Reacţia Mexicului la măsurile antiimigraţie propuse de Trump: Naţiunea mexicană „nu crede în ziduri”

Preşedintele Mexicului, Enrique Pena Nieto, a declarat miercuri noaptea că naţiunea ”nu crede în ziduri”, după ce omologul său american a semnat mult aşteptatul ordin executiv pentru a lansa operaţiunea de ridicare a unui zid antiimigraţie la graniţa sudică a Statelor Unite.

26 ian. 2017, 08:53
Reacţia Mexicului la măsurile antiimigraţie propuse de Trump: Naţiunea mexicană „nu crede în ziduri”

”Eu regret şi condamn decizia administraţiei americane de a continua cu ridicarea zidului la graniţa care ne-a divizat ani de-a rândul mai mult decât ne-a unit vreodată. Am spus asta în nenumărate rânduri: mexicanii nu vor plăti pentru acest zid. Mexicul dă dovadă de respect şi se aşteaptă să primească respectul cuvenit unei naţiuni suverane”, a declarat preşedinetele Nieto, care urmează să se întâlnească săptămâna viitoare la Washington cu republicanul Donald Trump.

Alocuţiunea liderului mexican a avut loc la câteva ore după ce preşedintele Donald Trump a semnat un mult aşteptat ordin executiv, prin care a cerut începerea imediată a ridicării zidului la graniţă, care în opinia sa va salva mii de vieţi, milioane de locuri de muncă şi miliarde de dolari.

Mulţi lideri ai opoziţiei mexicane i-au cerut lui Enrique Pena Nieto să-şi anuleze vizita de săptămâna viitoare în Statele Unite ca un semn de protest faţă de decizia luată de Donald Trump. Însă, şeful diplomaţiei mexicane a explicat că vizita va merge mai departe, fără nicio schimbare prevăzută în program, scrie news.ro.

”O naţiune fără graniţe nu este o naţiune”, le-a spus Donald Trump poliţiştiilor de frontieră şi angajaţilor Departamentului de Securitate Internă, care s-au adunat pentru a privi semnarea ordinului executiv în Biroul Oval.

Acest ordin cere începerea imediată a construirii unui zid ”fizic” la graniţa sudică, precum şi arestarea imigranţilor ilegali şi eliminarea rapidă a imigranţilor a căror solicitări de azil sau de reşedinţă au fost deja respinse de autorităţile americane.

Donald Trump a precizat că situaţia de-a lungul celor 3.200 de kilometri de graniţă comună reprezintă o adevărată criză. ”Începând de astăzi ne recuperăm graniţele”, a declarat preşedintele de la Casa Albă.

Aproximativ 11 milioane de imigranţi ilegali locuiesc în Statele Unite, dintre care cei mai mulţi sunt originari din Mexic şi din alte state ale Americii Latine.