RECHIZITORIU: Aristotel Căncescu promova la CJ candidaţi a căror loialitate o recompensa prin diverse beneficii

Aristotel Căncescu promova pentru posturile de consilier județean candidați pe care îi considera de încredere și pe care îi recompensa ulterior cu diverse beneficii, potrivit rechizitoriului prin care fostul președinte al Consiliului Județean Brașov a fost trimis în judecată de procurorii DNA într-un nou dosar de corupție.

04 nov. 2016, 13:09
RECHIZITORIU: Aristotel Căncescu promova la CJ candidaţi a căror loialitate o recompensa prin diverse beneficii

„Pentru a avea control asupra plenului CJ Brașov, inculpatul Căncescu Aristotel Adrian s-a implicat în promovarea unor candidați la alegerile locale pe care îi aprecia de încredere și a căror loialitate o recompensa prin diverse beneficii (funcții în instituții subordonate, excursii în străinătate plătite de CJ sau contracte cu CJ, cu instituții subordonate sau cu autorități publice locale finanțate de CJ”, se arată în rechizitoriu.

Printre persoanele care au beneficiat de privilegii se numără Gavril Matei, ales consilier județean în 2012, care, la rândul său, a fost trimis în judecată în același dosar. El era văzut ca un om de încredere al lui Căncescu, după cum reiese din declarațiile unor martori și din numărul mare de contracte de care au beneficiat firmele deținute sau controlate de el.

Apropierea dintre cei doi inculpați rezultă și dintr-o convorbire telefonică din septembrie 2015, interceptată de anchetatori:

„Matei Gavril: Alo!
Căncescu: Salut, Gabi! Ce faci, Gabi?
Matei Gavril: Vă… Uitați, pe acasă. Ce faceți?
Căncescu: Gabi!
Matei Gavril: Da.
Căncescu: Miercuri fac un picnic la ora 5 după-amiază la mine și invit membrii biroului PNL.
Matei Gavril: Bine.
Căncescu: Nu uiți, miercuri la 5 la Râșnov.
Matei Gavril: Ok. No bine. Bine, șefu’! Bine.
Căncescu: Bun. Deci… nu te mai anunț, decât dacă se schimbă ceva”.

Procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată a lui Aristotel Căncescu, arestat preventiv în altă cauză, la data faptei președinte al CJ Brașov, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul a urmărit obținerea unui folos pentru sine sau pentru altul, în formă continuată.

Alături de Căncescu au fost deferiți justiției, tot sub control judiciar, Gavril Matei — consilier județean la data faptei, pentru abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată și complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, și Lucia Cristina Grama — administrator al SC Licofrig SRL la data faptelor, pentru două infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, dintre care una în formă continuată.

De asemenea, în fața judecătorilor urmează să ajungă și primarul municipiului Brașov, George Scripcaru, Tudor Octavian Sfargiu — consilier în cadrul Serviciului urbanism din Primăria Brașov la data faptelor, Nicolae Paraschiv — secretar al municipiului Brașov la data faptelor, Emese Rad — consilier în cadrul Serviciului urbanism din Primăria Brașov la data faptelor și Maria Dumitrescu — șef Serviciu autorizări construcții din Primăria Brașov la data faptelor, fiind acuzați de abuz în serviciu dacă funcționarul a urmărit obținerea unui folos pentru sine sau pentru altul.

În același dosar va fi judecată și societatea Licofrig SRL, în sarcina căreia s-au reținut două infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, dintre care una în formă continuată.

Conform rechizitoriului întocmit de DNA, în perioada mai 2013 — octombrie 2014, Gavril Matei și Lucia Cristina Grama, în baza unei înțelegeri prealabile frauduloase cu Aristotel Căncescu, ar fi făcut demersuri pentru obținerea nelegală a unei suprafețe de 110 mp teren în incinta Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov.

De fapt, spun anchetatorii, Gavril Matei identificase anterior oportunitatea deschiderii unei farmacii în curtea spitalului județean, locație care asigura cel mai bun vad comercial pentru o astfel de activitate, cu atât mai mult cu cât conducerea spitalului refuzase până la acel moment să permită amplasarea unei astfel de unități. Refuzul fusese motivat prin aceea că astfel ar fi fost avantajată o singură firmă care ar fi făcut concurență neloială celorlalte.

„Concret, inculpatul Aristotel Adrian Căncescu, în calitate de președinte al Consiliului Județean Brașov, îndeplinindu-și în mod necorespunzător atribuțiile de serviciu, dar și cu încălcarea prevederilor legale, ar fi făcut demersuri pentru adoptarea și, ulterior, semnarea unei hotărâri prin care s-a aprobat închirierea terenului respectiv, fără existența unei justificări de necesitate și oportunitate în interes public și chiar în lipsa unei solicitări din partea conducerii spitalului”, explică procurorii.

DNA consideră că, acționând în această manieră, Aristotel Căncescu ar fi urmărit obținerea de foloase necuvenite de către Gavril Matei care controla în fapt mai multe societăți comerciale, printre care și SC Licofrig SRL, constând în edificarea unei construcții pe domeniul public în care ultimul să desfășoare activități comerciale în interesul său privat.