Reacţii diferite la G20 faţă de Prinţul Salman al Arabiei Saudite: Macron este „îngrijorat”, iar Putin îl salută călduros

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, i-a transmis prinţului Mohammed bin Salman al Arabiei Saudite, acuzat de crime de război în Yemen şi de asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi, că este îngrijorat, într-o discuţie neoficială de pe marginile summit-ului G20. 

01 dec. 2018, 09:12
Reacţii diferite la G20 faţă de Prinţul Salman al Arabiei Saudite: Macron este „îngrijorat”, iar Putin îl salută călduros

Cei doi lideri au avut o discuţie neoficială şi au stat unul aproape de celălalt, aparent nefiind la curent cu faptul că discuţia lor este înregistrată de o cameră video. Nu este clar care a fost subiectul conversaţiei, dar un consilier al lui Macron a confirmat ulterior că asasinarea lui Khashoggi şi conflictul din Yemen au fost cele două subiecte discutate.

Conform unei analize The Guardian privind conversaţia lor, Macron îi transmite lui bin Salman: „Sunt îngrijorat… ţi-am spus”. „Da, mi-ai spus. Mulţumesc mult”, răspunde bin Salman. „Niciodată nu mă asculţi”, îi transmite Macron. „Nu, ascult, bineînţeles”, a venit replica lui bin Salman. „Pentru că ţi-am spus. Era mai important pentru tine”, îi precizează Macron, înainte să se întoarcă cu spatele la cameră pentru a-şi continua conversaţia.

Ulterior, Macron spune ceva care nu poate fi înţeles, însă replica lui bin Salman vine imediat: „Este în regulă. Pot să fac faţă”. După încă o parte care nu poate fi descifrată, Macron spune: „Sunt un om care se ţine de cuvânt”, potrivit news.ro.

Palatul Elysee a informat că cei doi lideri au avut o discuţie de cinci minute în marja summit-ului în care Macron i-a transmis un mesaj „foarte ferm” prinţului privind asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi şi nevoia de a găsi o soluţie politică în Yemen.

Citeşte şi Proteste masive în Buenos Aires cu prilejul summit-ului G20

Decizia lui bin Salman de a participa la summit-ul G20 de la Buenos Aires reprezintă un risc calculat, deoarece nu este clar dacă ceilalţi lideri îl vor condamna pentru asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi, în consulatul saudit de la Istanbul pe 2 octombrie, o concluzie la care ar fi ajuns conform presei şi serviciile secrete americane.

Rezultatele deciziei prinţului au fost mixte. Macron şi prim-ministrul Marii Britanii, Theresa May, au fost de acord să se întâlnească cu el. May a insistat că va transmite un mesaj dur privind asasinarea lui Khashoggi. În timpul unei poze de grup, care a marcat începutul summit-ului, prinţul a stat aproape de marginea grupului, fiind ignorat şi lăsat singur de îndată ce procedurile s-au încheiat, potrivit news.ro.

Însă câteva minute mai târziu, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, l-a întâmpinat cu căldură pe prinţ, bătând palma cu el, înainte ca cei doi să se aşeze la masa rotundă pentru prima sesiune a summit-ului.

Putin a venit şi el în capitala Argentinei cu un statut neclar după un incident armat fără precedent în urma căruia Marina rusă a capturat trei nave ucrainene. Navele – două vedete blindate, Berdiansk şi Nikopol, şi remorcherul Iani Kapu – încercau să intre din Marea Neagră în Strâmtoarea Kerci, care desparte Crimeea de Rusia şi marchează accesul în Marea Azov. Din totalul de 23 de militari de la bord, şase au fost răniţi, dintre care doi grav, potrivit armatei ucrainene, potrivit news.ro.

Drept urmare, preşedintele american, Donald Trump, şi-a anulat întâlnirea cu Putin de la summit-ul G20. Înainte să ajungă la Buenos Aires, Trump s-a arătat dispus să se întâlnească cu bin Salman, însă John Bolton, consilierul pentru securitate naţională din SUA, a exclus această posibilitate susţinând că nu este loc în programul preşedintelui pentru o astfel de întâlnire.