Reacţia CAS Iaşi în cazul copilului de 9 ani, somat să-şi declare veniturile: „S-a greşit. Parţial”

Radu Ştefan Vicol, un băiat de 9 ani, din Iaşi, a primit acasă o înştiinţare prin care i se cere să depună declaraţiile, însoţite de deciziile de impunere anuale emise de organele fiscale, pentru ultimii patru ani şi să justifice plata/neplata contribuţiilor. După ce RTV.NET a făcut public acest caz, reprezentanţii CAS Iaşi au declarat că este vorba despre o greşeală.

16 ian. 2013, 07:34

Un copil de 9 ani a fost somat de Casa de Asigurări de Sănătate Iaşi să-şi declare veniturile şi contribuţiile pentru ultimii patru ani. Băiatul a primit scrisoarea acasă,  iar tatăl a fost şocat în faţa demersului instituţiei. Acesta a încercat, în zadar, să ia legătura cu reprezentanţii CAS pentru a afla de ce copilul trebuie să depună declaraţiile şi se întreabă retoric dacă reprezentanţii statului se referă la „banii de buzunar ai copilului, la premiile şcolare de la Olimpiadele Naţionale sau la banii primiţi de la bunici de ziua lui”. ROMÂNIATV.NET a publicat cazul copilului de 9 ani, somat de CAS Iaşi şi iată că la o zi distanţă vin şi răspunsurile.

„S-a greşit parţial, în sens că nu s-a pus filtru de vârstă, dar în lege nu specifică foarte clar ce înseamnă venituri realizate din muncă. Finanţele ne-au comunicat că reiese un venit, automat noi am considerat că este un venit pentru care trebuie să plătească impozit”, a declarat Robert Dâncă, director CAS Iaşi.

Cu alte cuvinte, reprezentantul Casei de Asigurări Sănătate Iaşi spune că micuţul era înregistrat cu venituri. Ba mai mult, copilul figurează că a avut venituri la vârsta de 8 ani.

CAS Iaşi a notificat un număr de 23.750 persoane care au realizat venituri impozabile (care se regăsesc în baza de date comunicată pe bază de protocol de către ANAF) privind obligaţia de declarare a veniturilor, pe categorii, în vederea stabilirii contribuţiei de asigurări de sănătate. Persoana la care se face referire figurează cu venituri din dobânzi realizate în anul 2010 şi nu se regăseşte într-o situaţie de exceptare”, se arată într-un comunicat remis de Casa de Asigurări de Sănătate Iaşi.

Întrebat despre ce sumă este vorba, Robert Dâncă a declarat că este vorba de o dobândă la bancă şi suma nu poate fi dezvăluită.

„Nu pot spune suma fiind vorba de secret fiscal. Datele au fost comunicate de Finanţe şi acest copil este declarat cu o dobândă la bancă. Teoretic ar trebui plătite pentru dobânde şi contribuţiile pentru sănătate. Sunt persoane care deschid conturi pe numele copilului”, a declarat Dâncă.                             

În aceeaşi lege invocată de CAS Iaşi reiese că toţi copiii până în 18 ani beneficiază de asigurare fără plata contribuţiei. Robert Dâncă a declarat că acest copil beneficiază de contribuţie şi că în mod normal nu trebuia să-şi declare veniturile, însă „au fost comunicate 23.750 persoane. Un volum foarte mare de înştiinţări. A fost o eroare de filtru de date”.

În urma sesizării, cei de la CAS Iaşi au făcut o anchetă şi au descoperit alte 10 cazuri de somaţii greşite.


loading...
Partenerii noștri