Rechizitoriu DNA: Fostul şef al Biroului Rutier Vaslui MĂSLUIA accidentele prietenilor

Procurorii DNA îl acuză pe Iulian Munteanu, fostul şef al Biroului Rutier Vaslui, că, începând cu anul 2013, a transformat Biroul Rutier Vaslui într-o sursă de protecţie a "băieţilor buni" din Vaslui. Toţi apropiaţii sau conducătorii auto la care şeful Biroului Rutier avea un interes erau scutiţi de amenzi, dacă erau surprinşi încălcând legislaţia rutieră.

16 mart. 2016, 09:36
Rechizitoriu DNA: Fostul şef al Biroului Rutier Vaslui MĂSLUIA accidentele prietenilor

Potrivit rechizitoriului DNA, atunci când subalternii lui Iulian Munteanu îi amendau protejaţii, pe care nu îi cunoşteau, şeful Biroului Rutier intervenea rapid, cerându-le să falsifice procesele verbale, prin suprascriere, şi să transforme amenzile în avertisment. Subcomisarul Iulian Munteanu a mers până într-acolo, încât a măsluit un accident rutier în care a fost implicat un cunoscut criminalist din Vaslui şi un prieten din anturajul şefului Biroului Rutier, Marius Cristian Zamfir, potrivit adevarul.ro. Deşi vinovat de producerea accidentului a fost prietenul subcomisarului Iulian Munteanu, la final responsabil a fost scos criminalistul care se deplasa regulamentar. 

Accidentul măsluit de şeful Biroului Rutier Vaslui a avut loc pe 11 iunie 2015. Gigi Bucuci, poliţist în cadrul Serviciului Criminalistic Vaslui se deplasa pe strada Matei Basarab din oraş având direcţia de deplasare către strada Unirii. Când a ajuns la intersecţia cu strada Unirii, a oprit la limita de vizibilitate, din cauza gardului împrejmuitor al imobilului de pe colţul intersecţiei, moment în care a fost lovit de autoutilitara condusă de Marius Cristian Zamfir, care, spun procurorii DNA, circula în mod neregulamentar, pe contrasens încălcând marcajul longitudinal continuu. Acesta depăşise un alt autoturism parcat la aproximativ 40 metri de intersecţie, pe sensul lui de mers, dar nu a mai revenit, continuându-şi deplasarea pe contrasens, chiar şi în condiţiile în care înainte de pătrunderea în intersecţie se afla linie continuă.

Criminalist de profesie, Bucuci a început să fotografieze locul producerii accidentului, surprinzând poziţia autovehiculelor la producerea impactului, chiar şi momentul în care conducătorul auto al autoutilitarei a coborât de la volan.

Imediat după ce criminalistul a terminat de făcut fotografiile, l-a contactat telefonic pe şeful său direct, respectiv pe comisarul şef de poliţie Sorin Dănilă, care a ajuns la faţa locului foarte repede, în circa cinci minute de la momentul producerii accidentului, întrucât locaţia se afla în imediata apropiere a biroului de lucru. Zamfir a afirmat şi în faţa sefului lui Bucuci faptul că nu are vreun dubiu cu privire la dinamica producerii accidentului rutier, că este singurul vinovat de producerea accidentului şi că nu doreşte sesizarea organelor de poliţie, insistând să se înţeleagă amiabil cu acesta.

Ulterior, cei doi conducători auto implicaţi în accident au degajat circulaţia, după care s-au înţeles să se întâlnească până la ora 16.00 la o firma de asigurări, iar dacă nu se încadrează până la ora 16.00, să se întâlnească a doua zi la sediul firmei de asigurări pentru a face constatarea amiabilă, după care au plecat de la faţa locului. După aproximativ o oră poliţistul Bucuci a fost contactat telefonic de şeful Biroului Rutier care la atenţionat că sunt probleme în legătură cu tamponarea. Criminalistul i-a adus la cunoştinţă că a stabilit cu celălalt conducător auto să încheie o înţelegere amiabilă.

Iulian Munteanu l-a chemat pe poliţistul de la Serviciul Criminalistic la birou şi i-a adus la cunoştinţă că este vinovat de producerea accidentului. Şocat acesta a încercat să îi explice că adevăratul vinovat îşi recunoscuse deja vina. Procurorii DNA au stabilit că de fapt, după accident, Zamfir împreună cu şeful Biroului Rutier au făcut o schiţă a accidentului, care însă nu corespundea realităţii. Şeful Biroului Rutier Vaslui a refuzat categoric să studieze fotografiile făcute la locul producerii accidentului, afirmând ca aceste fotografii reprezintă albumul de familie al lui Bucuci şi că pentru edificare el se va folosi de imaginile surprinse de camera de supraveghere a Primăriei, montată în intersecţia respectivă.

Criminalistul a arătat fotografiile unui subaltern al şefului Biroului Rutier care s-a adresat: „uitaţi şefule, că pozele sunt edificatoare!”. Munteanu Iulian, însă, a refuzat categoric să privească fotografiile şi spunând că nu-l interesează şi că e convins de vinovăţia lui Bucuci, explică procurorii DNA în actul de sesizare al instanţei.

„Înainte de a pleca din faţa sediului poliţiei, inculpatul Munteanu Iulian i-a spus persoanei vătămate să se gândească bine, pentru că noaptea e un sfetnic bun, dar pentru a nu rămâne fără permis, i-a recomandat să se înţeleagă amiabil cu celălalt conducător auto, însă pe temeiul culpei comune”, se arată în rechizitoriul DNA.

Iulian Munteanu a fost arestat pe 19 decembrie, alături de comisarul şef Mihai Axente, din cadrul Direcţiei Rutiere a IGPR, pe care l-ar fi mituit cu un pat, vin şi miei, pentru a nu fi sancţionat în urma controlului efectuat în primăvara acestui an la Vaslui

În sarcina subcomisarului Iulian Munteanu, procurorii au reţinut cele mai multe fapte: luare de mită, dare de mită, trafic de influenţă, cumpărare de influenţă, abuz în serviciu, instigare la abuz în serviciu, fals material în înscrisuri oficiale, instigare la fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual, instigare la fals intelectual.