Recalculare pensii 2021. Ei sunt pensionarii care vor avea de pierdut

Recalcularea pensiilor în septembrie 2021 aduce veşti proaste pentru o anumită categorie de pensionari. Vor avea de pierdut cei care au acum un stagiu complet de cotizare mai mic de 25 ani. 

20 feb. 2020, 07:09
Recalculare pensii 2021. Ei sunt pensionarii care vor avea de pierdut

Cei care acum au pensiile recalculate cu un stagiu complet de 20 ani vor avea de suferit în urma recalculării din 2021, deoarece la recalculare stagiul complet va fi de 25 ani și chiar dacă sunt „asigurați” că le va rămâne în plată cuantumul cel mai avantajos, vor avea surpriza să constate că după un an, pensiile celorlalți vor crește iar ale lor vor rămane la fel până când calculul după noua formulă va depăși această valoare, conform articolului 157 aliniat 3. din lege.

Cei care s-au pensionat după 2011 vor avea o creștere moderată sau mai mică, deoarece la data pensionării au primit un indice de corecție care acum va fi exclus. Astfel, din punctajul total realizat, existent pe decizie, vor trebui să scadă punctajul obținut prin aplicarea indicelui de corecție. Diminuarea punctajului total înainte de a fi împărtit la 25 va fi cuprins între 6 și 20%.

Exemplu de calcul al punctajelor maxime

În cazul unei decizii de pensionare în 2019 cu punctajul total de 120 de puncte, la recalcularea din 2021 va avea în calcul doar 100 puncte.

Vor avea o creștere clară bărbații care s-au pensionat înainte de 2011 și care au avut un stagiu complet de cotizare de 35 ani, iar acum vor avea o recalculare cu un stagiu de 25 ani. În cazul femeilor care s-au pensionat înainte de 2011, creșterea va fi moderată deoarece au avut punctajul total cuprins între 25- 30 ani, astfel vor exista situații în care creșterea va fi 0 (zero).

Citeşte şi Veşti bune pentru pensionari. Guvernul introduce o pensie suplimentară. Cine va beneficia de ea


loading...