Reacţia BEC despre publicarea rezultatelor provizorii ale alegerilor prezidenţiale

Publicat: Sâmbătă, 09 Noiembrie 2019 19:11 // Actualizat: Sâmbătă, 09 Noiembrie 2019 19:29 // Sursa: romaniatv.net

Biroul Electoral Central (BEC) a transmis că rolul BEC este de a asigura interpretarea şi aplicarea unitară a dispoziţiilor Legii 340/ 2004 şi nu de a reglementa altă modalitate de publicitate. Informaţiile referitoare la datele conţinute de procesele verbale ale secţiilor de votare se vor regăsi ca atare pe site-ul BEC, în urma fotografierii acestora BEC a transmis, sâmbătă seară, precizări privind publicarea rezultatelor provizorii ale alegerilor prezidenţiale.

”Rezultatele provizorii sunt cele care se regăsesc în procesele verbale întocmite de birourile electorale ale secţiilor de votare, înainte de a fi supuse procedurii de verificare şi validare de către birourile electorale judeţene, ale sectoarelor municipiului Bucureşti şi de către biroul electoral pentru secţiile de votare din străinătate, în condiţiile prevăzute de articolul 49 alineatele 7 şi 8 din Legea 340 din 2004. Aceste rezultate provizorii sunt transparente şi se dau publicităţii în condiţiile expres prevăzute de lege”, a transmis BEC, printr-un comunicat de presă.

Sursa citată a precizat care sunt condiţiile legale de publicare a rezultatelor provizorii: ”prin afişare la loc vizibil la sediul biroului electoral al secţiei de votare, prin eliberarea către membrii birourilor electorale ale secţiilor de votare a unei copii de pe procesul verbal certificat de către toţi cei care au semnat originalul şi prin transmiterea de către preşedintele biroului electoral al secţiei de votare prin mijloace electronice, către Biroul Electoral Central, a fotografiei procesului verbal privind consemnarea rezultatelor votării”.

”Toate aceste modalităţi de asigurarea transparenţei şi publicităţii rezultatelor provizorii sunt prevăzute ca atare şi în decizia BEC 54/ 16.10.2019 privind organizarea activităţii de consemnare verificare şi centralizare a rezultatelor alegerilor pentru preşedintele României. Informaţiile referitoare la datele continute de procesele verbale ale secţiilor de votare se vor regăsi ca atare pe saitul biroului electoral central în urma fotografierii acestora. Întrucât BEC are ca atribuţie principală pe aceea de a asigura interpretarea şi aplicarea unitară a dispoziţiilor Legii 340 din 2004, iar nu de a reglementa o altă modalitate de publicitate decât cea prevăzută de această lege, decizia nr. 54 se conformează exigenţelor actului normativ”, a mai tranmsis BEC care areciază că ”a luat toate măsurile prevăzute de lege pentru a asigura transparenţă, vizibilitate şi accesibilitate la rezultatele procesului electoral”.

Copreşedintele Alianţei Electorale "Un Om" Norica Nicolai a cerut, sâmbătă, Biroului Electoral Central (BEC) să emită o decizie privind publicarea şi a rezultatelor provizorii ale alegerilor prezidenţiale, invocând că trebuie asigurată aceleaşi transparenţă şi vizibilitate a datelor ca la alegerile europarlamentare.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
alegeri prezidenţiale bec Norica Nicolai
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8590
RON
23 Sep
noapte 13 °
zi 28 °
Ultimele joburi adaugate
24 H