Recensământ 2022. Cum poți verifica dacă autorecenzarea s-a făcut cu succes

Românii care deja s-au autocenzurat pot verifica dacă datele pe care le-ați introdus sunt corecte accesând un singur link. În caz contrar, recenzorii vă vor bate la uşă pentru a răspunde din nou la întrebări.

31 mai 2022, 12:29
Recensământ 2022. Cum poți verifica dacă autorecenzarea s-a făcut cu succes

Începând cu ziua de azi, 31 mai 2022, a început recenzarea pe teren, a anunţat Institutul Național de Statistică (INS), după ce aproape 47% din populația țintă s-a autorecenzat până în acest weekend.

Recensământ 2022. Cum poți verifica dacă autorecenzarea s-a făcut cu succes

AICI

puteți verifica dacă autorecenzarea efectuată de o anumită persoană a fost realizată cu succes, sub forma unei dovezi de auto-recenzare.

Tot ce trebuie să faci este să introduceţi CNP în căsuţa de mai jos şi codul din imagine. Veţi primi mesajul corespunzător care este şi dovada de care aveţi nevoie pentru o zi liberă de la locul de muncă.

Citește și: Recensământ 2022. Peste 11 milioane de români au completat chestionarele. Ce amenzi riscă românii care refuză să-şi dea datele

„În caz contrar, se afișează informația cu privire la imposibilitatea acceptării în baza de date a RPL a chestionarului de recensământ din cauza completării parțiale sau cu erori.

În cazul persoanelor salariate se acordă o singură zi liberă, plătită indiferent dacă aceasta a realizat auto-recenzarea pentru sine și pentru alți membri ai gospodăriei (a copiilor minori, de exemplu) ori pentru alte persoane, conform art. 49 din OUG nr.19/2020 privind organizarea şi desfăşurarea recensământului populaţiei şi locuinţelor din România în anul 2021, aprobată cu completări și modificări prin Legea nr.178/2020, cu modificările și completările ulterioare”, este mesajul transmis de cei care se ocupă de platforma de Recensământ 2022.

Cum se desfășoară interviul față în față

Etapa autorecenzării online s-a încheiat vineri, 27 mai, iar de marți începe etapa interviului față în față. Acest lucru înseamnă că recenzorii îi vor vizita pe toți cei care nu au completat chestionarele de recensământ online.

Etapa interviului față în față, destinată celor care nu s-au autorecenzat online, se va încheia pe 17 iulie.  Cei ce nu vor furniza informațiile cerute de recenzori riscă amenzi de până la 3.000 de lei.

Prin acest interviu față în față se colectează datele statistice de către un recenzor. El adresează întrebările incluse în formularul statistic și înscrie în spațiile special destinate răspunsurile pe care le-a dat persoana intervievată, respectiv recenzată.

Recenzorii îi vor vizita doar pe cei care nu s-au autorecenzat online. Dacă într-o gospodărie există o persoană care nu s-a autorecenzat, atunci interviul va fi susținut doar de el, nu și de ceilalți membri.

Interviul față în față se va ține la locuința persoanei recenzate. Vizita recenzorilor în teren se va desfăşura în perioada 31 mai – 17 iulie 2022.

Citește și: Recensământ 2022. De la 1 februarie începe Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor din România. Pentru prima dată, oamenii se pot autorecenza

Fiecare recenzor va avea o listă cu CNP-urile, parțial anonimizate, ale celor ce locuiesc la o adresă, defalcate pe două categorii, respectiv categoria celor care s-au autorecenzat și categoria celor cu care trebuie să stea de vorbă. Prin urmare, dacă la o adresa s-au autorecenzat toate persoanele care s-au preînregistrat, recenzorul nu va mai merge acolo.