RECORD meteorlogic: cel mai cald 1 februarie de când se fac măsurători în România

Vremea este neobișnuit de caldă pentru începutul lunii februarie. Temperaturile pleacă de la 5 grade Celsius şi ajung chiar şi la 18 grade. Meteorologii avertizează că și luna februarie va fi mai caldă decât în mod obișnuit. Climatologii trag un semnal de alarmă: efectele pot fi devastatoare.

02 feb. 2020, 08:04
RECORD meteorlogic: cel mai cald 1 februarie de când se fac măsurători în România

„Ne așteptăm în continuare la o vreme mai caldă decât în mod obișnuit în fiecare din săptămânile pentru care au fost actualizate estimările meterorologice, până în jurul datei de 2 martie. Pentru fiecare din aceste săptămâni, regimul de temperaturi medii să se situeze peste normalul climatologic. Și astăzi și mâine, chiar până marți, vremea va fi frumoasă și deosebit de caldă pentru această perioadă”, a spus la Digi24 Elena Mateescu, directorul ANM.

„Ieri am atins 20 de grade Celsius la Calafat, Titu și Târgoviște. La 76 de stații meteorologie din rețeaua națională de specialitate, ieri s-au înregistrat cele mai ridicate valori ale zilei de 1 februarie de când se fac măsurători meteorologice. Iar în această dimineață au fost înregistrate recorduri zilnice minime pentru 80 de stații meteorologice. Până marți, vorbim de temperaturi maxime cuprinse între 5 și 17-18 grade Celsius. Este posibil ca în extremitatea de sud-vest să depășim chiar 18 grade Celsius. De altfel, la Calafat, la ora 8, înregistram deja 13 grade, iar la munte, la stații meteorologice din partea de vest, chiar centru și est a țării, mercurul din termometre a înregistrat 9-12 grade”, a adăugat ea.

Prognoza meteo săptămâna 03.02.2020 – 10.02.2020

Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice acestei perioade în cea mai mare parte a țării dar mai ales în extremitatea sudică a teritoriului. Regimul pluviometric va fi excedentar la nivelul întregii țări, dar mai ales în regiunile intracarpatice și la munte.

Prognoza meteo săptămâna 10.02.2020 – 17.02.2020

Temperatura aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru această săptămână în toate regiunile, cu o abatere pozitivă mai accentuată în cele nord-estice. Cantitățile de precipitații estimate pentru această săptămână vor fi deficitare în regiunile extracarpatice și apropiate de cele normale ale perioadei în rest.

Prognoza meteo săptămâna 17.02.2020 – 24.02.2020

Temperatura aerului va avea valori mai ridicate decât cele specifice pentru acest interval, în toată țara, dar mai ales în extremitatea sudică a țării și în nord-estul teritoriului. Cantitățile de precipitații vor fi în general deficitare pe întreg teritoriul României.

Prognoza meteo săptămâna 24.02.2020 – 02.03.2020

Mediile valorilor termice vor fi mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, în toată țara. Regimul pluviometric estimat pentru această săptămână va fi în general deficitar în toate regiunile.


loading...