Ministrul Transporturilor cere demisia directorului CFR Călători, după ce două trenuri au deraiat UPDATE

Prima reacție a ministrului transporturilor după scandalul locomotivelor deraiate și reacția directorului general CFR Călători. Răzvan Cuc cere demisia directorului general CFR și a spus că va anunța măsurile luni.

03 mart. 2019, 08:35
Ministrul Transporturilor cere demisia directorului CFR Călători, după ce două trenuri au deraiat UPDATE

UPDATE Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, s-a declarat duminică nemulţumit de răspunsul dat de şeful CFR Călători, Leon Bărbulescu, după ce două trenuri au deraiat într-o singură zi, şi a subliniat că decizia care s-ar impune în cazul acestuia ar fi schimbarea din funcţie, măsura urmând să fie stabilită luni de Consiliul de Administraţie.

„Sunt multe elemente pe care m-aş fi aşteptat ca domnul Bărbulescu să le clarifice şi în niciun caz, am constatat şi am văzut şi eu de dimineaţă răspunsul dânsului, să ne transmită că vrem să facem lucruri ca să fie bine, să nu fie rău şi că a fost trezit din somn. Pe mine un astfel de răspuns m-a nemulţumit profund şi, bineînţeles, am avut o discuţie cu cei din Adunarea Generală, fiindcă statul este acţionarul majoritar la CFR Călători, şi bineînţeles voi avea o discuţie şi cu cei din Consiliul de Administraţie, fiindcă ei sunt cei care trebuie să ia măsurile, şi eu cred că în urma prestaţiei dânsului nu vor ezita să ia aceasta decizie”, a spus Răzvan Cuc, la Digi 24.

Întrebat care ar fi decizia care se impune în cazul directorului CFR Călători, Răzvan Cuc spus: „cred că (…) decizia care s-ar impune ar fi ca dânsul să fie schimbat din funcţie”, iar cu privire la momentul când ar putea fi luată această decizie, ministrul Transporturilor a răspuns: „Mâine. 100% mâine”.

„Eu cred că opinia publică a văzut ce aş putea să-i reproşez domnului Bărbulescu şi anume faptul că eu m-aş fi aşteptat ca în intervenţia publică a dânsului să spună că a fost constituită o Comisie din cadrul AGIFER care investighează evenimentele din cursul zilei de ieri, pentru că ieri am avut o discuţie cu secretarul de stat pe feroviar la minister, în cursul după amiezii, vizavi de aceste de aceste evenimente. M-aş fi aşteptat ca domnul Bărbulescu să vină şi să clarifice date şi elemente concrete legate de proiectele pe care le avem în desfăşurare pe regionala Timişoara, unde s-a petrecut unul dintre incidente şi vorbesc de proiectul de modernizare a căii ferate între Radna-Curasada-Simeria, un proiect de peste 2 miliarde de euro, care vine să modernizeze calea ferată pe acel tronson, despre proiectele care se vor finaliza tot pe Coridorul IV între secţiunea Coşlariu, Simeria, Micăsasa şi, totodată, despre proiectele lansate pe Braşov-Sighişoara, pentru că avem lansată o procedură de proiectare şi execuţie pentru modernizarea căii ferate şi pe acest tronson. Ştim că unul dintre incidente s-a petrecut în cadrul regionalei Braşov. M-aş fi aşteptat ca domnul Bărbulescu să ne vorbească despre bugetul de stat, care nu este aprobat, e adevărat, dar unde au fost prevăzute sume foarte mari, şi aici vorbim de măriri de peste 160% pentru întreţinere cale ferată şi 200% pentru reparaţii capitale”, a precizat Răzvan Cuc.

Totodată, întrebat dacă are un nume de înlocuitor, ministrul Transporturilor a afirmat că acest lucru va fi decis de Consiliul de Administraţie al companiei CFR Călători, dar a apreciat că acesta trebuie să fie un om competent, care ştie domeniul şi care poate gestiona cu maturitate şi responsabilitate atât obiectivele de investiţii ce vor fi făcute în acest an, în momentul în care va fi aprobat bugetul, cât şi partea de comunicare.

_______

După ce două trenuri pline cu oameni au deraiat ieri în doar câteva ore, în Arad și Brașov, când un reporter i-a cerut explicații directorului de la CFR, acesta s-a supărat și i-a reproșat că l-a trezit din somn, scrie antena3.ro.

„Noi nu avem la momentul ăsta o cauza exactă. În ambele situații, nu cred că e vorba de locomotivă, dar nu mă pot pronunța acum. Eu vă pot spune că nu au fost evenimente deosebite. Călătorii au fost în regulă, deci nu s-a întâmplat nimic deosebit”, a spus directorul general de la CFR.

Citeşte şi CFR SA a lansat licitaţia pentru modernizarea liniei de cale ferată Bucureşti Nord – Aeroportul Otopeni

Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc – „Cele trei deraieri, două dintre ele, și aici aș face referire la cea care s-a întâmplat pe regionala Timișoara și în județul Arad. Acolo e în derulare un contract de modernizare a căii ferate pentru transportul de călători. Proiectul e în derulare. Cel de-al doilea care s-a întâmplat pe teritoriul regionalei Brașov.. și acest consum de cale ferată a fost deja licitat pe fonduri europene. Din păcate, e în contestații în momentul de față”.

Răzvan Cuc a criticat reacția directorului general de la CFR, spunând că ar fi trebuit să comunice și să clarifice incidentul.

„Sunt convins că cei de la CFR Călători îl vor lăsa pe domnul director general să se odihnească în continuare și în cursul zilei de mâine o să vreau să am și eu o discuție cu reprezentantul Adunării Generale să vină cu modificarea de urgență în ceea ce privește managementul de la CFR Călători. Nu mi-a venit să cred că a avut o asemenea reacție. Noi trebuie să comunicăm și să spunem tot timpul ce se întâmplă. Dânsul trebuia să vină cu niște lucruri clarificatoare în legătură cu aceste incidente”.