Rechizite şcolare distribuite gratuit în mod ilegal în mai multe şcoli din Olt

Mai multe şcoli din judeţul Olt au distribuit rechizite gratuite unor elevi care nu îndeplineau condiţiile necesare, neregulile fiind descoperite în urma unui control al Curţii de Conturi. Prejudiciul se ridică la aproximativ 6.000 lei pentru fiecare şcoală.

23 feb. 2016, 13:44
Rechizite şcolare distribuite gratuit în mod ilegal în mai multe şcoli din Olt

Curtea de Conturi a descoperit, în urma unui control desfăşurat anul trecut, prin sondaj, la mai multe şcoli din judeţul Olt, că pachete cu rechizite au fost distribuite şi copiilor care nu îndeplineau condiţiile programului social „Rechizite Şcolare”, demarat de Ministerul Educaţiei în anul 2012, potrivit Mediafax.

Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Olt au declarat că nu ştiu în câte şcoli s-au petrecut lucrurile astfel şi nici la ce valoare se ridică prejudiciul total, dar că la o singură unitate şcolară de municipiu reşedinţă de judeţ ar fi vorba de un prejudiciu de aproximativ 6.000 lei.

În urma verificărilor efectuate de către Curtea de Conturi, s-a constatat că la unele din unităţile de învăţământ din judeţul Olt s-au ridicat pachete de rechizite şcolare pentru toţi copiii înscrişi în clasa pregătitoare şi clasa I. Acesta era însă un program social, iar rechizitele se acordau pe bază de criterii, conform Ordinului de Ministru 4385/2012. Curtea de Conturi a stabilit un prejudiciu la nivelul unităţilor de învăţământ din eşantionul auditat. Inspectoratul Şcolar Judeţean Olt aşteaptă recomandările Curţii de Conturi în ceea ce priveşte modalitatea de recuperare a prejudiciului. Şcolile au fost luate prin sondaj, urmând ca în urma primirii raportului final al Curţii de Conturi, să fie verificate toate unităţile de învăţământ din judeţ. La acest moment, nu ştim câte şcoli au procedat aşa„, a declarat Octavia Dragomir, şefa Departamentului Investiţii din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Olt.

Pentru a beneficia de pachetul gratuit de rechizite, la cinci zile de la data începerii anului şcolar, părintele sau tutorele legal al şcolarului trebuia să depună o cerere în acest sens, însoţită de toate actele doveditoare privind venitul net lunar pe membru de familie realizat în luna iulie a anului respectiv. La nivelul judeţului Olt însă, pachetele cu rechizite au fost ridicate de la Inspectoratul Şcolar Judeţean în baza unor adrese, fiind distribuite elevilor pe bază de tabel.

Probabil că în recomandările Curţii de Conturi se va stabili ca, la nivel de unitate de învăţământ, la nivel de inspectorat să se urmărească toţi beneficiarii îndreptăţiţi să primească sau care erau neîndreptăţiţi să primească acest pachet. ISJ a aprobat ridicarea de pachete şcolare, în urma unor adrese transmise de către unităţile de învăţământ prin care spuneau care este numărul de beneficiari pentru Rechizite Şcolare. Rechizitele s-au distribuit, apoi, pe bază de tabel„, a mai declarat directorul din ISJ.

În urma descoperirilor făcute de Curtea de Conturi, reprezentanţii ISJ au decis să trimită echipe de inspectori în toate unităţile de învăţământ din judeţ pentru a verifica modul în care să desfăşoară programele sociale.

„Ţinând cont de toate aspectele, facem precizarea că Inspectoratului Şcolar Judeţean Olt va monitoriza foarte bine aceste programe sociale, astfel încât să nu mai existe deficienţe la nivel de judeţ”, a precizat şefa Departamentului Investiţii din cadrul ISJ Olt.

Potrivit ordinului 4385/2012 al Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, pot primi gratuit rechizite şcolare copiii care provin din familiile cu venituri reduse, în sensul că sunt în întreţinerea familiilor al căror venit mediu net lunar pe membru de familie realizat în luna iulie a fiecărui an este de cel mult 50 % din salariul minim brut pe ţară.

Un pachet cu rechizite are o valoare de aproximativ 25 lei.