Reacţia BOR după ce Nicuşor Dan a anunţat că PMB nu va aloca bani în 2021 pentru Catedrala Neamului

Purtătorul de cuvânt al BOR, Vasile Bănescu, a declarat, luni, pentru Romaniatv.net, după ce primarul general al Capitalei a anunţat că bugetul PMB pe 2021 nu prevede bani pentru Catedrala Neamului, că "bugetul fiecărui an e unul care reflectă starea economică generală" şi că speră "în ameliorarea acesteia și în finalizarea cu maximă coresponsabilitate a tuturor proiectelor din registrele esențiale ale comunității, între care se numără, firește, și cel al vieții religioase".

15 mart. 2021, 17:14
Reacţia BOR după ce Nicuşor Dan a anunţat că PMB nu va aloca bani în 2021 pentru Catedrala Neamului

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat, luni, că Primăria Capitalei nu va aloca în 2021 bani pentru Catedrala Neamului.

„De alocări de bani pentru biserici și statui se ocupă fostul AMPT, actualmente Direcția de Arhitectură-Peisagistică, instituție subordonată Primăriei Capitalei. Aici, bugetul total pentru intervenții este undeva la un milion de lei. Urmează ca ei să vină cu lista obiectivelor pe care doresc să le sprijinim și bineînțeles să discutăm asta cu consilierii generali”, a spus primarul Nicuşor Dan într-o conferinţă de presă.

Citeşte şi: Nicuşor Dan nu mai dă bani pentru Catedrala Neamului, festivaluri, statui, autovehicule şi stimulente: „Vrem să stopăm risipa. Am găsit datorii curente de 3 miliarde de lei”

Întrebat dacă în acest buget sunt prevăzuţi bani şi pentru Catedrala Neamului, edilul a precizat că „pentru Catedrala Neamului nu a existat o propunere de către Direcție către executiv. Au existat propuneri pentru alte intervenții, pentru alte obiective, unele dintre ele monumente istorice”.

În acest context, purtătorul de cuvânt al BOR, Vasile Bănescu, a declarat pentru Româniatv.net că: „Nu am niciun mesaj oficial legat de anunțul domnului primar şi nu pot comenta rațiunile economice ale deciziilor de ordin bugetar ale PMB, care a sprijinit constant, după posibilități, realizarea proiectului de importanță națională al Catedralei Naționale. Bugetul fiecărui an e unul care reflectă starea economică generală. Nu putem decât spera în ameliorarea acesteia și în finalizarea cu maximă coresponsabilitate a tuturor proiectelor din registrele esențiale ale comunității, între care se numără, firește, și cel al vieții religioase„.

Între timp lucrările la Catedrala Națională continuă, lucrările desfăşurându-se cu precădere în interior, unde s-a intensificat tencuirea absidei de sud a catedralei. De asemenea, specialiștii în arta mozaicului lucrează la cornișa Altarului, care va fi înveșmântată cu ornamente de tradiție bizantină, inspirate și din arta tradițională românească, potrivit ziarullumina.ro.

Reacţia BOR după ce Nicuşor Dan a anunţat că PMB nu va aloca bani în 2021 pentru Catedrala Neamului
Catedrala Naţională. Sursa foto: ziarullumina.ro

„În prezent, structura de rezistență a catedralei și subsolurile adiacente sunt finalizate 100%. Turlele și Altarul sunt acoperite cu învelitoare din tablă în proporție de 100%, iar absidele și pronaosul în proporție de 85% – mai sunt de acoperit zonele de intersecție cu baza turlei mari. De asemenea, tencuiala gri și decorativă la turla clopotniță este finalizată în proporție de 85%, la cele două turle mici adiacente 90%, iar tencuiala gri la celelalte patru turle mici 100%. Decorațiunile din piatră peste cota +45 m sunt realizate 95%, iar ancadramentele la ferestre, sub cota +45 m, în proporție de 15%. În interior se lucrează la mozaicul Altarului și la tencuiala absidei sud, cea din urmă fiind realizată 85%. La placările cu piatră decorativă nu se lucrează din cauza temperaturilor scăzute, ci doar se prelucrează piesele în atelier. În prezent, sunt asamblate în șantier șarpantele metalice ale cupolelor porticelor din fața catedralei – piațeta, care vor fi montate după recepție prin ridicare cu macaraua. Când temperaturile vor permite, se vor relua lucrările de tencuieli exterioare la gri și decorative, atât peste cota +45 m, cât și pe nava catedralei, precum și de montare a ancadramentelor din piatră la ferestre sub cota +45 m”, a declarat ing. Florin Popescu, pentru ziarullumina.ro.

Pictura în mozaic a Catedralei Naționale va mai cuprinde 91 de scene și icoanele a 294 de sfinți.

Citeşte şi Nicuşor Dan deja se gândeşte la al doilea mandat şi anunţă dacă va candida la prezidenţiale în 2024: „Preocuparea mea este strict administrativă”