Reacţia lui Câciu după anunţul OMV Petrom că nu va plăti în România taxa de solidaritate: „Este un anunţ de marketing”

Ministrul de Finanţe Adrian Câciu a declarat, referitor la faptul că OMV Petrom a precizat că se aşteaptă să nu plătească taxa de solidaritate pentru anul fiscal anterior, că „a fost un anunţ de bursă”.

12 ian. 2023, 22:40
Reacţia lui Câciu după anunţul OMV Petrom că nu va plăti în România taxa de solidaritate: „Este un anunţ de marketing”

Adrian Câciu spune că anunţul făcut de OMV Petrom este menit să crească valoarea acţiunilor companiei pe bursă, dar că taxele plătite de gigantul austriac în România vor fi vizibile în luna februarie si in luna iunie, cand se vor publica bilanţurile fiscale.

„Eu fac diferenţa între un anunţ fiscal şi un anunţ de marketing. E un anunţ pe bursă în care se exprimă o opinie. Datele fiscale vor fi disponibile la finalul lunii februarie, datele celelalte la finalul lunii iunie, când se va face declararea şi plata impozitului. Această ordonanţă de urgenţă nu e împotriva sau referitoare la vreo companie în mod expres. E vorba de toate companiile care au activitate în domeniul respectiv. Foarte multe declaraţii că vom face investiţii în România şi mai puţine fapte şi vedem că nu avem suficientă energie, vedem că depindem de importuri.

Deci vrem un răspuns mai concret. Aici eu aş atepta şi nu am dubii. Pentru companiile din domeniul energetic deja este o supraimpozitare. Aici există încă un instrument de supraimpozitare care se adaugă celorlalte. Nu e vorba de a lăsa pe cineva să plătească impozitul. Aceste supraimpozitări sunt pentru compensarea preţului la facturi şi investiţii în energie. Deci până la urmă se întorc înapoi în sector.  Vedem ce se întâmplă dacă eşti dependent într-un sector. Dependenţă înseamnă să ai preţuri volatile”, a explicat Adrian Câciu, joi la Euronews România.

Citeşte şi: EXCLUSIV Marius Budăi, despre condiţionarea creşterii pensiilor prin PNRR: „Cineva a vrut ca părinţii şi bunicii noştri să fie mai săraci”

Chestionat dacă va trebui să plătească atunci OMV, ministrul de Finanţe a răspuns: „Datele nu mint şi nu se pot modifica, până la urmă”.

„Datele sunt cele care sunt la 31 decembrie. Vor fi auditate şi de către experţii companiei. A fost un anunţ de bursă. Eu aşa l-am interpretat. Restul partea de declarare a impozitelor şi de colectare vine la timpul ei şi atunci ANAF va vedea dacă declaraţia e corectă, dacă se verifică. E posibil să nu fie nevoie de nicio rectificare. V-am zis e un anunţ de marketing (al PMV Petrom – n.r.). Ştiu că pentru foarte mulţi a fost o surpriză neplăcută şi modul în care am acţionat eu şi preşedintele ANAF în anul trecut. Nu am avut indulgenţă în ceea ce priveşte colectarea de taxe. (…) Mai ales că o să închidem deficitul în ţintele agreate, după cifrele din februarie”, a completat el.

OMV Petrom, cea mai mare companie integrată de energie din sud-estul Europei, a anunţat joi că se aşteaptă să nu plătească taxa de solidaritate pentru anul fiscal 2022, impusă prin ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 186 publicată în data de 29 decembrie 2022, motivând că are „sub 75% din cifra de afaceri din sectoarele definite: extracţia ţiţeiului, extracţia gazelor naturale, extracţia huilei şi fabricarea produselor obţinute din rafinarea petrolului”.

Citeşte şi: EXCLUSIV Victor Ponta deplânge situaţia României: „Domnul Iohannis nu ştie economie şi nici nu vrea să înveţe, domnul Ciucă e militar, pe ministrul de Finanţe nu-l interesează, că oricum se schimbă”

Câciu, întrebat dacă poate fi cândva naţionalizată compania Petrom: E posibilă o altă abordare. Cred că statul ar trebui să mai investească în câteva companii, pe sistem de private-equity

Ministrul Finanţelor Adrian Câciu a declarat, chestionat dacă există posibilitatea ca Petrom să devină din nou o companie naţionalizată, că este posibilă o altă abordare şi consideră că statul ar trebui să facă nişte investiţii, în sistem de private-equity, prin crearea unei linii de finanţare care să salveze unele companii. El a oferit exemplu în care statul a devenit acţionat la Fondul Proprietatea, cumpărând deja 43% din investiţie.

„E posibilă o altă abordare cu privire la companiile de resurse energetice. Din punctul meu de vedere, sunt două chestiuni care vor defini viitorul omenirii – energia şi hrana, ori statele trebuie să se implice mai mult în a avea control asupra resurselor, într-o formă nu neapărat de proprietate, dar într-o formă în care pot să nu aibă riscuri la adresa siguranţei cetăţenilor din perspectiva modului în care sunt folosite acele resurse”, a afirmat Adrian Câciu, întrebat joi la Euronews România dacă există posibilitatea ca Petrom să fie iar o companie naţionalizată, cândva.

MInistrul Finanţelor a mai spus că statul român ar trebui să facă investiţii în câteva companii. „Noi nu am stat. Ştiţi că am fost criticat când statul a devenit acţionar la Fondul Proprietatea, am fost criticat eu pentru ceva ce statul român de 20 de ani nu făcuse. Statul român a cumpărat deja 43% din investiţie şi eu cred că statul ar trebui să mai investească în câteva companii, pe sistem de private-equity, să creeze o linie de finanţare pentru a salva companii, inclusiv companii private, nu numai în zona aceasta energetică sau de hrană. (…) Statul poate să vină şi să solicite, de exemplu, garantarea unui împrumut în contravaloarea acţiunilor şi, dacă nu se plăteşte împrumutul, să devină acţionarul acelei companii”, a completat Câciu.