REACŢII DURE la numirea lui Morar: Băsescu l-a răsplătit pentru serviciile aduse. CCR, o sinecură

Reprezentanţii PSD şi PNL au reacţionat dur la anunţul numirii lui Daniel Morar în funcţia de judecător al Curţii Constituţionale, pe motivul că este de fapt o mutare strategică a lui Traian Băsescu, care încearcă să îşi "securizeze poziţiile" în instituţiile cheie.

25 mart. 2013, 12:19
REACŢII DURE la numirea lui Morar: Băsescu l-a răsplătit pentru serviciile aduse. CCR, o sinecură

Este evident ca propunerea ca Daniel Morar să facă parte din completul Curţii Constituţionale vine în sprijinul securizării poziţiilor domnului Băsescu în ordinea constituţională românească. Bineînţeles, este dreptul suveran al preşedintelui să numească un candidat. Daniel Morar este magistrat dar vine şi cu istoriile activităţii sale. E greu să ştim cum se va conforma unei obiectivităţi specifice postului de judecător al CCR”, a declarat Alexandru Athanasiu (PSD), pentru România TV.

Social-democratul a precizati că instituţiile din România sunt folosite ca ” instrumente de apărare a unor poziţii politice”. 
„Aceasta Curte Constituţională devine o sinecură şi nu o tribună de intepretare corectă a Constituţiei. (…) Este foarte evident că, din păcate, instituţiile publice din România au fost şi sunt folosite ca instrumente de apărare a unor poziţii politice”, a mai declarat Alexandru Athanasiu.

Şi Norica Nicolai, europarlamentar PNL, crede că numirea este o dovadă că CCR-ul nu este o instituţie „echidistantă”.

„Nu e nimic surprinzător, Traian Băsescu are o mare datorie personală faţă de Morar, care i-a albit dosarul „flota”(…). În condiţiile în care nu s-a putut decide la parchetul general, aceasta era singura soluţie pentru a-l răsplăti pe dl Morar pentru serviciile prezidenţiale pe care le-a adus. E o decizie care nu poate decât să confirme că nu putem vorbi de o Curte Constituţională echidistantă, ci de una intens politizată. Ne putem aştepta la bătălii care se vor desfăşura tot în interiorul curţii”, a declarat Norica Nicolai, europarlamentar PNL, la România TV.

Democrat-liberalul Vasile Gherasim crede însă că, pe oricine ar fi nominalizat preşedintele Traian Băsescu, tot ar fi creat controverse.

„E o demnitate înaltă. E o chestiune ce ţine de CV-ul celui numit. Pe oricine ar fi numit Traian Băsescu în această funcţie s-ar fi interpretat ca o ingerinţă…Trebuie să acceptăm că poate să numească pe oricine doreşte dânsul, nu putem acum să acuzăm că i-a albit dosarele şi pentru asta îl susţine”, a spus Gherasim.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, președintele Traian Băsescu a semnat luni decretul de numire a lui Daniel Morar în funcția de judecător la Curtea Constituțională pentru un mandat de 9 ani, începând cu data de 9 iunie 2013.