RECORDURI inedite din mediul înconjurător: Care este planta cu cea mai mare viteză de creștere

Recordul mondial pentru planta cu cea mai mare viteză de creștere a fost atribuit unor anumite specii din cele 45 de genuri de bambus. Conform măsurătorilor făcute, plantele au crescut într-o zi până la 91 cm, înregistrând o rată de creștere de 0.00003 km/h.

05 aug. 2015, 06:28
RECORDURI inedite din mediul înconjurător: Care este planta cu cea mai mare viteză de creștere

Plantă ierboasă înaltă, din regiunile cu climă blândă, tropicală și subtropicală sau temperată, care face parte din familia Gramineae, bambusul se întâlnește în peste 1.000 de specii, care variază ca aspect și dimensiune. Bambușii sunt ierburi uriașe care cresc repede, cu tulpini lemnoase, potrivit Agerpres.

Tulpinele, goale pe dinăuntru, cresc dintr-un rizom gros și formează mănunchiuri bogate de lăstari, care nu permit altor plante să crească în preajmă. Ciclul de creștere al bambusului este rapid și durează între 3 și 4 luni, plantele devenind mature între 3 și 7 ani. Cu toate că unele specii înfloresc în fiecare an, majoritatea înfloresc mai rar, la intervale de timp cuprinse între 40 și 60 de ani și chiar de până la 120 de ani. Odată ce un bambus a înflorit, semințele vor cădea pe sol, iar planta va muri.

Citeşte şi Vrei noroc şi iubire în 2015? Ce plante trebuie să ai în casă

Câteva specii ale genului Arundinaria sunt originare din sudul SUA, unde formează adevărate perdele verzi de-a lungul râurilor sau în zonele mlăștinoase. Cei mai înalți bambuși au fost înregistrați în zona tropicală, cu înălțimi de 40 m, în Europa și SUA cei mai înalți bambuși având 20-30 m.

Este cunoscut faptul că dieta urșilor panda se bazează exclusiv pe frunze și muguri de bambus. Pentru a se sătura cu această hrană slabă în nutrienți, ei au nevoie de 30 de kilograme de bambus pe zi.

Bambusul este o resursă ușor regenerabilă și viabilă pe termen lung. Totodată, planta este folosită în întregime, mai ales în Asia de est și sud-est, atât ca hrană (mugurii care cresc pe rizom și lujerii de bambus de cca 20 cm), dar și ca material de construcție (nu mai puțin de 10 tone de lemn de bambus se pot obține de pe un singur hectar), în industria textilă, în industria de mobilă, la fabricarea unei hârtii de calitate superioară, ca medicament, dar și ca plantă ornamentală în parcuri și grădini.