Reacția companiilor Albalact, Covalact și Dorna Lactate, amendate de Consiliul Concurenței cu 2,9 milioane de euro, după ce nu s-au conformat cerințelor inspecției inopinate

Consiliul Concurenței a amendat cele trei companii de lactate cu suma de 2,9 milioane de euro după ce au refuzat să ofere acces la informații în timpul inspecțiilor inopinate.

24 mai 2023, 15:26
Reacția companiilor Albalact, Covalact și Dorna Lactate, amendate de Consiliul Concurenței cu 2,9 milioane de euro, după ce nu s-au conformat cerințelor inspecției inopinate
Reacția companiilor de lactate amendate de Consiliul Concurenței

Consiliul Concurenței a amendat Albalact, Covalact și Dorna Lactate cu aproximativ 2,9 milioane de euro (14,3 milioane lei), deoarece ar fi refuzat să ofere acces la unele informații în timpul inspecțiilor inopinate derulate în cadrul investigației privind posibile înțelegeri de stabilie a prețurilor pe piața producției și comercializării de unt, se arată într-un comunicat al instituției conduse de Bogdan Chirițoiu, potrivit g4media.ro.

Amenzile date de Consiliul Concurenței pot fi contestate în instanță.

„Referitor la sancțiunile anunțate de Consiliul Concurenței din România, companiile Albalact, Covalact și Dorna Lactate au formulat acțiuni în anulare și suspendare împotriva deciziilor pentru aplicarea amenzilor cominatorii.

Curtea de Apel București a admis cererile de suspendare a deciziei privind amenzile cominatorii formulate de către Dorna Lactate si Covalact, dând astfel câștig de cauză companiilor. Al treilea dosar de suspendare aflat pe rolul Curții de Apel București va fi judecat în zilele care urmează.

Companiile Albalact, Covalact și Dorna Lactate au prezentat Consiliului Concurenței, în cadrul inspecției, toate documentele solicitate raportat la obiectul investigației și au facilitat accesul autorității la toate informațiile necesare conform solicitărilor inspectorilor de concurență.

În acest sens, societățile au acordat inspectorilor de concurență accesul la toate documentele și/sau corepondențele accesibile Societăților de la punctele de lucru și de la sediile inspectate, cu toată transparența și conduita pe deplin conformă care se impun în acest caz.

Apreciem că acordarea accesului la alte informații care nu aparțin și nu sunt în controlul societăților ce au făcut obiectul inspecției nu se află în sfera de competență juridică a companiilor noastre sau în limitele de competență ale autorităților naționale, cu atât mai mult când acestea vizează documente/corespondențe aflate în controlul unor societăți din afara României.

Este important de menționat că amenzile invocate de catre Consilul Concurenței nu au fost aplicate ca urmare a constatării de către Consiliul Concurentei a vreunei fapte anticoncurențiale săvârșite de vreuna dintre companii.

Continuăm să cooperăm pe deplin și transparent cu autoritățile în acest caz și ne vom conforma oricărei decizii finale a autorităților”, se arată în punctul de vedere al companiilor.

Ce amenzi au primit companiile de lactate de la Consiliul Concurenței

  • Albalact SA: 9,9 milioane de lei (aproximativ 2 milioane euro);
  • Covalact SA: 2.4 milioane de lei (aproximativ 495.000 euro);
  • Dorna Lactate SA: 1.9 milioane de lei (aproximativ 400.000 euro).

Citește și: Consiliul Concurenței pune cruce companiei românești low-cost Blue Air: „Ne pare rău” / Marile companii străine au preluat clienții

Cele trei companii nu ar fi acordat accesul inspectorilor de concurență la anumite conturi de e-mail sau corespondențe utilizate de către angajații sau reprezentanții firmelor. Pentru a convinge comapniile să ofere acces la informații, le-au impus amenzi în valoare de 130.913,27 lei pentru fiecare zi de întârziere, sumă calculată de la data comunicării sancţiunii până la data la care vor permite accesul reprezentanţilor Consiliului Concurenței la informaţiile şi documentele solicitate.

La sfârșitul lunii martie, autoritatea a declanșat trei investigații privind posibile înțelegeri de stabilire a prețurilor de pe piețele producție și/sau comercializării de unt, zahăr și ulei de floarea soarelui.

Au fost desfășurate inspecții inopinate la firmele Bunge România SRL, Expur SA, Prutul SA şi Ardealul SA, Albalact SA, Covalact SA, Dorna Lactate SA), Friesland România SA, Lacto Food SRL, Fabrica de Lapte Braşov (Olympus), Agrana România SRL, Pfeifer & Langen România SRL şi Lucsor Impex SRL.

Citeștye și: Mafia preţurilor la alimentele de bază. Consiliul Concurenţei investighează 13 producători de ulei, unt și zahăr pentru posibil cartel

Inspectorii de concurență pot solicita orice fel de informații care au legătură cu obiectul investigației, companiile care refuză să coopereze fiind sancționate cu amendă 0,5% la 10% din cifra de afaceri totală realizată în anul financiar anterior sancţiunii.