Rectificarea bugetară aruncă în aer coaliţia. Ministerul Transporturilor, condus de Cătălin Drulă (USR), primeşte de 10 ori mai puţin decât a cerut. Barna şi Cioloş, întâlnire de urgenţă cu Cîţu

Liderii USR-PLUS sunt foarte nemulţumiţi de suma pe care Ministerul Transporturilor a primit-o la rectificarea bugetară, de zece ori mai puţin decât ceruse ministrul Drulă pentru proiecte de infrastructură. Barna şi Cioloş se vor întâlni joi cu premierul Cîţu.

05 aug. 2021, 14:02
Rectificarea bugetară aruncă în aer coaliţia. Ministerul Transporturilor, condus de Cătălin Drulă (USR), primeşte de 10 ori mai puţin decât a cerut. Barna şi Cioloş, întâlnire de urgenţă cu Cîţu

Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii a solicitat la rectificarea bugetară o suplimentare de 2,9 miliarde lei, dar a primit doar 300 de milioane, alocare considerată inacceptabilă de Barna şi Cioloş, care au cerut să se întâlnească joi cu premierul Cîţu.

Suma reprezintă creşteri faţă de alocarea iniţială din bugetului anului 2021 la patru capitole: Întreţinerea infrastructurii feroviare; Întreţinerea infrastructurii rutiere; Investiţii de capital în companiile subordonate pentru eficientizare şi redresare după pandemia COVID-19; Obligaţii de plată.

Liderii USR PLUS contestă faptul că Ministerul Transporturilor a primit o sumă infimă, în timp ce premierul a alocat nu mai puţin de 3 miliarde de lei pentru Fondul de Rezervă Bugetară, bani destinaţi autorităţilor locale, potrivit News.ro.

Cele 3 miliarde puse deoparte pentru primari înseamnă, practic, o treime din suma totală de 8,99 miliarde prevăzută pentru rectificarea bugetară. Fondul de rezervă de la Ministerul Finanţelor, alimentat acum de premierul Florin Cîţu, era prevăzut la începutul anului la numai 590 milioane de lei.

Liderii USR PLUS, Dacian Cioloş şi Dan Barna, vor avea, joi, o întâlnire cu premierul Florin Cîţu pentru a discuta despre rectificarea bugetară şi sumele alocate ministerului condus de Cătălin Drulă.

Potrivit draftului pregătit de Ministerul de Finanţe, rectificarea bugetară va fi pozitivă.

Ministerul Sănătăţii va primi în plus peste 3,5 miliarde de lei, Ministerul Finanţelor peste 3 miliarde de lei, iar Ministerul Dezvoltării peste 1,8 miliarde de lei.

Florin Cîţu: „Nu accept solicitări pentru alocare suplimentară, din moment ce au rămas 20 de miliarde necheltuiţi”

Peste 7 milioane de lei va primi în plus şi Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene, peste 6 milioane Ministerul Energiei, peste 5 milioane Ministerul Mediului, peste 3 milioane Ministerul Transporturilor şi peste 2 milioane Ministerul Educaţiei.

Cele mai mari tăieri de fonduri se vor înrgistra la Ministerul Muncii, de unde Ministerul de Finanţe, condus intermar de premierul Florin Cîţu, îşi propune să taie peste 2,7 miliarde de lei. De asemenea, se vor tăia fonduri de la Curtea de Conturi şi de la Senat.

”Cer responsabiltate şi performanţă de la miniştri. Nu accept solicitări pentru alocare suplimentară, la rectificarea bugetară, a 40 de miliarde lei, din moment ce execuţia, după 6 luni, arată că au rămas 20 de miliarde de lei necheltuiţi”, a transmis, miercuri, premierul Florin Cîţu.

Premierul Florin Cîţu a anunţat, luni, că a făcut o primă variantă a rectificării bugetare şi va transmite documentul către liderii coaliţiei de guvernare.

Rectificarea bugetară urmează să fie aprobată în luna august.

Citeşte şi: EXCLUSIV | Noi dezvăluiri în scandalul fraudării alegerilor la Primăria Sectorului 1. Avocatul lui Dan Tudorache aruncă bomba: „Legea stabileşte foarte clar: reluarea alegerilor”


loading...