Consumuri record de energie electrică. O singură avarie ne poate lăsa în beznă

Publicat: Joi, 09 Februarie 2012 10:42 // Actualizat: Joi, 09 Februarie 2012 16:33 // Sursa: RTV.net
Autor: Florin Cojocaru

Luna februarie a adus cel mai mare consum de energie electrică din ultimii 20 de ani. Toate centralele funcţionează la capacitate maximă aşa că o avarie la un grup mare poate pune probleme serioase sistemului.

România a înregistrat, în ultimele zile, cel mai mare consum mediu zilnic de electricitate de după Revoluţie, un consum care se apropie de vârfurile  din perioada ceauşistă când industriile energofage „înghiţeau” cu nemiluita energie.

Cum toate centralele electrice funcţionează la capacitate maximă, o avarie la un singur grup energetic mare poate arunca o parte din Românie în beznă sau poate să închidă industriile intensive în energie precum cea a aluminiului ori oţelului. Autorităţile spun că ar mai exista rezerve de capacitate pe păcură ori gaz metan. Recunosc, însă, că ar exista o problemă serioasă în cazul unei sincope la un grup energetic mai ales că  mai şi exportăm energie conform contractelor în curs iar de importat de pe o zi pe alta este şi foarte scump şi dificil de realizat pentru că şi ţările din jur au probleme cu producţia de electricitate.

Avarii la complexurile energetice Rovinari, Craiova, Turceni, fiecare de peste 1.000 de MW au fost în mai multe rânduri în ultimii ani dar, acum, autorităţile spun că nu există pericole în acest sens.


„Am avut în această lună cele mai mari consumuri medii din ultimii 15 ani  - 8.500 MW chiar şi 9.500 MW vineri. Toate centralele funcţionează la maxim. Chiar dacă ar ieşi din uz un complex mare, să zicem Turceniul, am mai avea rezervă până la  10.500 MW pe păcură şi gaze. Problema e că păcura este foarte scumpă, nu se acoperă costurile cu producerea energiei”, spune Octavian Lohan, director general adjunct la Dispeceratul Energetic Naţional. Evident, producţia suplimentară pe păcură de acum se va reflecta în preţul curentului plătit de consumatori.

Mai alarmist este Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor. Potrivit acestuia trebuie să ne rugăm să avem noroc să nu apară vreo avarie la vreun grup energetic mare pentru că România nu are soluţii pentru a înlocui producţia unei asemenea centrale.

„Avem noroc, noroc între ghilimele, că sunt vreo 400 de localităţi debranşate de la reţeaua de electricitate şi asta a dat un respiro sistemului. Nu vreau să mă gândesc ce-ar fi dacă Rovinari sau Turceni ar avea exact acum avarie. Există, în permanenţă, pericolul ăsta”, arată Iancu.

În condiţii normale România are exces de capacitate astfel încât este capabilă să şi exporte electricitate. Anul trecut, însă, o secetă prelungită a făcut ca Hidroelectrica să ajungă să funcţioneze la doar 40% din capacitate. Pentru echilibrarea sistemului s-au pus în funcţiune toate capacităţile termo funcţionabile din ţară. Şi în prezent, termocentralele funcţionează la maximum pentru că producţia Hidroelectrica este încă departe de cea normală.

Ieri, la ora 15.30, producţia totală de energie a ţării era de circa 8.400 MW-putere orară, potrivit datelor Transelectrica.

 

 

loading...
7 Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
09 sep 21:35
Răspunde | Votează email 0 email
bCwXAVAqiwNw
3JHR3f , [url=http://ngfjyiahtpsg.com/]ngfjyiahtpsg[/url], [link=http://vdsrpxedpdmy.com/]vdsrpxedpdmy[/link], http://thztnuuuiaws.com/
08 sep 21:03
Răspunde | Votează email 0 email
TDiEoyjn
aMdXEy qcrkspcrtynz
07 sep 12:27
Răspunde | Votează email 0 email
tHdQhDqlDLhhGn
8KbLIB cdylfvgqchrr
07 sep 02:49
Răspunde | Votează email 0 email
VjyzGrJoSyHIsO
Dore9us, la rapidite9 mais aussi la mailabinite9 lorsqu'on sait que les ferries transmanche traversent "le rail d'Ouessant" emprunte9 par 600 navires par jour. Il faut viser entre les porte-conteneurs et les pe9troliers.Tiens, je vais me renseigner pour un article prochainement, apre8s tout, je suis aux premie8res loges.
14 feb 14:33
...acoperă costurile cu producerea energiei”, spune Octavian Lohan, director general adjunct la Dispeceratul Energetic Naţional, potrivit rtv.net. Producția suplimentară de păcură se va face simțită în prețul la electricitate plătit de populație. Diminuarea resurselor de energie și...
09 feb 16:26
...consum care se apropie de vârfurile  din perioada ceauşistă când industriile energofage „înghiţeau” cu nemiluita energie, scrie rtv.net.Cum toate centralele electrice funcţionează la capacitate maximă, o avarie la un singur grup energetic mare poate arunca o parte din Românie în beznă sau poate să...
1
EUR
4.8357
RON
13 Aug
noapte 20 °
zi 33 °
Ultimele joburi adaugate
24 H