Reduceri de preţuri 2021. ANPC avertizează consumatorii asupra practicilor comerciale înşelătoare: „Orice reducere de preţ trebuie marcată vizibil, lizibil şi fără echivoc”

A început sezonul reducerilor de iarnă, astfel că mulţi oameni vor fi tentaţi să facă achiziţii însemnate. Directorul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC), Paul Anghel, avertizează consumatorii să fie atenţi la o serie de aspecte pentru a nu cădea victimele practicilor comerciale înşelătoare.

06 ian. 2021, 10:57
Reduceri de preţuri 2021. ANPC avertizează consumatorii asupra practicilor comerciale înşelătoare: „Orice reducere de preţ trebuie marcată vizibil, lizibil şi fără echivoc”
Reduceri de preţuri. Sursa FOTO: dallasnews.com

Reduceri de preţuri 2021. Directorul general ANPC, Paul Anghel, recomandă cumpărătorilor să fie atenţi la informaţiile de pe etichete şi să solicite informaţii suplimentare atunci când au nelămuriri în privinţa reducerilor.

Reduceri de preţuri 2021. La ce trebuie să fim atenţi când cumpărăm la reduceri

Consumatorii trebuie să ştie că orice anunţ de reducere de preţ exprimată în valoare absolută sau în procent trebuie efectuat vizibil, lizibil şi fără echivoc pentru fiecare produs sau grupă de produse identice: fie prin menţionarea noului preţ lângă preţul anterior, barat, fie prin menţiunile preţ nou, preţ vechi lângă sumele corespunzătoare, fie prin menţionarea procentului de reducere a preţului nou care apare lângă preţul anterior, barat, indiferent de tipul de vânzare cu preţ redus (soldare, lichidare, promoţionale). Orice vânzare cu preţ redus, indiferent de tip, trebuie să fie însoţită sau precedată de publicitate şi anunţată sub denumirea ei (soldare/soldări/solduri, lichidare, promoţii), însoţită de data de debut şi de durata acesteia„, afirmă Paul Anghel, potrivit Agerpres.

De asemenea, directorul ANPC atrage atenţia că, în cazul în care oferta este deja în derulare, clienţii trebuie să fie informaţi cu privire la valabilitatea reducerii sau cu privire la faptul că oferta este valabilă numai „în limita stocului disponibil„.

În momentul cumpărării, consumatorii trebuie să verifice dacă oferta mai este valabilă şi dacă reducerea de preţuri anunţată este identică cu cea reală, la cititoarele de cod de bare din cadrul marilor magazine sau direct la casă, dacă preţul afişat este cel facturat. La achiziţionarea pachetelor promoţionale de tipul 3 la preţ de 2, trebuie să verifice preţul individual al produselor, care trebuie să existe în mod obligatoriu la vânzare, pentru a-l putea compara cu preţul pachetului promoţional. Sfătuiesc consumatorii să solicite informaţii suplimentare atunci când au nelămuriri privind orice campanie publicitară făcută prin orice mijloace, în cadrul magazinului, prin afişe sau pliante, prin anunţuri pe site„, a precizat directorul ANPC.

Reduceri de preţuri 2021. Cele mai frecvente practici comerciale înşelătoare

În anii precedenţi, comisarii ANPC au constatat o serie de abateri în această perioadă a reducerilor de iarnă precum: prezentarea într-o formă neclară a promoţiilor, respectiv existau afişe cu „reduceri de la 29,99„, ceea ce inducea consumatorul în eroare, acesta putând înţelege că procentul de reducere se aplică de la baza de 29,99; pe alte afişe erau menţionate „reduceri până la 50%„, dar nu exista niciun articol care să beneficieze de această reducere; de asemenea, erau afişate reduceri promoţionale fără a fi, însă, specificate produsele care beneficiau de aceste reduceri, în condiţiile în care nu toate produsele din magazin se vindeau cu preţ redus.

Totodată, la încălţăminte, unde erau afişate reduceri de până la 30% şi de până la 50%, aceste reduceri erau, în realitate, de până la 29,17%, respectiv 49,06%.

Erau diverse articole reduse cu până la 50%, grupate pe un suport special însoţit de afişul de culoare roşie „50%”, în subsol precizându-se, cu caractere foarte mici, „reduceri de până la 50% la produsele marcate prin eticheta de reducere”; s-a constatat practica comercială înşelătoare prin expunerea la comercializare a unor produse textile aflate în soldare, în anumite zone ale magazinului, semnalizate prin afişe de informare cu menţiuni precum „Totul la 49,90 lei”, „Totul la 39,90 lei”, „Totul la 29,90 lei” sau „Totul la 19,90 lei”, sugerând ideea că toate produsele din zonele respective pot fi achiziţionate la preţul indicat, în realitate fiecare produs din zonele respective avea eticheta de preţ individual, pe care era menţionat preţul la valoarea afişată pe panou„, a concluzionat directorul general al ANPC, Paul Anghel, ptriivit Agerpres.