REACŢIA lui Dragnea după ce a aflat că Victor Ponta îşi face fundaţie: „Nu e bine”

Victor Ponta va deveni preşedintele unei fundaţii. Proiectul pe care îl lansează fostul premier se va numi "Asociaţia Black Sea Regional Cooperation Projects 2020". Planurile lui Ponta de a-şi face fundaţie l-au deranjat pe liderul PSD, Liviu Dragnea, iar în partid se vorbeşte chiar de o excludere a acestuia din PSD, relatează România TV.

08 ian. 2016, 08:57
REACŢIA lui Dragnea după ce a aflat că Victor Ponta îşi face fundaţie: „Nu e bine”

Fostul premier Victor Ponta a depus la Judecătoria Sectorului 5 o cerere în care solicită judecătorilor să admită acordarea personalității juridice Asociației „Black Sea Regional Cooperation Projects 2020”.

Actele de înființare au fost depuse în instanță pe data de 15 decembrie 2015, primul termen al procesului fiind stabilit pentru 14 ianuarie.

Printre cei care îi vor fi alături lui Victor Ponta în fundaţie se numără Nicolae Bănicioiu şi Daniel Constantin în calitate de vicepreşedinţi, dar în board-ul noii organizaţii non-guvernamentale sunt aşteptaţi şi alţi foşti miniştri. Fundaţia se va axa pe proiectele internaţionale.

Potrivit România TV, Liviu Dragnea, liderul PSD, a criticat, în interiorul partidului, demersul lui Ponta. Surse din PSD susţin că Dragnea ameninţă inclusiv cu excluderea lui  Ponta din partid.

Conducerea PSD se va întruni, în şedinţă, pe data de 15 ianuarie şi se aşteaptă să fie discutată situaţia fostului premier.

La întâlnirea informală a liderilor PSD, de la sfârşitul lunii decembrie, de la Turnu Măgurele s-a discutat deja despre planurile lui Ponta.

Şerban Valeca, preşedintele PSD Argeş, a relatat ceea ce a spus Liviu Dragnea în discuţiile din partid. „A spus ceva de genul că nu este bine că îşi face o fundaţie…”, a spus Valeca, citat de digi24.ro.

 „Domnul preşedinte era normal că, auzind că anumiţi miniştri vor să meargă într-o fundaţie a lui Ponta, de aici s-a pornit, ce rol are fundaţia asta?”, a spus şi Cătălin Rădulescu, preşedintele PSD Diaspora.

Dragnea le-a interzis foştilor miniştri să colaboreze cu Victor Ponta în afara PSD. Primul nume vizat a fost cel al fostului ministru al Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu. 

Cătălin Rădulescu, preşedintele PSD Diaspora: „Care e scopul fundaţiei şi pentru ce să intrăm într-o fundaţie dacă noi suntem membri PSD? Să-şi dea demisia cine vrea să meargă în altă structură.

Era domnul Bănicioiu acolo care în ultima perioadă vine foarte rar pe la noi. (Era unul dintre cei vizaţi?) Păi nu ştiu, dacă dânsul vine foarte rar ce să înţelegem, că nu mai vrea, nu se mai implică, nu mai vrea să se implice?”.

Fundația care va fi lansată de Ponta nu se va implica în politică

Fundația pe care fostul premier Victor Ponta urmează să o lanseze în perioada următoare, din care vor face parte foștii miniștri Nicolae Bănicioiu și Daniel Constantin, nu se va implica în politică, au declarat pentru Agerpres surse politice.

Potrivit acestora, noua structură se va numi „Asociația Black Sea Regional Cooperation Projects 2020”, îl va avea ca președinte pe Victor Ponta și ca vicepreședinți de Bănicioiu și pe Constantin și „nu va avea nimic de-a face cu politica” pentru că se va ocupa de proiecte internaționale.

„În mod categoric fundația nu va avea nicio legătură cu politica, nu va participa la conferințe să facă evaluarea clasei politice, evaluarea Parlamentului, sau să discute despre ce legi trebuie date în România. Deja Victor Ponta a fost la o conferință în China. (…) Pe modelul acela va lucra această fundație. Acolo au venit oameni de la mai multe fundații din lume și au discutat pe mai multe teme„, au precizat sursele citate, referindu-se la Conferința organizată la Beijing cu ocazia lansării „China — Central and Eastern European Countries Think Tank Network”.

În afară de președinte și cei doi vicepreședinți fundația va fi condusă de un board din care vor face parte alți câțiva foști miniștri din Guvernul Ponta.

Actele au fost deja depuse la Judecătoria Sectorului 5, iar instanța decide pe 14 ianuarie dacă fundația poate deveni funcțională. Lansarea oficială a fundației va avea loc după decizia instanței.

Victor Ponta a participat, la finalul anului trecut, în calitate de ‘keynote speaker’ la Conferința organizată la Beijing cu ocazia lansării „China — Central and Eastern European Countries Think Tank Network”.

”Invitația care mi-a fost adresată este înca un semn al modului pozitiv și special în care China privește România (și aprecierea pentru succesul Summitului organizat la București în 2013). Cred în continuare că proiectele dezvoltate de China în Regiunea noastră sunt formidabile oportunități de dezvoltare și că trebuie continuate și finalizate (Grupurile 3 și 4 de la Cernavodă, Tarnița, Rovinari, linia rapida de cale ferată București — Chișinău, deschiderea pieței chinezești pentru produsele noastre agroalimentare și multe altele). Trebuie doar inteligență și seriozitate din partea noastră și beneficiile vor fi uriașe! Iar implicarea noastră activă în megaproiectul „New Silk Road” este o altă „comoară” din punct de vedere economic căreia nu trebuie să-i dăm cu piciorul”, a precizat Ponta într-o postare pe pagina de socializare la 16 decembrie.