Reacţii la acordul nuclear al Iranului: O GREŞEALĂ istorică şi o CAPITULARE istorică a Occidentului

Benjamin Netanyahu consideră ca fiind o 'greșeală istorică' acordul privind programul nuclear iranian. O altă oficialitate israeliană affrmă că Acordul privind programul nuclear iranian este o 'capitulare istorică' din partea Occidentului, afirmă oficialităţile israeliene.

14 iul. 2015, 10:34

Premierul israelian Benjamin Netanyahu afirmă că „acordul privind programul nuclear iranian, convenit de marile puteri și Teheran, constituie o greșeală ‘istorică’, a apreciat marți premierul israelian Benjamin Netanyahu, care s-a angajat să facă tot posibilul pentru a bloca ambițiile nucleare ale Iranului, transmit AFP și Reuters.

 ”Iranul va primi un drum sigur către armele nucleare. Multe dintre restricțiile care se presupune că i-ar fi împiedicat să ajungă acolo vor fi ridicate”, a spus Netanyahu, la începutul întâlnirii avute la Ierusalim cu ministrul de externe olandez Bert Koenders.

”Iranul va obține un jackpot, o avere de sute de miliarde de dolari, care îi va permite să-și continue agresiunea și teroarea în regiune și în lume. Aceasta este o mare greșeală de proporții istorice”, a spus șeful executivului israelian.

La rîndul său, ministrul de externe în exercițiu israelian, Tzipi Hotovely, a afirmat că acordul este o ”capitulare istorică din partea Occidentului în fața axei răului conduse de Iran’‘. Ministrul a adăugat că urmările acordului sunt ”foarte grave” și a dat asigurări că ”Israelul va acționa prin toate mijloacele pentru a încerca să oprească ratificarea acordului”.

Iranul și statele din grupul ‘5 plus 1’ (SUA, Rusia, China, Marea Britanie, Franța și Germania) au ajuns la un acord cuprinzător care pune capăt preocupărilor occidentale privind programul nuclear controversat al Teheranului, a declarat marți un diplomat occidental.

Acordul va impune reducerea semnificativă a amplorii programului nuclear civil iranian și îl va plasa timp de mai mulți ani sub un regim de inspecții stricte pentru a garanta că nu poate fi folosit pentru a dezvolta bombe atomice. În schimb, o serie de sancțiuni asupra economiei Iranului vor fi ridicate.

Potrivit unor diplomați citați de Reuters, embargoul ONU asupra importurilor de arme va rămâne în vigoare cinci ani de la semnare, iar cel privind rachetele timp de opt ani. De asemenea, sancțiunile ONU vor putea fi reinstituite în termen de 65 de zile dacă acordul cu marile puteri nu va fi respectat.

Iranul și statele din grupul ‘5 plus 1’ (SUA, Rusia, China, Marea Britanie, Franța și Germania) au ajuns la un acord cuprinzător care pune capăt preocupărilor occidentale privind programul nuclear controversat al Teheranului, a declarat marți un diplomat occidental.