Recensământ 2022. Cum poţi verifica dacă ai răspuns corect la întrebări la autorecenzare şi nu iei amendă

Persoanele care doresc să completeze chestionarul de recensământ online, de la ei de acasă, o mai pot face până pe 15 mai 2022. Din 16 mai 2022, recenzorii ies pe teren cu chestionare pe tablete. Colectare a datelor de către recenzori, prin interviuri faţă în faţă, se va încheia în 17 iulie 2022.

27 apr. 2022, 08:20
Recensământ 2022. Cum poţi verifica dacă ai răspuns corect la întrebări la autorecenzare şi nu iei amendă

Recensământ 2022. Pentru a putea să se autorecenzeze, o persoană trebuie să completeze, în prealabil, un formular de preînregistrare disponibil pe site-ul www.recensamantromania.ro și apoi va primi chestionarul de recensământ pe e-mail.

Persoanele care aleg să se recenzeze singure sau vor apela la unul dintre recenzorii pentru autorecenzarea asistată (ARA) vor beneficia de o zi liberă plătită, indiferent dacă lucrează în sistemul public sau în privat.

Citeşte şi: Recensământ 2022. De la 1 februarie începe Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor din România. Pentru prima dată, oamenii se pot autorecenza

Recensământ 2022. Reprezentanţii Institutului Naţional de Statistică avertizează că românii care refuză sau completează greşit formularul de recensământ riscă amenzi cuprinse între 1.000 şi 5.000 de lei.

”Participarea la recensământ şi furnizarea de informaţii corecte şi complete fie prin metoda autorecenzării, fie prin intermediul interviului faţă-în-faţă cu un recenzor sunt obligatorii. Refuzul de a furniza informaţiile solicitate sau de a primi vizita recenzorului, precum şi furnizarea de informaţii incorecte constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenzi cuprinse 1.000-5.000 lei, în conformitate cu prevederile OUG nr. 19/2020 privind organizarea şi desfăşurarea Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor din România runda 2021, modificată şi aprobată prin Legea nr. 178/2020″, precizează INS.

Citeşte şi: Recensământ 2022. Cine primeşte o zi liberă, cine riscă amenzi de 3000 de lei. Ghid recensământ 2022

Au fost şi cazuri ale unor persoane care s-au autorecezat şi deşi au primit mesaj „felicitări” la finalul chestionarului s-au trezit că apăreau în sistem ca „nerecenzaţi”.

„Am crezut că am completat corect, că am răspuns la toate întrebările, dar se pare că nu a fost așa. Inițial, după ce am completat, mi-a apărut pe ecran mesajul: „felicitări, ați completat”. La trei săptămâni, am verificat, în baza de date, dacă apare că am făcut autorecenzarea. Surpriză însă! După ce am introdus CNP-ul pe site-ul dovrec.insse.ro, am primit următorul mesaj:

„Vă informăm că datele furnizate de persoana cu CNP

29004XXXXX226

nu se regăsesc în baza de date a recensământului populației și locuințelor din România din runda 2021 (RPL2021) motivul fiind lipsa completării, completarea parțială sau completarea cu erori a chestionarului.

În aceste condiții DOVADA AUTO-RECENZĂRII nu poate fi eliberată. Rugăm să vă preînregistrați / reluați procesul de preînregistrare în perioada 14 martie – 15 mai 2022 accesând site-ul recensamantromania.roapăsând butonul Platforma de autorecenzare”.

Firesc mi se părea să primesc acest mesaj automat pe mail, astfel încât să știu că nu sunt probleme. Mă puteam trezi cu amendă, eu știind că am completat corect. Important de știut este următorul lucru: Nu aflați pe loc dacă ați completat corect datele cerute, ci abia după o săptămână”, a povestit o româncă pentru DCNews.

Pentru a nu fi amendați, verificați aici dacă ați completat corect chestionarul online de la recensământ 2022.