Reacţia LPF după achitarea în cazul dezafilierii Craiovei: Un prejudiciu de 240 milioane lei însemna falimentul fotbalului românesc

Secretarul general al Ligii Profesioniste de Fotbal, Justin Ștefan, a declarat, joi, pentru Agerpres, că, prin achitarea LPF, FRF și a foștilor președinți Mircea Sandu și Dumitru Dragomir în dosarul dezafilierii clubului Universitatea Craiova, s-a făcut dreptate, el precizând că plata unui prejudiciu de 240 de milioane de euro ar fi însemnat falimentul total al fotbalului românesc.

15 iun. 2017, 12:14
Reacţia LPF după achitarea în cazul dezafilierii Craiovei: Un prejudiciu de 240 milioane lei însemna falimentul fotbalului românesc

Este un verdict normal pentru toate părțile implicate. În ceea ce privește Liga Profesionistă de Fotbal, trebuie menționat faptul că ea nu a făcut altceva decât să aplice o hotărâre a Comitetului Executiv. Tocmai de aceea considerăm că s-a făcut dreptate și din această perspectivă. Am spus-o de la început, am fost și suntem nevinovați. 240 de milioane de euro nu valorează tot fotbalul românesc, cu toate echipele de club și echipele naționale. Un asemenea prejudiciu ar fi însemnat falimentul total al fotbalului, acest fenomen care și așa trece în această perioadă prin momente grele. Ziua de astăzi poate aduce crearea unei unități pentru salvarea fotbalului românesc„, a spus Ștefan pentru Agerpres.

Referitor la faptul că fostul finanțator al FC Universitatea Craiova, Adrian Mititelu, poate continua litigiul în civil, oficialul LPF a afirmat: „În ceea ce privește un eventual proces în civil, să nu uităm că hotărârea Comitetului Executiv al FRF privind dezafilierea Universității Craiova a fost menținută de către Înalta Curte. Era anormal ca un litigiu de drept sportiv să ducă la condamnarea Ligii Profesioniste de Fotbal„.

Curtea de Apel București a decis definitiv, joi, achitarea fostului președinte al Federației Române de Fotbal Mircea Sandu și a fostului președinte al Ligii Profesioniste de Fotbal Dumitru Dragomir în dosarul dezafilierii clubului Universitatea Craiova. Cei doi au fost achitați pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu, folosirea influenței ori autorității persoanei care îndeplinește o funcție de conducere și sustragerea de sub sechestru.

De asemenea, instanța a dispus achitarea și a Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF) și a Federației Române de Fotbal (FRF).

Instanța a lăsat nesoluționată latura civilă a dosarului, SC Fotbal Club Universitatea Craiova SA având posibilitatea să deschidă un proces în instanțele civile. În acest sens, judecătorii au menținut sechestrul pus pe bunurile lui Mircea Sandu și Dumitru Dragomir, dar și ale LPF și FRF.

Prin această decizie, CAB a desființat practic decizia tribunalului prin care Mircea Sandu și Dumitru Dragomir trebuiau să plătească în solidar cu LPF și FRF suma de 240 milioane de euro către clubul Universitatea Craiova.

Mircea Sandu și Dumitru Dragomir au fost trimiși în judecată în iunie 2013 pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor în formă calificată; folosirea influenței ori autorității persoanei care îndeplinește o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau foloase necuvenite și sustragere de sub sechestru.