REACŢIA PNL după ce Klaus Iohannis a retrimis Codul Fiscal în Parlament

Prim-vicepreședintele PNL Cătălin Predoiu a declarat vineri, într-o conferință de presă, că argumentele pentru care președintele Klaus Iohannis a retrimis Codul fiscal în Parlament sunt corecte și că reexaminarea documentului "se impune ca urmare a proastei guvernări".

17 iul. 2015, 10:58
REACŢIA PNL după ce Klaus Iohannis a retrimis Codul Fiscal în Parlament

Prim-vicepreşedintele PNL Cătălin Predoiu a precizat  că aplicarea cu „succes” a Codului Fiscal trebuie precedată de reformarea economiei.

Am luat act de argumentele expuse în cererea de reexaminare. Aceste argumente sunt corecte, demonstrează că între decizia luată de Guvernul Ponta de a proceda la o relaxare fiscală și punerea ei în aplicare de către Guvern conform obligațiilor constituționale există o distanță pe care Guvernul Ponta nu a parcurs-o. Codul fiscal nu a fost însoțit de măsuri de reformă economică puse în aplicare de Guvernul Ponta, în principal legate de creșterea colectării veniturilor la bugetul de stat, de reluarea investițiilor publice și de reforma companiilor de stat — cele trei politici economice importante în care Guvernul Ponta a eșuat”, a spus Predoiu.

El a arătat că măsurile de acompaniere a Codului fiscal nu au fost pregătite și nu sunt aplicate în prezent de către Guvern.

„Reexaminarea Codului fiscal se impune ca urmare a proastei guvernări. O aplicare a Codului fiscal de către Guvernul în exercițiu Ponta în condițiile în care nu face aceste reforme ar conduce la un eșec, la perturbarea echilibrelor financiar-bugetare și macroeconomice”, a subliniat liberalul.

Potrivit acestuia, în timpul guvernării Ponta, datoria României se cifrează la 15 miliarde de euro, ca urmare a stopării investițiilor. Predoiu a mai spus că un alt eșec al Guvernului este ratarea obiectivului de creștere a nivelului de colectare la 38% a veniturilor publice.

„Riscul ca Guvernul Ponta să dezechilibreze finanțele țării este cert. Din acest motiv reexaminarea s-a impus în mod obiectiv pentru că, din păcate, Guvernul Ponta a stopat aceste reforme”, a afirmat Predoiu.

CITEŞTE ŞI Klaus Iohannis RESPINGE Codul Fiscal

Liberalul a spus că „proasta guvernare a compromis pentru un moment o politică ce trebuie aplicată în România” și a catalogat Guvernul drept „gripat”.

La rândul său, Eugen Nicolăescu, coordonatorul comisiilor de specialitate ale PNL, a afirmat că poziția președintelui Klaus Iohannis este una legitimă și care semnalează societății românești că ar putea exista o problemă.

El a reamintit că PNL a atras atenția înainte că viitorul Cod fiscal ar putea să producă mai mult rău decât bine. „Dacă vor fi probleme la aplicarea Codului fiscal, întreaga responsabilitate aparține Guvernului Ponta”, a mai spus liberalul.

Acesta a cerut Guvernului să prezinte un program prin care să arate că noul Cod fiscal nu produce dezechilibre macroeconomice.

CITEŞTE ŞI Victor Ponta, REACŢIE DURĂ după ce Klaus Iohannis a respins Codul Fiscal

Preşedintele Klaus Iohannis a respins, vineri, noul Cod Fiscal şi l-a retrimis Parlamentului spre reexaminare.

Premierul Victor Ponta a reacţionat dur, vineri, la decizia lui Klaus Iohannis de a retrimite Codul Fiscal în Parlament. Ponta a postat, la foarte scurt timp de la anunţul Cotroceniului, un mesaj pe pagina de Facebook, în care spune că este fie „o decizie pur politică de blocare a activităţii economice a Guvernului”, fie „o decizie luată în afara României şi împotriva intereselor României”.