Recalculare pensii 2022. Anunţ de ultimă oră al ministrului Muncii despre banii în plus primiţi de pensionari. „Vom face tot ce ţine de noi”

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat, vineri, în exclusivitate la România Tv, că recalcularea celor aproape cinci milioane de pensii din România este în desfăşurare, iar acest proces este o prioritate a Guvernului deoarece este cuprins în angajamentele din PNRR.

27 mai 2022, 20:43
Recalculare pensii 2022. Anunţ de ultimă oră al ministrului Muncii despre banii în plus primiţi de pensionari. „Vom face tot ce ţine de noi”
Marius Budăi, anunţ de ultimă oră despre majorarea pensiilor. Doar unii dintre români vor primi mai mulţi bani de la 1 ianuarie 2023

Recalculare pensii 2022. Marius Budăi (PSD) a explicat că o primă evaluare a dosarelor va avea loc până la sfârşitul anului.

„Nu am spus niciodată că acest proces este un proces facil. Apreciez efortul tuturor colegilor mei din casele de pensii din ţară. Vom face tot ce ţine de noi ca până la 31 decembrie să terminăm această primă evaluare a dosarelor.

Este şi o preluare de date în programul informatic, o separare a stagiilor de cotizare contributive cu stagiile de cotizare asimilarte, o separare a sumelor primite ca sporuri care au fost luate în calcul la baza de calcul a punctajului mediu anual faţă de sporurile care nu au avut caracter permanent. E o pregătire a ceea ce va fi recalcularea finală, după ce vom termina de derulat contractul de asistenţă cu Banca Mondială, pentru că ştim că tot sistemul de pensii, inclusiv cel militar, şi salarizarea sunt prinse ca reforme în PNRR”, a declarat Marius Budăi, la România TV.

În prezent, Ministerul Muncii lucrează la recalcularea celor aproape cinci milioane de pensii, iar până în prezent au fost evaluare 2,5 milioane de dosare de pensii, conform informaţiilor România TV.

Citeşte şi: PENSII 2022. Veste proastă pentru pensionarii cu venituri mici. Majorarea pensiilor este neconstituţională

Cresc pensiile militarilor? Explicaţiile ministrului Muncii

„Fiecare ministru îşi face analiza şi prin memorandumul pe care l-am aprobat în decembrie în Guvern vom actualiza săptămâna viitoare sau cel târziu în două săptămâni.
Toate ministerele de resort care gestionează pensii vor fi cuprinse în această reformă şi vor avea parte de asistenţă tehnică din partea Băncii Mondiale. Vom avea discuţii cu Banca Mondială, Comisia Europeană şi noi, Guvernul, şi vom vedea unde se ajunge”, a afirmat ministrul Muncii.

Cum vor fi repartizate voucherele şi ajutoarele de 700 de lei pentru pensionarii cu venituri mici

„Sunt două măsuri – una sunt acele vouchere electronice, acele carduri care vor fi repartizate către cetăţeni începând cu luna iunie. Vor fi sumele livrate afertent lunii iunie, august, octombrie şi decembrie.

A treia măsură este acel 700 de lei pentru pensionarii cu venituri până în 2000 de lei. Deja de ieri, OUG a ieşit din avizare internă din Ministerul Muncii. A plecat către celelalte ministere. Săptămâna viitoare o voi avea în şedinţa de Guvern.

Când calculăm la casa naţională pensiile şi procedurile de plată a pensiilor pentru luna iunie, iulie, să avem şi cei 700 de lei trecuţi pe cupon. La fel ca în ianuarie, în ziua în care vor primi pensia, vor primi şi acest sprijin de 700 de lei”, a concluzionat ministrul Muncii.

Citeşte şi: Sondaj: Câți români și-au îndeplinit marele vis din copilărie