Recomandări de lectură pentru copii și adolescenți

În anii în care merg la școală, copiii iau contact cu lectura și, în timp, ei descoperă ce beneficii poate avea aceasta asupra minții și spiritului.

14 ian. 2022, 13:23
Recomandări de lectură pentru copii și adolescenți

În prezent, odată cu dezvoltarea tehnologică, numărul de activități de divertisment a crescut, drept urmare, lectura poate fi văzută de cei mici ca o obligație și o activitate plictisitoare, astfel că poate fi o adevărată provocare să-i convingi pe cei mici să citească. În cazul copiilor care sunt mai puțin atrași de lectură, dar și chiar pentru cei care iubesc această activitate, îți prezentăm câteva recomandări de lecturi fascinante, care le vor revela celor mici magia universului literar.

  1. Lecturi clasice pentru școlari

Pentru a-l determina pe școlar să fie atras de lectură, este recomandat să îi citești încă din perioada în care este foarte mic. Un alt truc este acela de a-i amenaja propria lui bibliotecă și un spațiu de citit, de care se poate bucura după ce crește și a învățat deja să citească singur. Încă din primii ani de școală ai celui mic este recomandat să incluzi lectura pe lista de activități zilnice, iar pe lângă lecturile obligatorii, oferă-i posibilitatea să citească și acele opere care îl atrag. Una dintre cele mai apreciate lecturi clasice pentru copii, Fram, ursul polar, scrisă de autorul român Cezar Petrescu este o lectură ce îi va introduce pe cei mici în universul interior al animalelor și le va oferi lecții prețioase de viață. Alte lecturi pe care să le incluzi în biblioteca școlarilor sunt: Micul Prinț, operă scrisă de Antoine de Saint-Exupery, Un yankeu la curtea regelui Arthur de Mark Twain, seria Harry Potter, dar și basmele și poveștile autorilor români și străini.

     2. Lecturi fanteziste pentru adolescenți

Când ajung la vârsta adolescenței, copiii care au avut contact cu lectura încă din primii ani de școală sunt mai înclinați să devină adulți care citesc. Printre cărțile esențiale care trebuie să se regăsească în biblioteca unui adolescent se numără opere precum Hoțul de cărți de Markus Zusaks, De veghe în lanul de secară scrisă de J.D. Salinger, Să ucizi o pasăre cântătoare de Harper Lee sau orice scriere a autorului rus Feodor Dostoievsky. Pe rafturile virtuale ale unui anticariat online găsești cele mai captivante lecturi pentru liceeni, de la opere clasice la scrierile moderne aflate în topurile celor mai prestigioase publicații internaționale, și până la unele dintre cele mai râvnite și apreciate romane science-fiction de către adolescenți. Pe lângă îmbogățirea cunoștințelor, lectura dezvoltă imaginația și vocabularul cititorilor, astfel că, adolescenții care citesc în mod constant vor avea o mai bună cultură generală, vor deține un bagaj mai mare de cunoștințe și vor putea lua decizii care să îi ajute să se dezvolte personal.

     3. Cărți ilustrate pentru pitici

Poate fi o adevărată provocare pentru tine să găsești lecturile potrivite pentru cei mici, mai ales la vârsta la care aceștia înca nu au deprins abilitățile de citire. Pentru a-i obișnui pe prichindei cu lectura, este recomandat să cauți cărțile recomandate pentru vârsta acestora, în special cărți cu imagini color, cu personajele preferate ori volumele de poezii. În funcție de vârsta copilului, poți selecta volume cu povești de adormit copiii, cărți ilustrate, cărți cu paginile cartonate, cărți cu prinți și prințese, dar și câteva volume ce conțin diferite activități distractive.

Câteva recomandări privind lectura pentru cei mici

Ține cont întotdeauna de preferințele și pasiunile copilului. Va fi mult mai atras să citească o carte de aventuri cu pirați, dacă este preocupat de astfel de povești, decât să citească o enciclopedie;

Dacă nu este pasionat de lectură, acordă-i timp să întâlnească acea carte care îl va fascina. Până când veți găsi împreună acea carte, continuă să îi citești zilnic din cărțile lui preferate și încurajează-l să citească singur măcar o pagină pe zi și, eventual, amenajați împreună un loc pentru citit;

Încearcă să eviți folosirea lecturii ca formă de pedeapsă, mai ales în rândul adolescenților. Vârsta adolescenței este una tumultuoasă, adesea presărată cu numeroase conflicte, responsabilități școlare mult mai complexe și examene grele, iar folosirea lecturii ca formă de pedeapsă nu îl va face pe adolescent să fie atras de cărți. Folosește în acest caz, mai degrabă, metode de parenting axate pe nevoile ambelor părți și pe rezolvarea conflictelor.

Practicată în orice formă și la orice vârstă, lectura poate reprezenta un deschizător de drumuri pentru fiecare cititor în parte, așadar, includeți în planurile de petrecere a timpului liber în familie și lectura, ca formă de divertisment.


loading...
Partenerii noștri