Reacţii adverse după vaccinul anti-covid. Adrian Marinescu: Este vorba despre un răspuns imun din partea organismului

Reacţii adverse după vaccinul anti-covid. Medicul Adrian Marinescu a explicat că reacţiile adverse apărute după administrarea vaccinului anti-covid nu ar trebui să ne sperie, precizând că este normal ca intensitatea acestora să fie mai puternică după rapel.

11 feb. 2021, 16:48
Reacţii adverse după vaccinul anti-covid. Adrian Marinescu: Este vorba despre un răspuns imun din partea organismului
Reacţii adverse după vaccinul anti-covid. Adrian Marinescu: Este vorba despre un răspuns imun din partea organismului

Reacţii adverse după vaccinul anti-covid. Vaccinul anti-covid poate provoca reacţii adverse încă de la prima administrare a dozei. Medicul Adrian Marinescu a explicat că reacţiilor adverse în urma dozelor de rapel este generată de o stimulare mai puternică a sistemului imunitar.

Reacţii adverse după vaccinul anti-covid. Adrian Marinescu: Reacțiile adverse, în general, pot să apară și la prima doză

„Reacțiile adverse, în general, pot să apară și la prima doză. Este adevărat că există un plus la rapel, pentru că până la urmă este vorba despre un răspuns imun din partea organismului care este potențat. Începe răspunsul imun după prima administrare și el este mai puternic și atunci și reacțiile adverse pot fi cu o intensitate ceva mai mare. Dar, atenție, când vorbim despre reacțiile adverse cred că trebuie să ne gândim în plan obiectiv și nu subiectiv, pentru că putem să ne simțim rău și dacă trecem printr-un guturai, și percepția este diferită, ține de fiecare organism. Sunt persoane care se simt rău în acele 7 zile cât ține răceala obișnuită.

Citeşte şi Prospectul vaccinului anti-Covid dezvoltat de Moderna. Ce reacţii adverse poate avea şi pentru cine nu e recomandat

Ce este important este ca acele reacții adverse să nu interfereze puternic cu sănătatea noastră. Să nu ne pună viața în pericol, să nu fie lucruri notabile. Ori dacă ne uităm la aceste reacții adverse, chiar și după rapel, din fericire, numărul reacțiilor cu adevărat notabile a fost într-un procent foarte mic. Lucrurile trebuie luate statistic, pentru că altfel venim cu elemente subiective și noțiunea de rău este diferită”, a explicat Adrian Marinescu, la Medika TV.

Medicul de la Matei Balş a explicat care sunt cele mai comune reacţii adverse care apar în urma administrării vaccinului anti-covid.

Citeşte şi Vaccin Covid-19. În ce condiții pot face rapelul persoanele depistate pozitiv după prima doză

„În primul rând sunt acele reacții adverse la locul de injectare. Două treimi dintre cei care se vaccinează au durere la locul injectării, roșeață, se umflă zona respectivă, lucruri care se rezolvă repede. Un număr mai mic au o simptomatologie de tipul febră, dureri musculare, dureri articulare, o stare mai proastă, oboseală și lucrurile pot fi ceva mai intense după rapel și bineînțeles că ține de fiecare organism în parte. Unele persoane au reacții de o intensitate mai mare, care pot să dureze de la o zi până la 3 – 4 zile, în general. Pot să fie și paralizii faciale periferice, dar au fost foarte puține cazuri în lume, înseamnă o afectare a nervului facial, un sindrom inflamator care este determinat de vaccin, dar și acele paralizii s-au rezolvat ori în câteva ore, ori în câteva zile. Este important de spus că nu există repercusiuni pe viitor, nu sunt lucruri care să ne facă să avem o problemă pe o perioadă mai lungă de timp”, a mai precizat Adrian Marinescu.