Reacţia lui ÎPS Teodosie după ce Patriarhia refuză să-l ridice la rang de mitropolit. „Se va face. Ştiu ce am vorbit”

ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, şi-a exprimat convingerea că reînfiinţarea Mitropoliei Tomisului "se va face", cu toate că, Patriarhul Daniel i-a năruit speranţa de a deveni mitropolit.

21 mai 2021, 08:58
Reacţia lui ÎPS Teodosie după ce Patriarhia refuză să-l ridice la rang de mitropolit. „Se va face. Ştiu ce am vorbit”

ÎPS Teodosie a vorbit despre posibilitatea avansării sale în ierarhia bisericească pe data de 28 aprilie, înainte de Paşte, aproape la 10 zile de la redactarea documentului în Cancelaria Sfântului Sinod, scrie Dobrogealive.ro. Cu toate că, în mod normal, ar fi trebuit să fi ştiut despre refuzul Patriarhiei Române privind reînfiinţarea Mitropoliei Tomisului, arhiepiscopul a spus că nu are răspuns de la Patriarhul Daniel.

„Ei, semnale. Eu nu cer semne repede şi semnale. Are grijă Dumnezeu şi dacă e de la Dumnezeu, se face. Şi eu cred că se face. Pentru că mitropolia a fost întreruptă nu a fost desfiinţată şi ea se va reactivă”, a declarat arhiepiscopul Tomisului.

Prin adresa Patriarhiei, lui ÎPS Teodosie i-a fost adus la cunoştinţă faptul că în Arhiepiscopia Tomisului se „înregistrează mai multe probleme de natură administrativă, economică, de disciplină canonică şi educaţională”. Documentul a fost semnat de secretarul Sfântului Sinod, episcopul Varlaam Ploieşteanu, din încredinţarea patriarhului şi înregistrată pe 19 aprilie 2021.

Reacţia lui ÎPS Teodosie după ce Patriarhia refuză să-l ridice la rang de mitropolit. „Eu ştiu ce am vorbit cu patriarhul”

ÎPS Teodosie a dat de înţeles că a fost îndemnat de fostul patriarh Teoctist pentru a face demersurile necesare în vederea înfiinţării episcopiei la Tulcea şi a mitropoliei la Constanţa.

„Patriarhul Teoctist m-a îndemnat să fac Episcopia Tulcei, ca să fie mitropolie. O spun tare şi e un adevăr. Că unii spun altceva. Eu ştiu ce am vorbit cu patriarhul (n.r. Teoctist)”, a afirmat arhiepiscopul Tomisului.

Potrivit Ziare.com, ÎPS Teodosie a făcut primele demersuri în vederea reactivării Mitropoliei Tomisului în anul 2003, iar unul dintre opozanţi a fost chiar Patriarhul Teoctist.

„Deschizând porţile pentru schimbarea şi modificarea structurii noastre bisericeşti, ar putea produce destabilizare, ceea ce nu ar fi în folosul ei, fie că este vorba de ridicare în rang, de restaurare sau de restabilire a unui scaun arhiepiscopal sau mitropolitan”, a precizat patriarhul in şedinta de sinod din anul 2003.

Citeşte şi: Patriarhul Daniel îl spulberă pe ÎPS Teodosie, după ce acesta a cerut avansarea în ierarhie: Răzvrătire, sfidează Patriarhia, atitudine provocatoare, permite doctorate plagiate – DOCUMENT

Patriarhul Daniel a susţinut că ridicarea în rang a Arhiepiscopiei Tomisului nu este decât o „ambiţie personală a chiriarhului său” şi că nu este „o necesitate misionară”. De asemenea, conducătorul Bisericii Ortodoxe Române susţine că anumite iniţiative şi acţiuni ale lui ÎPS Teodosie din timpul pandemiei au afectat imaginea BOR.

„Ele au fost însoţite de o atitudine provocatoare, de lipsă de tact pastoral şi de comunicare deficitară cu autoritatea bisericească pastorală şi comunicarea deficitară cu autoritatea bisericească superioară, fapt care exprimă un duh de indisciplină şi de răzvratire”, se mai arata in scrisoare.

De altfel, Patriarhia mai precizează că ÎPS Teodosie este conducător de doctorat la Şcoala Doctorală a Facultății de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității Ovidius din Constanţa, unde ar fi „cele mai mari probleme din punct de vedere al calității tezelor”.

„Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) a evidențiat că cele mai mari probleme, din punct de vedere al calităţii tezelor doctorale şi al onestităţii ştiinţifice, se regăsesc la Şcoala Doctorală a Facultăţii de Teologie Ortodoxă (teze plagiate, teze conduse de profesori care nu au legatură cu disciplina, deficiente de redactare a textului etc)”, se mai arată în scrisoare.

În plus, Arhiepiscopia Tomisului are datorii de 468.822,02 lei faţă de Patriarhia Romana, restante încă din anul 2016, deşi au fost trimise mai multe înştiinţări de plată.

Citeşte şi: Cum explică ÎPS Teodosie lipsa femeilor din rolurile importante din Biserică: „Asta e condiţia ei. Ea a început păcatul. Dacă nu păcătuia, nu ar fi născut în dureri”