Năstase, din nou în faţa instanţei: Recursul în Dosarul Zambaccian, judecat pe 8 aprilie

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a stabilit pentru 8 aprilie judecarea recursului declarat de DNA în dosarul Zambaccian, în care fostul premier Adrian Năstase a fost condamnat în martie 2012 la trei ani de închisoare cu suspendare.

25 mart. 2013, 10:54
Năstase, din nou în faţa instanţei: Recursul în Dosarul Zambaccian, judecat pe 8 aprilie

La aproape un an de la anunţarea sentinţei, DNA a comunicat săptămâna trecută către instanţa supremă motivele de recurs, scrie Agerpres.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis, în martie 2012, condamnarea la trei ani de închisoare cu suspendare pentru şantaj şi achitarea pentru infracţiunea de luare de mită a fostului premier Adrian Năstase, în dosarul Zambaccian.

Instanţa a decis suspendarea executării pedepsei pentru Adrian Năstase sub supraveghere timp de şase ani, perioadă în care fostul premier are obligaţia să se prezinte trimestrial la o secţie de poliţie, să anunţe orice deplasare în afara ţării care depăşeşte opt zile şi orice schimbare de domiciliu.

Magistraţii au mai decis achitarea soţiei lui Adrian Năstase, Daniela Năstase, pentru infracţiunile de complicitate la luare de mită şi pentru spălare de bani şi condamnarea la trei ani de închisoare cu suspendare pentru participaţie improprie la folosirea la autoritatea vamală de documente false.

ÎCCJ a mai hotărât în cazul fostului şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii, Irina Jianu, achitarea pentru luare de mită, pentru spălare de bani, pentru participaţie improprie la fals intelectual la legea contabilităţii şi a stabilit încetarea procesului penal pentru participaţie improprie la fals în înscrisuri sub semnătură privată, însă a decis condamnarea la trei ani de închisoare pentru participaţie improprie la folosirea de documente false la autoritatea vamală.

De asemenea, completul de trei judecători a ridicat sechestrul instituit pe imobilul din str. Zambaccian aparţinând soţilor Năstase şi a obligat-o pe Irina Jianu la plata unor sume de bani reprezentând prejudiciul constatat în dosar. În plus, instanţa i-a obligat pe Adrian Năstase, Daniela Năstase şi Irina Paula Jianu la plata sumei de 60 de mii de lei către stat, reprezentând cheltuieli de judecată.

Fostul premier Adrian Năstase a fost trimis în judecată, pe 5 mai 2010, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie în dosarul în care este acuzat de luare de mită privind bunurile din China, aşa-numitul dosar ‘Zambaccian I’. Irina Jianu este învinuită de complicitate la dare de mită. AGERPRES/(AS – Eusebi Manolache)