Realegerea lui Donald Tusk la cârma Consiliului European stârneşte furie în Polonia. Varşovia ameninţă că va provoaca eşecul reuniunii

Realegerea lui Donald Tusk la conducerea Consiliului European, contestată cu înverșunare de guvernul polonez, ar fi "un semn de stabilitate pentru întreaga Uniune Europeană", a estimat joi cancelarul german Angela Merkel.

09 mart. 2017, 09:39
Realegerea lui Donald Tusk la cârma Consiliului European stârneşte furie în Polonia. Varşovia ameninţă că va provoaca eşecul reuniunii

„Astăzi, vom lua o decizie în ceea ce privește realegerea pentru un nou mandat de doi ani și jumătate a lui Donald Tusk în calitate de președinte al Consiliului European. Eu consider realegerea sa ca pe un semn de stabilitate pentru întreaga Uniune Europeană”, a declarat Angela Merkel într-un discurs rostit în Bundestag.

Donald Tusk a fost ales la conducerea Consiliului European în august 2014, actualul său mandat expirând la 31 mai. Conform actualelor reglementări europene, o persoană poate să ocupe această funcție timp de două mandate consecutiv.

Guvernul de la Varșovia se opune cu obstinație realegerii lui Tusk în funcție, propunând un alt candidat, în timp ce ministrul de Externe polonez, Witold Waszczykowski, a avertizat chiar la postul privat de televiziune TVN24 că Polonia ar putea să facă să eșueze întregul summit actual de la Bruxelles dacă se va insista asupra votării candidatului la conducerea Consiliului European în cursul zilei de joi.

„Vom face totul ca votul să nu aibă loc astăzi”, a declarat ministrul de externe polonez Witold Waszczykowski la postul de televiziune privat TVN24, adăugând că „ne vom informa partenerii că întregul summit va fi amenințat dacă se va forța cu acest vot”. „Am transmis germanilor un mesaj pentru a spune că nu este necesar astăzi să fie ales președintele Consiliului European”, a adăugat Waszczykowski, asigurând de asemenea că „întâlniri cu privire la sprijinul candidaților continuă”.

Varșovia și-a prezentat propriul candidat la succesiunea lui Tusk în persoana europarlamentarului Jacek Saryusz-Wolski, dar șansele acestuia de a fi ales par să fie nule.