus conceptul ‘client cu risc ridicat’, după expirarea perioadei de plafonare a tarifelor. De asemenea, măsurile ar putea include introducerea prețului de referință și monitorizarea primelor efective pentru sectoarele cele mai vulnerabile.

Piața asigurărilor din România a fost dominată, în 2016, de criza asigurărilor auto obligatorii, declanșată de transportatori din cauza creșterii exponențiale a tarifelor, criză care a dus la emiterea unei Ordonanțe de Guvern care prevede plafonarea prețurilor RCA pe o perioadă de șase luni. Noile tarife au intrat în vigoare începând cu data de 18 noiembrie 2016.