Recep Tayyip Erdogan propune ridicarea unui oraș pentru refugiați în nordul Siriei

Turcia, pe teritoriul căreia se află deja milioane de refugiaţi sirieni, propune construirea unui oraş în nordul Siriei care să-i poată adăposti pe cei care fug de războiul civil.

05 mart. 2016, 11:41
Recep Tayyip Erdogan propune ridicarea unui oraș pentru refugiați în nordul Siriei

Recep Tayyip Erdogan, președintele Turciei, a propus construirea unui oraș în nordul Siriei care să adăpostească o parte din milioanele de refugiați care își părăsesc țara din cauza războiului civil, potrivit informațiilor apărute sâmbătă în presa turcă, preluată de Radio Free Europe/Radio Liberty și AFP.

„Vom construi un oraș în nordul Siriei pentru reinstalarea refugiaților”, a declarat președintele turc vineri seara, la Istanbul. 

Acest oraș ar putea fi construit în apropiere de frontiera cu Turcia, cu ajutorul comunității internaționale, pe o suprafață de 4.500 de kilometri pătrați, a spus Erdogan. 

„Am discutat cu (președintele american Barack) Obama și am stabilit chiar și locul unde va fi amplasat, dar proiectul încă nu poate fi realizat”, a subliniat șeful statului turc, fără să ofere detalii cu privire la timpul necesar pentru punerea sa în aplicare. „Trebuie luată mai întâi o decizie în acest sens. Este necesar să se manifeste voință și determinare”, a mai spus el. 

Turcia, care a primit 2,7 milioane de refugiați sirieni, pledează de mai mult timp pentru stabilirea unui coridor umanitar în Siria, protejat de o zonă de interdicție aeriană. 

Problema este că propunerea Ankarei privind construirea unui oraș pentru refugiați în nordul Siriei necesită într-adevăr instituirea unei zone de securitate și de excludere aeriană în Siria, o temă ce nu întrunește unanimitate în rândul țărilor implicate în rezolvarea conflictului sirian, afirmă experții.