Record istoric de căldură: 32 de grade în… Siberia

Oraşul rus Norilsk, situat în regiunea siberiană Krasnoiarsk, a depăşit în acest weekend recordul istoric de căldură prin înregistrarea a 32 de grade Celsius, a informat luni serviciul de presă al regiunii.

22 iul. 2013, 14:47
Record istoric de căldură: 32 de grade în… Siberia

Sâmbătă, termometrul a atins 32 de grade, nivelul maxim din întreaga istorie a observaţiilor meteorologice din Norilsk, din 1972 încoace„, a precizat un comunicat. Această temperatură a depăşit cu o zecime recordul anterior, atins în iulie 1979, potrivit comunicatului, transmite Agerpres.

Temperaturile vor oscila între 30 şi 32 de grade Celsius până vineri, în timp ce temperatura medie pe timp de vară este de 17,3 grade în această regiune arctică.

Norilsk, cu temperaturi care iarna ating 50 de grade sub zero şi cu rafale de vânt cu viteze de până la 25 de metri pe secundă, este considerat unul dintre cele mai poluate oraşe din lume din cauza exploataţiilor miniere din zonă.

Între timp, valul de căldură care a ajuns la mijlocul lunii iunie în unele regiuni din zona europeană a Rusiei precum Lipeţk, Saratov, Ulianovsk a cedat în faţa unui ciclon cu ploi şi temperaturi în jur de 14 grade Celsius.