Număr ridicat de reacţii alergice la vaccinul anti-COVID Moderna, semnalat în California. Epidemiologii cer prudenţă maximă

Epidemiologul şef al statului american California a avertizat autorităţile sanitare să nu mai folosească un lot de vaccinuri anti-COVID furnizate de compania Moderna, după ce a fost înregistrat un număr "mai ridicat decât în normal" de persoane care au acuzat reacţii alergice la un centru de vaccinare din San Diego.

18 ian. 2021, 23:40
Număr ridicat de reacţii alergice la vaccinul anti-COVID Moderna, semnalat în California. Epidemiologii cer prudenţă maximă
Vaccin Moderna

După ce au fost raportate mai multe reacţii alergice la vaccinul anti-COVID Moderna, dr. Erica Pan, epidemiologul-şef al statului american California, a transmis cadrelor medicale ca „din extremă precauţie” să nu mai folosească dozele până când autorităţile federale şi specialiştii companiei Moderna încheie investigaţia deschisă în acest sens.

Potrivit Los Angeles Times, California a primit aproape 330.000 de doze de vaccin anti-COVID de la Moderna din lotul despre care există suspiciuni c-ar fi provocat reacţiile alergice, adică 10% din numărul total de vaccinuri distribuite atât de Moderna, cât şi de Pfizer, în acest stat american.

Reacţiile alergice au fost semnalate într-un centru de vaccinare organizat în comitatul San Diego, în parcarea din apropierea unui stadion de baseball, a precizat un purtător de cuvânt al Departamentului de Sănătate Publică din California.

Un număr de pacienţi „mai ridicat decât în normal” au acuzat reacţii alergice, după ce au fost vaccinaţi împotriva COVID-19 cu serul dezvoltat de compania Moderna.

Citeşte şi: CEO-ul Moderna atrage atenţia: Lumea va trebui să trăiască cu Covid „pentru totdeauna”

Dr. Eric McDonald, şeful Departamentului de Epidemiologie din comitatul San Diego, a explicat că ritmul de vaccinare s-a diminuat, după ce şase cadre medicale, ce fuseseră vaccinate, au avut reacţii alergice.

„Numărul de reacţii alergice este mai mare decât ne-am aşteptat în această perioadă”, a explicat dr. McDonald, conform sursei citate.

Drept urmare, autorităţile sanitare au identificat lotul din care fac parte vaccinurile care ar fi provocat reacţiile alergice.

„Orice fel de vaccinare, fie împotriva COVID sau împotriva gripei, ar trebui realizată sub supraveghere medicală. În acest caz, fiind vorba despre un vaccin nou, sunt recomandări foarte precise care trebuie respectate în toate centrele de vaccinare”, a mai spus medicul american.

Pacienţii trebuie vaccinaţi cel puţin 15 minute după vaccinare sau chiar mai mult timp, în cazul în care pacienţii au probleme ce ar putea duce la apariţia reacţiilor alergice.

La Petco Park, centrul de vaccinare la care au fost raportate reacţiile alergice la vaccinul anti-COVID Moderna, pot fi vaccinate 5.000 de persoane pe zi.

Citeşte şi: Prospectul vaccinului anti-Covid dezvoltat de Moderna. Ce reacţii adverse poate avea şi pentru cine nu e recomandat