Recalcularea pensiilor românilor se va face fără indice de corecţie. Anunţ de ultimă oră făcut de Simona Bucura Oprescu

Simona Bucura Oprescu, ministra muncii, a anunțat o schimbare importantă în recalcularea pensiilor românilor. Astfel, procesul se va desfășura fără indice de corecție. Aceasta recalculare va lua în considerare doar punctele contributive, punctele asimilate și punctele de stabilitate primite pentru perioadele de muncă peste 25 de ani.
Filip Stan
10 iul. 2024, 10:31
Recalcularea pensiilor românilor se va face fără indice de corecţie. Anunţ de ultimă oră făcut de Simona Bucura Oprescu
Recalcularea pensiilor românilor se va face fără indice de corecţie. Anunţ de ultimă oră făcut de Simona Bucura Oprescu

Recalcularea pensiilor românilor se va face fără indice de corecţie. Totalul punctelor contributive va fi determinat prin raportul dintre contribuțiile de asigurări sociale plătite pentru salarii și salariul mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat din luna respectivă. Acest punctaj reflectă direct contribuțiile efectuate de pensionari în timpul activității lor profesionale.

Punctele asimilate sunt acordate pentru studiile făcute la zi, dar se ia în considerare doar cea mai favorabilă perioadă dacă există mai multe calificări (de exemplu, o singură facultate, sau un cumul de facultate, master și doctorat). Punctajul suplimentar se mai acordă pentru perioadele în care persoana nu a putut contribui la bugetul asigurărilor sociale de stat din motive obiective (armată, prizionierat, detenție politică).

Punctele de stabilitate se acordă astfel: se oferă punctaj suplimentar pentru perioadele de muncă ce depășesc 25 de ani, cu detalii specifice: 0,5 puncte pentru 25-30 de ani de muncă, 0,75 puncte pentru 30-35 de ani de muncă, 1 punct pentru fiecare an peste 35 de ani de muncă.

Citeşte şi: Pensii 2024. Scandal la Ministerul Muncii, 20.000 de salariaţi ar fi afectaţi de „o chichiţă” din noua lege

„Deci noi acum vom avea recalcularea pensiilor în care, după cum am spus, vom avea totalul punctelor contributive foarte ușor de realizat, se va se face raportul dintre cât a cotizat, cât a avut salariul respectivul pensionar, se va împărți la salariul mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat din luna respectivă, după aceea se va aduna punctajul, vom avea totalul punctelor contributive, adică direct contributive din contribuțiile de asigurări sociale care au fost plătite pentru salarii.

După aceea vom avea punctele asimilate, adică punctaj suplimentar acordat pentru studii făcute la zi o singură dată, adică dacă ai trei facultăți ți se ia cea mai favorabilă, adică perioada cea mai lungă. Dacă ai o facultate plus master, plus doctorat, dacă au fost făcute la zi, pentru toate acestea se dă punctajul suplimentar de 0,25 puncte pe an, adică aceste 0,25 puncte și aceste perioade nu se iau în calcul pentru stagiul complet de cotizare, dar se iau în calcul pentru a avea un punctaj mai mare.

Dacă ai fost în situații de armată, prizionierat sau detenție politică de situații obiective, nu din cauza ta, pentru care n-ai putut să contribui la bugetul asigurărilor sociale de stat, iarăși ai punctaj suplimentar, stagiu asimilat.

Și mai avem punctele de stabilitate care se dau pentru perioadele de peste 25 de ani, 0,5 puncte pentru perioada 25-30 de ani 0,75 pentru 30-35 de ani și un punct pe an pentru perioada de peste 35 de ani, astfel încât să îi răsplătim pe cei care au avut stagii mai lungi de cotizare și faptul că au rămas în muncă, asigură sustenabilitatea sistemului public de pensii, încurajăm munca”, a transmis Simona Bucura Oprescu.

Citeşte şi: Românii care vor avea o pensie mai mică la recalculare. În ce măsură au contat grupele

La rândul său, Daniel Baciu, șeful Casei de Pensii, a clarificat impactul recalculării pensiilor în funcție de istoricul profesional și de contribuțiile anterioare. Pensionarii care au beneficiat de un indice de corecție mare în trecut vor avea creșteri mai mici, în timp ce cei care nu au beneficiat de acest indice vor vedea creșteri mai mari.

„Pensionarii care au beneficiat de un indice de corecţie mare vor avea creșteri mai mici, iar cei care nu au beneficiat de indice de corecție vor beneficia de creșteri mai mari. Contează foarte mult care a fost nivelul contribuțiilor, istoricul profesional”, a spus Daniel Baciu.

Astfel, decizia de recalculare a pensiilor fără a utiliza indicele de corecție reprezintă o schimbare majoră în modul în care veniturile pensionarilor sunt determinate. Prin concentrarea pe punctele contributive, asimilate și de stabilitate, se încearcă o recalculare mai echitabilă care să recompenseze corect contribuțiile fiecărui pensionar și să asigure sustenabilitatea sistemului public de pensii.

DailyBusiness
Sute de angajați din școlile de stat, concediați în urma unei ordonanțe. Decizia se aplică și medicilor
Spynews
Alessia Năstase a vorbit despre divorțul părinților ei, Amalia și Ilie Năstase. Cum a afectat-o separarea: „A fost o perioadă în care nu am înțeles unde mă duc"
Bzi.ro
Se știu primele echipe eliminate de la Asia Express 2025! La acest cuplu nu te așteptai să plece
Fanatik.ro
Veste neplăcută pentru șoferi. Tronsonul de autostradă mult așteptat ar putea să nu fie gata până la finalul anului. Termenul este “extrem de greu de respectat”
Capital.ro
Mașinile din România care sunt refuzate la ITP. Anunțul oficial venit de la RAR
Playtech.ro
Peştele românesc atestat la nivel european. Are mai puţină grăsime şi este crescut 3 ani la temperaturi scăzute
DailyBusiness
Dispar paracetamolul și amoxicilina din farmacii! UE a dat ordinul!
Adevarul
Vicepreședintele SUA atacă din nou valorile europene: Vestul riscă „sinuciderea civilizațională” din cauza granițelor deschise și cenzurii
wowbiz.ro
Tragedie trasă la indigo cu cea de la Colectiv! Circa 60 de tineri și-au pierdut viața după ce un club a luat foc
Spynews
Cotlete de porc în sos cremos după rețeta lui Chef Horia Manea. Secretul pentru un preparat fraged și gustos
Spynews
Alerta de vreme extremă a fost prelungită și în weekend! Meteorologii au anunțat precipitații mixte și vânt puternic
Evz.ro
Taxa care îți schimbă viața: Cât te costă să alegi un alt nume
Ego.ro
Vedeta PRO TV regretă relația cu postul! Dezvăluiri neașteptate! EXCLUSIV
Prosport.ro
Reacția lui Jordan Chiles, după ce gimnasta din SUA a aflat ce s-a întâmplat cu apelul ei din proces
kanald.ro
A murit Gabor Biro, supranumit „fundașul de fier al Aradului”! Ce regrete a avut fotbalistul la sfârșitul vieții
Cancan.ro
Mai mulată nu se poate! Chiar și rapidiștii și dinamoviștii vor face ochii cât cepele! Fata lui Meme Stoica i-a blocat”
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Răsturnare de situație la CCR. Anunț despre respingerea candidaturii lui Călin Georgescu
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
„E ceva extrem de personal. Tremur toată”. A rupt tăcerea despre cei 3 iubiți
stirilekanald.ro
Cel puțin 50 de oameni au murit într-un club cuprins de flăcări, noaptea trecută
Reacția furioasă a lui Elon Musk după respingerea candidaturii lui Călin Georgescu
MediaFlux
Reguli privind dosarul de pensie. Informații importante pentru pensionari
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Al doilea drum de mare viteză din Oltenia, în impas! Mai sunt fonduri pentru tot traseul Craiova – Târgu Jiu?