Record mondial: O carte minusculă, ilizibilă cu ochiul liber, publicată în Japonia

Publicat: Miercuri, 13 Martie 2013 19:30 // Actualizat: Miercuri, 13 Martie 2013 19:30 // Sursa: RTV.net

O carte ilustrată minusculă, intitulată "Flori de sezon", al cărei text este alcătuit din litere atât de mici încât nu pot fi citite cu ochiul liber, a fost prezentată miercuri la Tokyo de una dintre cele mai mari edituri japoneze, Toppan Printing, informează AFP.

Foto: Captură The Telegraph

Cele 22 de pagini ale acestui volum miniatural nu depăşesc lăţimea de 0,75 milimetri. Precedentul record Guinness era deţinut de o carte miniaturală rusească, ale cărei pagini nu depăşeau lăţimea de 0,90 de milimetri, scrie Mediafax.

"Caracterele minuscule şi ilustraţiile florale sunt perfect imprimate şi pot fi văzute cu ajutorul unei lupe", a precizat editura Toppan Printing într-un comunicat.

"Literele din acest volum combină cele două silabare japoneze (hiragana şi katakana), ideograme (kanji) şi alfabetul", precizează editura niponă care a utilizat la acest proiect tehnologii de vârf folosite la tipărirea unor publicaţii financiare.

Toppan Printing, care a început să fabrice "micro-cărţi" în 1964, deţinuse deja titlul de campion mondial în această specialitate în anul 2000, cu o carte ale cărei pagini aveau lăţimea de 0,95 milimetri.

Noul volum a fost pus în vânzare la Muzeul tipografiilor, administrat de Toppan Printing, şi poate fi achiziţionat contra sumei de 29.400 yeni (235 euro), alături de o lupă şi de o versiune mărită a cărţii.

1 Comenteaza // Vezi comentarii
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
18 apr 12:13
...1.700 de exemplare – este cea mai veche în America, fiind adoptată de congregaţiile din zona Massachusetts. Cartea scoasă la licitaţie în noiembrie aparţine unei biserici din Boston, care deţine două copii din această ediţie. ...
1
EUR
4.7576
RON
21 Feb
noapte 3 °
zi 13 °
Ultimele joburi adaugate
24 H