„REALIZĂRILE” primarilor din România: De la stejarul din mijlocul terenului de fotbal la trotuarul de pe câmp

Cu o lună înainte de alegerile locale, alegătorii fac bilanţul reuşitelor şi, mai ales, nereuşitelor primarilor din ultimii patru ani. 

12 mai 2016, 12:59
„REALIZĂRILE” primarilor din România: De la stejarul din mijlocul terenului de fotbal la trotuarul de pe câmp

De la pista de biciclete care trece prin mijlocul unui bar, până la terenul de fotbal care are la centru un stejar secular, Gândul prezintă lista celor mai trăsnite „realizări” ale primarilor din România: 

1. Cea mai lungă pistă de biciclete din România trece printr-un bar şi se termină cu…o amendă

Cea mai lungă pistă de biciclete din România se află în judeţul Timiş şi poate concura şi pentru titlul de cea mai ciudată din ţară. Traseul de 47 de kilometri începe la Uzina de Apă din Timişoara, trece printr-un bar, se continuă cu o serie de şerpuiri şi se termină la graniţa cu Serbia, unde pe biciclişti îi aşteaptă poliţiştii de frontieră cu marele premiu: o amendă cuprinsă între 100 şi 1.000 de lei sau dosar penal.

2. Trotuar pe câmp într-o comună din Gorj. Primarul mai vrea pârtie de schi şi aeroport

Înainte de scrutinul local din anul 2012, în comuna Bengeşti-Ciocadia, din judeţul Gorj, autorităţile  se mândreau cu un trotuar construit pe câmp, lângă lanurile de porumb, în zona drumului naţional. Lucrarea plătită de cei de la Drumuri din fonduri europene, care ar fi trebuit să aibă doi kilometri lungime, nu a fost încă finalizată, dar primarul Victor Geogia nu a renunţat la proiect şi susţine că şi-ar dori un astfel de trotuar pentru că el este util în localitate.

3. Primarul căruia „i-au ieşit” toate sărbătorile în campania electorală. Pe „date statistice”

O mare „înfăptuire”, aşa cum îi place să spună, a primarului Nicolae Robu din Timişoara este strâns legată de campania electorală. Mai exact, în 2016, primarului i-au ieşit toate sărbătorile şi evenimentele finanţate din bani publici chiar în preajma alegerilor locale. Într-un singur weekend s-au celebrat la Timişoara Zilele Cartierului Cetate, Festivalul Timfloralis şi Ziua Tinerilor, instituită recent de primarul Nicolae Robu alături de Ziua Majoratului, Ziua Studenţilor şi Ziua Vârstnicilor.

4. Stejarul din mijlocul terenului de fotbal

80.000 de lei. Atât a investit primăria din Tonciu, un sat din Mureş, într-un teren de fotbal care a fost construit în jurul unui stejar bătrân. Motivul? Localnicii au insistat să nu fie tăiat copacul despre care spun că este secular. Pentru binele lor, cei care iubesc acest sport s-au obişnuit să ocolească stejarul înalt de peste 20 de metri. Altfel şi-au făcut regulile proprii de joc. Ori de câte ori copacul este lovit de minge se consideră „out”.

5. La Timişoara, băncile au gard. Chiar în faţă

Cu multe ocazii, primăria din Timişoara au ajuns celebră pe tot Internetul, mai întâi după ce a schimbat băncile dintr-un parc şi le-a pus în faţă un gard de lemn. Lucrările pentru reamenajarea spaţiului verde au fost făcute conform unui plan pe care constructorii l-au urmat cu sfinţenie, de teamă că altfel nu-şi vor primi banii. Astfel, gardul a fost montat chiar în faţa băncilor, pe care nu se mai putea aşeza nimeni.

6. Premiul „crizantema de aur” merge la Bucureşti

Ani de zile primăriile au tocat milioane pe amenajările spaţiilor verzi, fiind plantaţi sute de mii de arbori şi arbuşti care s-au uscat în nici trei luni sau care au fost achiziţionaţi la preţuri de 100 de ori mai mari de la un an la altul sau de la un parc la altul, arată rapoartele Curţii de Conturi. Preţuri aberante au fost şi în cazul florilor unde din cauza faptului că societăţile care derulează contracte de amenajare spaţii verzi nu sunt şi producătoare s-a ajuns ca adaosurile practicate să fie de până la 2000%. Pe scurt, trandafiri achiziţionaţi cu 5,5 lei bucata au fost revânduţi cu 28,5 lei, iar crizantemele de la 12 lei au ajuns la 310 lei bucata. Plăţi uriaşe au fost constatate şi în cazul achiziţiilor de bănci, coşuri de gunoi, amenajarea locurilor de joacă, salubrizare sau paza parcurilor.

7. Timişoara, oraşul minunilor de la primărie: zebra „hăbăucă” şi protestul în costum de baie

O altă întâmplare care a fost atât de ciudată încât va rămâne în istoria Timişoarei este cea care a avut drept protagonistă o… zebră. În toamna anului 2013, Primăria Timişoara a reuşit să aducă la Grădina Zoologică o zebră care fusese donată de un alt Zoo din Cehia. Prima şi ultima.

Pe 11 octombrie 2013 primarul a vrut să prezinte presei noua achiziţie a Grădinii Zoologice. La vederea numeroşilor jurnalişti, însă, zebra a devenit agitată, l-a trântit la pământ pe directorul Direcţiei de Mediu din cadrul Primăriei Timişoara, Adrian Bere, şi a reuşit să evadeze din ţarc. După doar câteva ore de la această declaraţie, zebra murea înecată. Ce s-a întâmplat? Angajaţii au lăsat animalul într-un ţarc aflat chiar lângă o baltă, iar zebra a evadat şi a sărit în apă. În încercarea de a o salva, veterinarul Grădinii Zoologice, Mihăiţă Afrenie, şi directorul Direcţiei de Mediu, Adrian Bere, au sărit în apă după ea, iar Bere a fost lovit destul de serios de zebră, care s-a înecat.

Tot în primul mandat al lui Nicolae Robu, care acum e aproape de final, au apărut pe bulevardele din Timişoara, după modelul Mamaia lui Radu Mazăre, 40 de palmieri, achiziţionaţi din Olanda cu 140 de euro bucata.

Imediat, plantele au devenit subiect de controversă, Timişoara primind porecla de „Palmişoara”. Deşi peisagiştii din oraş şi opoziţia au cerut explicaţii de la Primăria Timişoara legate de neobişnuita achiziţie, primarul Nicolae Robu a stat în spatele deciziei luate şi a refuzat să îndepărteze plantele din centrul oraşului.