RCS&RDS a dat în judecată Guvernul, ANRE, Ministerul Energiei, Ministerul Economiei, Enel şi Electrica

Grupul RCS & RDS a acționat în instanță Guvernul, Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE), Ministerul Energiei, Ministerul Economiei, filialele de distribuție ale Enel (Muntenia, Banat și Dobrogea), precum și filiala de distribuție Electrica Distribuție Nord, potrivit portalului Curții de Apel București, pe motiv că aceste instituţii refuză să-i acorde licenţa de distribuție a energiei electrice.
Filip Stan
11 apr. 2016, 10:04
RCS&RDS a dat în judecată Guvernul, ANRE, Ministerul Energiei, Ministerul Economiei, Enel şi Electrica

Două firme din grupul RCS & RDS, Delalina SRL și Foto Distribuție SRL, cer anularea ordinului ANRE 73/2014, care prevede condițiile generale asociate licenței pentru prestarea serviciului de distribuție a energiei electrice. Dosarul a fost înregistrat pe data de 7 aprilie 2016.

Grupul RCS & RDS a depus solicitări la ANRE pentru a obține licența de distribuție a energiei electrice, însă Autoritatea a respins această cerere la mijlocul lunii martie, argumentând că firmele respective nu au îndeplinit condițiile legale.

În baza prevederilor art. 5, alin (1) lit a) din Legea nr. 160/2012, Comitetul de reglementare al ANRE a hotărât respingerea solicitării societăților Delalina SRL și Foto Distribuție SRL de acordare a licenței pentru prestarea serviciului de distribuție a energiei electrice. Comitetul de reglementare a întemeiat această decizie pe baza prevederilor art. 27 alin. (5) din Regulamentul pentru acordarea licențelor și autorizațiilor în sectorul energiei electrice (Regulament), aprobat prin Ordinul ANRE nr. 12/2015, având în vedere neîndeplinirea de către societatea Delalina SRL a condițiilor prevăzute la art. 23 alin. (2) lit. g), art. 23 alin. (2) lit. i) și art. 29 alin. (1) lit. b) și c) din Regulament și, respectiv, de către societatea Foto Distribuție SRL a condițiilor prevăzute la art. 23 alin. (2) lit. i) și la art. 29 alin. (1) lit. b) din Regulament„, se arată în comunicatul ANRE.

Reprezentanții ANRE subliniază că, în aceste condiții, respingerea solicitărilor era singura decizie permisă de lege.

Regulamentul invocat de ANRE, art. 23, alin. (2), lit. i) arată că agentul comercial care solicită licență de distribuție trebuie să aibă acceptul operatorului de distribuție concesionar din acea zonă, în cazul în care solicitantul care intenționează să presteze serviciul de distribuție a energiei electrice utilizând rețelele electrice de distribuție proprii, într-o zonă concesionată altui operator de distribuție.

Potrivit unui comunicat remis de grupul RCS & RDS în toamna anului trecut, două companii ale grupului au în desfășurare proiecte de dezvoltare a unor rețele de distribuție a energiei electrice. În luna septembrie 2015, au fost solicitate licențele necesare pentru două proiecte pilot situate în municipiul Oradea, respectiv în vecinătatea municipiului Timișoara.

Conform companiei, Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) nu permite însă prestarea acestui serviciu în lipsa aprobării operatorilor de distribuție care prestează în prezent serviciul în fiecare zonă. În context, companiile din grupul RCS & RDS au demarat procedurile pentru contestarea actelor ANRE care, potrivit grupului, „contravin legii și Constituției”.

Compania mai preciza că, în măsura în care barierele create de ANRE sunt ridicate, reducerile de preț pentru consumatori vor fi substanțiale, întrucât va oferi un tarif de distribuție prin intermediul rețelelor sale de 120 lei/MWh față de tarifele de 159,49 până la 188,2 lei/MWh percepute de distribuitorii concesionari.

RCS & RDS este un operator de telecomunicații, furnizând servicii în România, Ungaria, Spania și Italia. Compania deține mai multe canale de televiziune.

La începutul lunii martie, președintele ANRE, Niculae Havrileț, declara că acele companii care au concesionat serviciul de distribuție a energiei electrice și gazelor naturale trebuie să scoată la licitație activitatea de operare a rețelei.

Concesionarii sistemelor de distribuție au luat această activitate prin metoda privatizării. Au primit concesiunile pe 49 de ani, cu posibilitatea prelungirii acestei perioade. Pentru activitatea de operare a rețelei s-au făcut externalizări către firmele afiliate, însă până acum fără licitație„, a arătat Havrileț, în cadrul Energy Business Summit.

Potrivit acestuia, companiile puteau externaliza aceste activități fără licitație în baza unei ordonanțe de urgență care a fost modificată între timp, iar ANRE a câștigat o serie de procese cu companiile de distribuție pe această temă. În urma proceselor, companiile trebuie să scoată la licitație orice contract.

„Toate contractele pe care companiile de distribuție le încredințau până acum afiliaților trebuie scoase la licitație, astfel că oricine poate participa. Nu vom mai recunoaște în tarife investițiile făcute, în cazul în care companiile nu fac dovada că acel contract a fost încheiat pe SEAP (sistemul electronic de achiziții publice — n.r.)”, a completat Havrileț.

La rândul său, președintele Comisiei pentru industrii și servicii din Camera Deputaților, Iulian Iancu, a precizat că se lucrează în prezent la modificarea Legii energiei electrice și a gazelor naturale 123/2012, pentru a cuprinde această prevedere.

„Această modificare este net în avantajul consumatorilor și a sistemului. Astăzi, distribuitorii nu au simțit nevoia să fie revoluționari în acest domeniu, fiind în situație de monopol”, a precizat Iancu, prezent la același eveniment.

El a mai spus că a primit săptămâna trecută propunerile ministerului de resort pe partea de energie electrică pentru aceste modificări și le așteaptă pe cele din sectorul gazelor naturale.

Iancu a arătat că, pe viitor, companiile vor tinde să ofere consumatorilor mai multe servicii de utilități, mergând chiar până la furnizarea gratuită a uneia dintre ele.

La rândul său, Silvia Vlăsceanu, director executiv al Asociației Companiilor de Utilități din Energie (ACUE), a arătat că operatorii rețelelor de distribuție nu exclud ideea de a avea concurență pe același segment, însă, momentan, nu există o legislație care să reglementeze acest aspect.

„Operatorii sunt deschiși la concurență, iar concurența în orice domeniu este binevenită, întrucât este în beneficiul consumatorilor. Atâta vreme cât vor exista reguli clare, aceasta este o formă de concurență salutară. Însă, nu există deocamdată o legislație în acest sens”, a mai spus ea.

DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Ce acte sunt necesare ca să poți vota la alegerile prezidențiale 2025, turul 1. Fără aceste documente nu poți intra în cabina de vot
Capital.ro
Cine a vrut să-l pună pe Călin Georgescu președintele României. O superputere mondială a dat ordin
Playtech.ro
Probleme pentru pensionarii din România. Ce se întâmplă cu pensiile, amânări pentru sute de mii de oameni
DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Adevarul
Sondaj comandat de Nicușor Dan înaintea primului tur. Luptă strânsă între candidați pentru locul doi
wowbiz.ro
Măriuca, fetița luată în plasament de Luminița Anghel, ar fi devenit mamă la 17 ani! David Pușcaș a rămas șocat când a aflat: „Eu nu pot să cred! Ultima dată când am văzut-o era un copil”
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Metamfetamină în loc de cafea. Germania a umplut Europa de droguri și arme
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Explozie fatală în Salonic! O femeie a murit în timp ce încerca să planteze o bombă într-un bancomat
Cancan.ro
ULTIMUL SONDAJ, înainte de alegerile prezidențiale Ce răsturnare de situație! Lupta pentru primele locuri este extrem de strânsă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Ordin pentru românii care NU stau la adresa din buletin. Se aplică neapărat duminică, 4 mai
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Profesoara de 36 de ani care a trimis fotografii nud unor elevi, pedepsită aspru
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Cum ne îmbrăcăm la alegeri. Ținute potrivite pentru fiecare
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Orașul din România unde se trăiește cel mai bine. Este peste Cluj-Napoca sau Brașov și oferă toate condițiile