Reacţia ALDE la intenţia premierului Tudose de restructurare a Guvernului

Mai mulţi parlamentari ALDE au declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, că formaţiunea condusă de Călin Popescu-Tăriceanu vrea să îşi păstreze ministerele în cazul în care propunerea premierului Mihai Tudose, de a se face o restructurare guvernamentală, ar avea loc.

09 ian. 2018, 13:52
Reacţia ALDE la intenţia premierului Tudose de restructurare a Guvernului

„Nu s-a pus problema de aşa ceva, ca ALDE să cedeze un minister. Vorbim acum de ce s-a vehiculat în spaţiul public. Nu avem o solicitare punctuală a premierului pe acest subiect. Din punctul meu de vedere, dar nu am avut nicio întâlnire în forurile de conducere ale partidului, ALDE vrea să păstreze cele patru ministere”, a declarat viceliderul grupului ALDE la Camera Deputaţilor, Marian Cucşa

Deputatul ALDE a adăugat că propunerea premierului Mihai Tudose în privinţa unei restructurări guvernamentale ar trebui discutată în forurile de conducere ale celor două partide.

„În primul rând, ce ţine de coaliţie, trebuie discutat în coaliţie. Dacă a venit cu o propunere în acest sens domnul Tudose, trebuie să fie dezbătută în forurile de conducere ale celor două partied, ALDE-PSD. ALDE îşi doreşte stabilitatea politică şi guvernamentală. Dacă e mai eficient să avem o structură mai suplă a Guvernului, putem fi de acord, dar trebuie să vedem ce presupune acest lucru şi să se discute pragmatic pe propuneri concrete, nu doar pe ştiri şi subiecte aruncate în spaţiul public. Să vină în forurile de conducere, în cele care au validat Guvernul, să se discute orice propunere în acest sens”, a spus Cucşa.

De asemenea, viceliderul grupului ALDE la Senat, Ion Hadârcă, a susţinut, pentru MEDIAFAX, că s-ar impune o reducere a numărului de ministere.

„Încă se discută lucrurile. Este o propunere, o idee, ştiu că s-a discutat şi probabil că se va mai discuta restructurarea guvernamentală. Poate că, partial, se vor face anumite schimbări. Părerea mea este că, structural, Guvernul este cam prea bogat. Cred că s-ar impune o reducere a numărului de ministere”, a spus Hadârcă.

În ceea ce priveşte cedarea unui minister al ALDE, senatorul a susţinut că, potrivit protocolului Coaliţiei de Guvernare din decembrie 2016, formaţiunea are patru ministere. „Trebuie respectate aceste condiţii”, a mai spus Hadârcă.

La rândul său, senatorul Scarlat Iriza susţine propunerea lui Tudose. „După părerea mea, într-adevăr, Guvernul e puţin stufos faţă de alţi ani şi ar trebui ceva restructurări făcute, pentru că sunt prea multe ministere. E binevenită o restructurare făcută realist, inclusiv în agenţii”, a spus senatorul ALDE pentru MEDIAFAX.

Întrebat dacă ALDE ar fi dispus să cedeze un minister, Scarlat Iriza a răspuns că nu. „Nnu avem aşa multe, avem patru ministere”, a adăugat senatorul ALDE.

Premierul Mihai Tudose a declarat luni, după şedinţa CEx, că a lansat ideea restructurării Guvernului, dar va discuta în detaliu în şedinţa de la finalul lunii de la Iaşi. La rândul său Liviu Dragnea a declarat că următoarea şedinţă a Consiliului Executiv va avea loc în perioada 29-31 ianuarie la Iaşi, iar restructurarea Guvernului rămâne temă de discuţie, dar în acest caz e nevoie de discuţii cu liderii ALDE pentru că ar urma un vot în Parlament.