Recalculare pensii în învățământ. Noile explicații pentru aplicarea noii legi, trimise de sindicate în școli

Indicațiile pentru contabilii de școală care lucrează la recalcularea pensiilor pentru angajații din învățământ a fost trimisă în școli de un sindicat din Botoșani.
Alina Costache
24 iul. 2024, 13:22
Recalculare pensii în învățământ. Noile explicații pentru aplicarea noii legi, trimise de sindicate în școli

Recalculare pensii în învățământ. Liga Sindicatelor din Învățământ Botoșani a transmis că legea „este incorectă și nelegală menționarea adeverințelor în finalul adeverințelor pe care le eliberați, în urma solicitărilor colegilor noștri, a faptului că pentru veniturile nepermanente de genul celor arătate anterior nu s-a calculat, reținut și plătit contribuția de asigurări sociale”.

Citește și Admitere liceu 2024. Ministerul Educației a publicat rezultatele de la repartizarea computerizată a elevilor. Află la ce liceu ai fost admis!

„Ar însemna o certificare nereală/nelegală a modului în care unitatea calculat și plătit contribuțiile pentru pensie. Aceste mențiuni, ce nu ar corespunde realității, conduc la nevalorificarea de către casa de pensii adeverință eliberată de dumneavoastră, deși intenția legiuitorului a fost tocmai de a valorifica aceste venituri nepermanente, așa cum rezultă și din precizările Casei Naționale de Pensii”, potrivit adresei din 19 iulie, obținută de Edupedu.ro, care poate fi descărcată mai jos din articol.

Recalculare pensii în învățământ. Aceste explicații vin în condiția în care cadrele didactice pensionare pot cere recalcularea pensiilor în baza Hotărârii de Guvern (HG) 181 din 28.02.2024 și conform Legii Pensiilor 360/2023.

Principalele prevederi din actul legislativ sunt creșterea pensiilor cu 13,8% de la 1 ianuarie anul acesta, recalcularea pensiilor din septembrie 2024 și vârstă de pensionare de 65 de ani pentru femei în ianuarie 2035.

Recalculare pensii în învățământ. Cu ce explicații a venit sindicatul

„Pentru perioada anterioară a aplicării legii 19 / 2000, contribuția pentru pensie avea două componente:

a) contribuția pentru asigurări sociale – în cotă de unică 15-30%, între 1973 și 2001, calculată și plătită de angajator prin aplicarea acestei cote unice asupra fondului brut de salarii;

b) contribuția pentru pensia suplimentară de 2, 3 sau 5% reținută din salariul angajatului. Aceste cote, așa cum se observă din parcurgere a statelor de plată a salariilor din perioadele de până în 2001, nu s-au aplicat pentru întregul venit brut, existând venituri asupra cărora nu s-a calculat contribuția pentru pensia suplimentară (al 13-lea salariu, premiile anuale 2%, alte premii, subvenții, alte sume).

Faptul că nu s-a calculat, nu s-a reținut și nu s-a virat contribuția pentru pensia suplimentară nu este sinonim cu „nu s-a calculat, nu s-a reținut și nu s-a virat contribuția pentru asigurări sociale.

De fapt, doar contribuția pentru pensie suplimentară (una din cele două) nu s-a calculat, nu s-a reținut și nu s-a virat. Însă aceste sume au intrat în fondul brut de salarii care a constituit bază de calcul pentru contribuția pentru asigurări sociale (cota de 15-30% X Fondul brut de salarii).

În valorificarea acestor venituri nepermanente la care facem referire casele de pensii vor calcula „puncte realizate în sistemul public de pensii – condiții normale de muncă” (lit. G, punctul 1 din anexa la Decizia de pensii), însă nu vor calcula „puncte corespunzătoare pensii suplimentare” (lit. G, punctul 5 din anexa la Decizia de pensii). Aceste aspecte rezultă și din verificarea modului în care au fost înregistrate în contabilitate statele de plată a salariilor, conform legislației în vigoare din acel moment, verificare ceva confirma că pentru veniturile în cauză s-a calculat și s-a virat contribuția de asigurări sociale”.

Citește și O nouă formulă de calcul pentru polițele RCA. Tarife cu până la 60% mai mari decât în restul țării pentru București și Ilfov

DailyBusiness
Noi reguli pentru veniturile din chirii. Plăţile obligatorii care schimbă tot!
Spynews
Cum i-a urat Naomi Hedman "La mulți ani" iubitului ei, Andrew Barabancea, de ziua lui de naștere. Imaginea publicată de vedetă / FOTO
Bzi.ro
Smiley trece printr-o situație dificilă! „Nu v-am cerut și nu vă voi cere niciodată bani!”
Fanatik.ro
De ce apar dungile albe pe carnea de pui vândută în mai multe magazine, precum Lidl, Kaufland sau Carrefour. Ce arată analizele
Capital.ro
România a împietrit. Ce s-a întâmplat cu Elena Udrea în închisoare. E grav de tot
Playtech.ro
Ce să adaugi în aluatul de cozonac ca să crească mare și pufos. Drojdia nu e cel mai important ingredient
DailyBusiness
Cu cât se vinde carnea de porc în măcelării cu două săptămâni înainte de Crăciun. Românii sunt revoltați: ”Prețuri mari, nesimțite!”
Adevarul
Surse: dosar penal pentru fiul lui Gigi Corsicanu, după incidente produse la o gală depravată
wowbiz.ro
„N-am murit” Discuția halucinantă pe care Nicu Sârghea a avut-o cu doar câteva ore înainte să fie găsit fără suflare în propria casă! Toboșarul trupei Vunk și-a prevestit ultimele clipe din viață?
Spynews
Rețetă tradițională de salată de boeuf pentru Crăciun. Care este cea mai bună carne pentru preparat
Spynews
”Uită-mă, nu mă întorc”. Mario Fresh, mesaj ascuns pentru Alexia Eram! S-a aflat totul despre motivele despărțirii
Evz.ro
Inna a făcut istorie. Biletele s-au vândut în timp record
Ego.ro
Iulia Vântur și-a ”oficializat” relația cu Salman Khan! Părinții au fost acolo!
Prosport.ro
FOTO. Ce mai face Dan Bilzerian, milionarul numit „Regele Instagramului” pentru viața lui de lux
kanald.ro
Un român din Spania și-a ucis fosta parteneră în fața copilului lor de doar 3 ani! Gestul neașteptat pe care l-a făcut bărbatul, după crimă: „În sfârșit am făcut-o”
Cancan.ro
Alexia Eram se răzbună cum știe mai bine. Sărutări pasionale pe stradă cu noul iubit
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu e terminat. Candidatul la președinție a fost prins în fapt. Totul era furat
StirileBZI
Se dau cel puțin 200 de lei pentru această categorie de români! Cererea trebuie depusă până în data de 16 decembrie
Prosport.ro
„Nu mă aşteptam să fie vândute atât de multe”. Revista în care campioana mondială a apărut doar cu o pereche de mănuşi pe ea a scris istorie
stirilekanald.ro
Vestea momentului despre FCSB
substantial.ro
Consiliul Uniunii Europene aprobă noi norme privind abuzul sexual asupra copiilor
MediaFlux
Rusia AMENINȚĂ iar România! OMUL lui Putin a spus-o CLAR: ”Va fi neutră sau A NOASTRĂ”
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Aranjament Administrativ între România şi Turcia, aprobat de Guvern. Sprijin social pentru români