RECHIZITORIU DNA: Campania PNL, finanţată cu bani din MITA primită de George Scutaru

Publicat: Marţi, 29 Septembrie 2015 20:10 // Actualizat: Marţi, 29 Septembrie 2015 20:13 // Sursa: romaniatv.net

Fostul consilier prezidențial George Scutaru a finanțat ilegal campania electorală a PNL din anul 2008 cu materiale promoționale cumpărate din China, banii fiind 'spălați' printr-o firmă deținută de el, se arată în rechizitoriul DNA.

George Scutaru și Dan Motreanu, vicepreședinte al Camerei Deputaților, au fost trimiși luni în judecată de DNA, fiind acuzați de spălare de bani, într-un dosar privind mită pentru finanțarea campaniei electorale.

Potrivit DNA, în anul 2008, președintele CJ Buzău, Cristinel Bîgiu (denunțător în dosar), a primit 700.000 de euro mită de la primarul din Jilava, Adrian Mladin, în schimbul acordării sprijinului acestuia din urmă în demersurile de punere în posesie cu suprafețe de teren aflate pe raza municipiului Buzău.

Banii au fost împărțiți de Cristinel Bîgiu cu George Scutaru (deputat și președinte al organizației PNL Buzău la acea vreme), care a primit suma de 170.000 euro, și Dan Motreanu (secretar general al PNL și deputat de Călărași), care a luat 250.000 de euro, sumele fiind destinate pentru finanțarea campaniei electorale din 2008 (alegeri locale și generale) a candidaților PNL.

DNA arată că George Scutaru a folosit cei 170.000 de euro pentru a cumpăra prin firma sa, SC Quick Monitoring Media QMM SRL, materialele electorale de la SC Echo International Industry SRL, deținută de cetățeanul chinez Chen Lidong.

Firma cetățeanului chinez i-a furnizat lui George Scutaru articole de îmbrăcăminte aduse din China, inscripționate cu sigla PNL, respectiv tricouri cu mânecă lungă, jachete de iarnă, căciuli și șorturi, scrie Agerpres. 

Inscripționarea materialelor cu sigla PNL a fost făcută în China iar lotul de marfă a fost livrat în containere, prin portul Constanța.

Procurorii mai notează că George Scutaru a folosit SC Quick Monitoring Media QMM SRL, care avea ca obiect de activitate principal "monitorizare presă", pentru a finanța ilegal campania electorală a PNL din 2008, prin încheierea de contracte fictive și efectuarea unor operațiuni bancare succesive.

De asemenea, procurorii declară că liderii unor partide politice din România urmăresc obținerea de sume de bani pentru campaniile electorale, indiferent de modul în care au fost procurate, și acceptă posibilitatea ca banii să provină din infracțiuni de corupție.

nregistrarea SC Quick Monitoring Media QMM SRL, pasarea responsabilității acesteia către persoane de încredere, încheierea de contracte prin interpuși în numele societății, transferurile bancare succesive folosite pentru a îngreuna eventualele verificări, folosirea candidaților, inclusiv a celor 'fără șanse', pentru a obține fonduri necesare campaniilor electorale creionează un mecanism des întâlnit în politica românească: lideri ai unor partide politice urmăresc obținerea de sume de bani indiferent de modul în care acestea au fost procurate, acceptă și posibilitatea ca acestea să provină din infracțiuni de corupție, solicită propriilor candidați sprijin financiar (în fond o formă mascată de a candida contracost, cu cât suma oferită este mai mare, cu atât locul pe listă este corespunzător ierarhic), folosesc firme 'de casă' și introduc elemente de extraneitate (unde nu sunt firme off-shore, sunt furnizori asiatici ș.a.m.d.), după modelul societăților evazioniste conduse de cetățenii străini", se mai arată în rechizitoriul DNA.

loading...
4 Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
01 oct 10:14
Răspunde | Votează email 0 email
Ioana Cicoara
Nimeni din PNL nu pare că se mai gândește la electoratul liberal sau la prestigiul și istoria PNL. Avand drept model colegii din vechiul PDL, au inceput sa faca politica murdara precum acestia...
29 sep 21:34
...de cetățenii străini“, se mai arată în rechizitoriul DNA. Source Article from http://www.romaniatv.net/rechizitoriu-dna-campania-pnl-finantata-cu-bani-din-mita-primita-de-george-scutaru_247477.htmlRECHIZITORIU DNA: Campania PNL, finanţată cu bani din MITA...
29 sep 20:21
...cumpărate din China, banii fiind ‘spălați’ printr-o firmă deținută de el, se arată în rechizitoriul DNA. Citește mai departe… Sursa: romaniatv.net ...
29 sep 20:21
...cumpărate din China, banii fiind ‘spălați’ printr-o firmă deținută de el, se arată în rechizitoriul DNA. Citește mai departe… Sursa: romaniatv.net

...
1
EUR
4.8722
RON
25 Sep
noapte 17 °
zi 30 °
Ultimele joburi adaugate
24 H