Realitatea din București: O zi cu apă caldă, două nu. Firea: „Am lăsat proiecte de sute de milioane de euro”

În ciuda progreselor tehnologice și a modernizării infrastructurii, lipsa apei calde în București rămâne o problemă stringentă care afectează bucureștenii. Constant zeci, sute sau mii de blocuri nu au apă caldă.
Alina Costache
24 apr. 2024, 16:31
Realitatea din București: O zi cu apă caldă, două nu. Firea:

Două centrale electrice de termoficare (CET) din patru câte sunt în București au fost oprite marți seară, iar aproape jumătate dintre bucureșteni au rămas fără apă caldă. Este una din cele mai mari avarii la sistemul de termoficare din ultimii ani, în condițiile în care primarul general, Nicușor Dan a promis încă din campania electorală din 2020 că rezolva această problemă.

”Jumătate dintre locuitorii Capitalei au motive să-i spună “Mulțumesc” actualului primar general! Se spală cu apă încălzită la ibric! 3.700 de blocuri, cele mai multe în sectorul 6, nu au apă caldă! Mai e şi frig afară! Este una dintre cele mai mari avarii din ultimii ani, iar două dintre cele patru CET-uri s-au oprit. Ce face primarul general în acest timp? Ce știe cel mai bine când apare o criză : nimic! E bine, totuși, că se laudă cu kilometri peste kilometri de țevi vechi înlocuite, cu șantiere deschise din banii europeni munciți de noi”, a transmis fostul primar general al Capitalei, Gabriela Firea.

Un factor important care afectează distribuirea apei calde în București este ritmul încetinit de implementare al investițiilor în modernizarea infrastructurii. Chiar dacă au fost lansate încă de pe vremea Gabrielei Firea, proiectele pentru îmbunătățirea rețelelor de apă nu au fost implementate la timp sau în mod eficient de actualul edil al Bucureștiului.

”Ca să nu mai mintă peste tot că nu am făcut nimic, las aici cifrele reale, verificabile de oricine interesat: Din 2016 până în 2020 s-au modernizat cu bani de la bugetul local 304 km de rețea, dintre care 67 km din rețeaua primară, 237 km din rețeaua secundară. Cu doi ani compania în insolvență și alți doi ani cu bugetul primăriei tăiat la jumătate!”, a mai spus Gabriela Firea.

La finalul mandatului, în 2020, Gabriela Firea a lăsat la Primăria Generală a Capitalei a lăsat proiecte cu finanțare europeană de 280 de milioane de euro pentru reabilitarea a 200 km de conducte.

Eterna problemă a termoficării

Primar general, Nicușor Dan, nu are niciun proiect major pe fonduri europene, fie că vorbim de termoficare, transporturi sau proiecte de mediu.

Actualul edil nu a implementat în ultimii 4 ani nicio soluție durabilă pentru a asigura furnizarea adecvată a apei calde către toți bucureștenii. Rețeaua de țevi a sistemului centralizat de termoficare din București este alcătuită de aproape 1.000 km de conductă magistrală și aproape 3.000 km de conductă secundară.

În perioada 2016-2020, adică în mandatul Gabrielei Firea au fost modernizați peste 300 de km de țevi, dar în același timp s-a lucrat la proiecte pe fonduri europene pentru a moderniza alți aproape 300 km, absolut necesari pentru a rezolva problema apei calde și a căldurii din București. În schimb, în mandaul lui Nicușor Dan s-au modernizat doar 110 km de țeavă.

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Animalul care merge la export. Carnea lui ajunge într-o țară unde aproape că nu se consumă deloc
Capital.ro
Legenda de care România s-a despărțit. Nu se mai naște altul ca el. Românii nu-l pot uita
Playtech.ro
De unde provine carnea cu care sunt pregătiți celebrii mici de la Ciotoianu. Secretul care îi face atât de gustoși
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Țeapa cu brânza. Cum verifici dacă e plină de amidon. Metodă simplă
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Extrageri speciale loto de 1 Mai. Loteria Română a suplimentat fondul de câștiguri
Cancan.ro
Vești de ULTIMA ORĂ despre Mihai Leu, din spital. A fost detubat și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
S-a renunțat la bancomat. Decizie pentru cei care au cont și card la bancă. Cum veți putea retrage cash
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ministerul Educației retrage sute de diplome ale elevilor olimpici