Recep Tayyp Erdogan, pe coperta numărului de miercuri a lui Charlie Hebdo. Caricatura care va înfuria Turcia şi lumea islamică FOTO

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan va onora cu prezenţa sa coperta viitorului număr al revistei franceze de satiră Charlie Hebdo, a postat marţi publicaţia, o decizie care probabil va escalada războiul declaraţiilor între liderul turc şi susţinătorii occidentali ai libertăţii de expresie.

27 oct. 2020, 19:37

Postarea de marţi prezintă o copertă cu o caricatură cu Erdogan stând pe un scaun şi ridicând fusta unei femei, cu comentariul „Erdogan este foarte distractiv în privat”. Următorul număr al Charlie Hebdo urmează să fie publicat miercuri.

Erdogan s-a aflat în prim planul valului de nemulţumire al ţărilor majoritar musulmane după ce Charlie Hebdo a decis să publice din nou caricaturile cu profetul Mahomed care i-au înfuriat pe musulmani în urmă cu un deceniu.

Citeşte şi Charlie Hebdo republică pozele profetului Mahomed care au dus la atacul jihadist din 2015. Motivul pentru care s-a luat această decizie

Reprezentările profetului sunt considerate tabu în islam şi imaginile din Charlie Hebdo sunt în mod special provocatoare, unele legând islamul de terorism.

Erdogan l-a acuzat pe preşedintele francez Emmanuel Macron că a permis răspândirea islamofobiei prin faptul că nu a interzis imaginile. Macron a răspuns apărând dreptul la libertate de expresie, cel mai recent la înmormântarea lui Samuel Paty, un profesor care a fost decapitat în Franţa după ce a prezentat la clasă, la o oră privind libertatea de expresie, câteva dintre caricaturile Charlie Hebdo.

Coperta de miercuri a Charlie Hebdo, cu Recep Tayyp Erdogan: